Ostali sportovi

Bugari i Nijemci "skuhali" poraz Hrvatske od SiCG

Sportnet • ponedjeljak, 08.05.2006.

Trećeg, posljednjeg dana 41. Europskog seniorskog karate prvenstva obje naše ekipe u borbama ostale bez medalje. Posebna priča je način na koji je naša ženska reprezentacija, prvi favorit prvenstva, ostala bez mogućnosti da se bori za zlato...

Na tatami su prvo izašli dečki i u prvom kolu izgubili od Nizozemske 0:3. Dukić je izgubio na prvoj ploči 0:1, Vukobrat je remizirao 3:3, Bračić gubi 0:1, te u odlučujućem meču za mogući preokret Mrzak gubi 1:2. Nizozemska je izgubila od BiH u sljedećem meču pa naši nisu dobili priliku za repasaž.

Prvak Europe za ovu godinu je selekcija Turske koja je u finalu savladala izvanrednu Bosnu i Hercegovinu čiji uspjeh svakako treba pozdraviti obzirom da je to drugi identičan rezultat zaredom na Europskim prvestvima. Treće mjesto podijelile su ekipe Italije i Nizozemske.

Cure su počele izvanredno i opravdale epitet favotita, te u prvom kolu glatko dobile domaćina Norvešku 2:0 u meču u kojem je odlična Ivana Bebek slavila 4:2, a Maja Janković 4:0. U dugom kolu identičnim rezultatom poražene su Mađarice, a ponovo je briljirala Ivana pobjedom od 5:0, Jelena Kovačević potvrdila konačnu pobjedu porazviši svoju protivnicu 1:0, dok je Dijana Saleš remizirala 0:0.

U trećem kolu dogodila se neviđena "kuhinja". Favorizirane naše djevojke trebale su lako preći prepreku zvanu Srbija i Crna Gora. No, sudački interes je bio drugačiji.

Glavni kontrolor meča, inače Nijemac, postavio je bugarskog suca kojiem je bilo u interesu da SiCG prođe dalje, jer u slučaju plasmana u finale vuče Bugarke u repasaž, a opet Njemačkoj ekipi dovodi lakšeg suparnika u polufinalu. Iako je Jelena napravila veliki broj bodova, završila je meč neodlučeno 1:1. Ivana je doslovce deklasirala svoju suparnicu, ali je izgubila 0:3, dok je Maja Janković je u odlučujućem meču remizirala 2:2.

To je bio konačni kraj nastupa za naše djevojke budući je SiCG u sljedećem polufinalnom meču glatko izgubila od Njemačke kojoj je dalje bio otvoren put do zlatne medalje. Cure su zaslužile prema viđenom zlato i ništa ih u tome nebi spriječilo da nisu drastično oštećene u tom meču protiv SiCG.

No, ostaje utjeha da su to sve dojučerašnje juniorke i da njihovo vrijeme tek dolazi. Prva važna prilika je već u listopadu na Svjetskom prvestvu u Helsinkiju. Prvakinje Europe postala je Njemačka, druge su bile reprezentativke Bosne i Hercegovine, dok su treće mjesto podijelili Španjolska i SiCG.

Iako je muška ekipa branila brončanu medalju, a cure slovile kao jedni od favorita, završavamo ovo prvenstvo bez ekipne medalje, no ostaje utjeha da se kući vraćamo s 6 velikih odličja koji će svakako biti poticaj za daljnja natjecanja i pripreme za predstojeće Svjetsko prvestvo u Helsinkiju, od l3-15 listopada ove godine. Hrvatski karate sport može biti ponosan jer je dobio žensku ekipu koja sada već spada u sami vrh europskog i svjetskog karatea, te novu generaciju izrazito mladih dečkih svjetskih juniorskih viceprvaka.

No, kad se uzme u obzir njihova mladost onda je to jedan plus više i garancija dugoročnosti kvalitete ove vrste. Naravno, veliki i najglavniji uvjet su budući sponzori, jer svi ovi reprezentativci koliko god bili nadareni postizat će rezultate dok su još studenti, a kada prođe taj dio života i nastupa onaj kada se stvara poslovna karijera onda profesionalni rad nije moguć. Stoga je najnužnije osigurati sponzore koji će omogućiti da njihova karijera profesionalno bude produžena barem do 30-te godine i da se hrvatskom sportu to vrati kroz desetke i desetke medalja na budućim velikim natjecanjima. U toj nadi i vjeri pozivamo sve one možebitne i potencijalne pratitelje ovog sporta da se uključe u opstojnost ove posebno nadarene generacije.

Reprezentacija u ponedjeljak stiže u zagrebačku zračnu luku u 13:10, te će u njihovu čast biti priređen svečani doček. U zgradi zračne luke održat će se tiskovna konferencija s početkom u 13:45 pa koristimo ovu priliku sve medije pozovemo na istu.

Antonio Ile Kelić
Odnosi s javnošću HKS-a

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!