Tenis

Dvostruki spektakl u Umagu

Ivor Krapac • ponedjeljak, 22.05.2006.

Predstojeći srpanj obilježit će nova teniska uzbuđenja u Umagu. Osim 17. izdanja najstarijeg hrvatskog ATP turnira, ove godine pod nazivom Studena Croatia Open, u teniskom centru Stella Maris održat će se i dvoboj Hrvatske i Rusije u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu I Fed Cupa. Tenisačice su na redu 15. i 16.7., a tenisači tjedan kasnije, 24. - 30. srpnja...

Organizacijski će Umag napraviti korak naprijed, u čemu će pomoći i novi naslovni sponzor, Podravka i Studena, a valja dodati i danas potpisani sponzorski ugovor s Inom. Igrački, će, pak, turnir biti na razini sličnoj prošlogodišnjem izdanju.

Direktor Slavko Rasberger najavio je branitelja naslova Guillerma Coriju, tradicionalno prisutnog Carlosa Moyu, zvučne Španjolce Davida Ferrera i Juana Carlosa Ferrera, Talijane Filippa Volandrija i Potita Staracea, Rusa Igora Andrejeva... Svi oni bili su u Umagu i lani.

Od hrvatskih predstavnika, prema sadašnjem stanju stvari, siguran je samo dvojac koji će dobiti pozivnice. "Jedna je prepuštena HTS-u, a dok je Ivan Ljubičić bio izbornik, bilo je dogovoreno da ta pripadne Marinu Čiliću. No, sad Ljubo više nije izbornik, tako da ne znam hoće li odluka biti drugačija", objasnio je direktor Rasberger: "Druga će ići talentiranom Luki Beliću, koji je ove sezone imao zapažene juniorske rezultate." 17-godišnji Belić je domaći dečko, rođeni Umažanin, trenutno sedmi junior svijeta.

Treća pozivnica prepuštena je IMG-u, poznatoj menadžerskoj agenciji, u suradnji u kojoj se, po Rasbergerovim riječima, "meni i nama u Umagu sve mnogostruko vraća." No, ta pozivnica mogla bi poslužiti i kao direktorova zlatna rezerva, o čemu malo kasnije...

Po sadašnjem stanju stvari, vodećim hrvatskim igračima Umag se ove godine ne uklapa u kalendar nastupa. Ipak, direktor Rasberger nije zatvorio vrata kod mogućnosti da dovede Ivana Ljubičića, koji je lani otkazao zbog ozljede. "Ljubo treba zaokružiti cjelokupnu sliku i tek odlučiti može li stići u Umag, obećao je da će mi se javiti čim to učini. Tu je sve do kraja otvoreno."

Marija Ančića ove sezone sigurno neće biti na najstarijem hrvatskom ATP turniru, no Rasberger je kazao da mu se nada u budućnosti: "Drago mi je da je Mario počeo postizati vrhunske rezultate na zemlji, to definitivno znači da je dan njegovog nastupa u Umagu sve bliže."

Posebno poglavlje priče je Rafael Nadal, najbolji zemljaš današnjice. "Nadalu sam dao wild-card kad se tek probijao, njegova obitelj je i moja obitelj", kazao je direktor Rasberger, misleći pritom na ljude koji brinu o karijeri sjajnog 19-godišnjeg Španjolca: "No, Nadal ima u planu nastup u Stuttgartu i Umag mu se ne uklapa u kalendar. Njegov tenis je takav da troši puno energije i ako nije na svom maksimumu ne može biti uspješan."

Ipak, direktor nije izgubio optimizam ni u ovom slučaju. "Nadal će igrati u Umagu. Ove godine vjerojatno ne, ali neki drugi puta sigurno", dodao je, ostavivši već spomenutu zlatnu rezervu u slučaju da se nešto promijeni i da se drugi tenisač svijeta ipak odluči za Umag već ovog srpnja: "Spreman sam i za takvu mogućnost. Jedna pozivnica je uvijek tu, za svaki slučaj."

Toliko o glavnoj, sedmodnevnoj priredbi tenisača. Tjedan ranije na redu je nešto drugačiji izazov, dvodnevni Fed Cup susret Hrvatske i Rusije, u kojem će glavnu organizacijsku riječ također imati uhodana ekipa koja brine o najstarijem hrvatskom ATP turniru. "Drago nam je da nam je Upravni odbor HTS-a povjerio ovaj ogled, bit će to prvi put da neka hrvatska teniska reprezentacija igra u Umagu", najavio je Rasberger.

Hrvatsku će u ovom dvoboju najvjerojatnije zastupati isti sastav koji je nedavno u Svjetskoj skupini II prošao Argentinu. Očekuju se Karolina Šprem, Ivana Lisjak, Matea Mezak i Sanja Ančić, dok će Jelena Kostanić, koje zbog ozljede nije bilo protiv Argentinki, ovog puta izostati zbog vjenčanja, zakazanog za tjedan uoči susreta s Ruskinjama.

Suparnice su, pak, atraktivne i jake, u kojem god sastavu stigle. U prvom kolu Svjetske skupine I i porazu u Belgiji glavni teret bio je na Nadji Petrovoj i Jeleni Dementijevoj, a zaigrale su i Marija Kiriljenko i Dinara Safina. Četiri predstavnice iz šireg svjetskog vrha, u kojem Ruskinje imaju čak deset igračica među prvih 50 na svijetu. Bogatstvo odabira u kakvom uživa jedino iskusni izbornik Šamil Tarpišev, veliki gazda ruskog tenisa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!