Zimski sportovi

Janica i Roger okrunjeni!

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 22.05.2006.

Janica Kostelić dobila je jedno od najvećih priznanja u svojoj karijeri. U izboru Laureus akademije, najbolja svjetska skijašica proglašena je najboljom svjetskom sportašicom u prošloj godini. Muški "oscar" otišao je teniskom fenomenu Rogeru Federeru, a u konkurenciji za nagradu bila je i naša Davis Cup reprezentacija...

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Janica Kostelić jednostavno nije mogla biti zaobiđena ove godine. Olimpijska rekorderka, pobjednica Svjetskog kupa, bez ikakve dvojbe najbolja sportašica svijeta u ovom trenutku, konačno je osvojila i značajno priznanje - sportski Oscar na gala večeri u Barceloni.

Janičinice konkurentice ove godine bile su belgijska tenisačica Kim Clijsters, atletičarke Tirinesh Dibaba iz Etiopije, Jelena Isimbajeva iz Rusije, Carolina Kluft iz Švedske i Paula Radcliffe iz Velike Britanije, te švedska golferica Annika Sörenstam.

Najbolja hrvatska sportašica u povijesti tako se pridružila Goranu Ivaniševiću, koji je ovu nagradu osvojio 2002. godine, nakon osvajanja Wimbledona, kao povratnik godine.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Ove godine u konkurenciji za nagradu bila je još jedna hrvatska momčad, Davis Cup reprezentacija, najbolja svjetska teniska momčad 2005. Ipak, nagrada je u toj kategoriji pripala momčadi Renault iz natjecanja Formule 1, a uz naše tenisače konkurenti su bili nogometni klubovi Barcelona i Liverpool, košarkaški klub San Antonio Spurs i ragbijaška momčad Novog Zelanda.

Najbolji sportaš i ove godine je švicarski teniski fenomen Roger Federer, njegova sunarodnjakinja Martina Hingis je najbolja povratnica godine, a novak godine je španjolski tenisač Rafael Nadal. Nagradu "sportski duh godine" osvojio je talijanski motociklist Valentino Rossi.

Najbolji sportaš s invaliditetom je južnoafrički atletičar Ernst van Dyk, najbolji sportaš u alternativnim sportovima je dobio pokojni Talijan Angelo d'Arrigo, a nagradu za životno djelo osvojio je legendarni nizozemski nogometaši i trener Johan Cruyf.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!