Tenis

Šarapova preživjela meč-lopte

Ivor Krapac • nedjelja, 28.05.2006.

Prvi dan Roland Garrosa skoro je bio i posljednji ovogodišnji za Mariju Šarapovu. Četvrtopostavljena Ruskinja, koja je pauzirala od početka travnja zbog ozljede desnog gležnja, spasila je tri meč-lopte na putu do 6:2, 5:7 i 7:5 protiv Amerikanke Mashone Washington...

Šarapova je u svom prvom ovogodišnjem nastupu na zemlji jedva prošla minu u liku 30-godišnje Amerikanke, 89. na svijetu. Washington je na putu do poraza propustila 5:2 i ukupno tri meč-lopte u trećem setu, prvu na servisu Ruskinje u osmom gemu, a potom i još dvije na vlastitom servisu za meč, pri vodstvu od 5:3.

Četvrta nositeljica pronašla je put do preokreta iako nije potpuno spremna i bez obzira na još uvijek prisutnu bol u ozlijeđenom gležnju. "Igrala sam s boli, no nekako sam je uspjela izbaciti iz glave i počela se bolje kretati, dok se njoj očito ruka malo stisnula", rekla je o odlučujućem dijelu meča: "Znala sam da neću biti na 100 %, kretanje mi je i dalje najveći problem."

Amelie Mauresmo nije imala takve poteškoće. Prva nositeljica napravila je prvi korak pred svojim navijačima sa 6:4 i 6:4 protiv Meghann Shaughnessy, što znači da joj je uspješni niz na Grand Slam turnirima sada na osam uzastopnih pobjeda. Serija je, naravno, počela u prvom mjesecu sezone, dolaskom do kraja na Australian Openu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

U Parizu je Mauresmo uvijek zapinjala korak prije završnice i uvijek joj je teško padao pritisak nastupa na domaćem terenu. Najbolji dosadašnji rezultat bila su joj četvrtfinala iz 2003. i '04., no ovogodišnji povoljan ždrijeb obećava više... "Bilo je zadovoljavajuće za prvo kolo, iako sigurno nije bio meč stoljeća", rekla je nakon pobjede nad Shaughnessy: "Njena igra bazira se na servisu i nema puno ritma, a s takvom suparnicom se nikad nije lako nositi."

Dinara Safina potvrdila je da je sve bolja i u ruskom dvoboju sa 6:3, 7:5 eliminirala Veru Zvonarevu, koja ide u suprotnom smjeru, sve dalje i dalje od vrha. Zvonareva je danas bila dobra samo za nekoliko bljeskova, no sadašnja Safina ipak je puno konstantnija igračica.

Muški turnir je već na početku donio težak izazov za Rogera Federera, koji je sa 7:5, 7:6(2) i 6:2 slomio argentinskog kvalifikanta Diega Hartfielda.

Nakon što je Arnaud Clement odustao zbog ozljede, prvi na svijetu promijenio je suparnika i u prvom kolu otišao na 25-godišnjeg Argentinca, koji se pokazao tvrđim orahom nego se očekivalo. Hartfield je početkom svibnja proslavio uzastopne naslove na Challengerima na zemlji Atlante i Tunica Resortsa, a danas je pokazao da te dvije titule nisu bile slučajne.

Federer je prošao uz ozbiljne muke u prva dva seta. U prvom je nadoknadio rana dva breaka minusa i zaostatak od 3:0 i 5:3, dok se u drugom izvukao u tie-breaku nakon propuštenih ranih 3:1, a potom i tri set-lopte na Hartfieldovom servisu u desetom gemu. Treći set bio je najlakši, formalnost na putu do pobjede.

"Više volim lake mečeve", rekao je Federer nakon susreta u kojem je prikupio ukupno 49 neforsiranih pogrešaka: "Uvijek je lakše kad nisi pod pritiskom, što se pokazalo i danas u mom slučaju; svi su me već vidjeli s pobjedom."

Posebno poglavlje bilo je rezervirano za Švicarčevo nezadovoljstvo odlukom organizatora da zaigra baš danas, dan prije uobičajenog početka turnira. Ovogodišnji novitet uveden je prvenstveno zbog interesa televizijskih kuća, a Federeru se nije svidjelo što je baš on jedan od onih koji moraju na teren: "Tražio sam da ne igram danas, naravno da nisam bio sretan što sam igrao. No, svejedno su odlučili da igram; tako je to na Grand Slamu, nikad ne slušaju igrače kao na ostalim turnirima."

Trećepostavljeni David Nalbandian prošao je startnu prepreku sa 6:2, 7:6(5) i 6:4 protiv Stanislasa Wawrinke, a Tommy Robredo nastavio je niz iz Hamburga s glatkih 6:4, 6:2 i 6:2 protiv Tomaša Ziba.

Tenisači, prvo kolo: Federer (Švicarska, 1) - Hartfield (Argentina, Q) 7:5, 7:6(2), 6:2, Robredo (Španjolska, 7) - Zib (Češka) 6:4, 6:2, 6:2, Nalbandian (Argentina, 3) - Wawrinka (Švicarska) 6:2, 7:6(5), 6:4, Henman (Velika Britanija) - Carlsen (Danska) 6:3, 6:4, 4:6, 6:4, Moya (Španjolska, 30) - Marin (Kostarika) 7:5, 6:3, 6:3.

Prekinuto zbog mraka: Acasuso (Argentina, 26) - Santoro (Francuska) 6:3, 6:1, 3:6, 1:6, 4:2.

Tenisačice, prvo kolo: Mauresmo (Francuska, 1) - Shaughnessy (SAD) 6:4, 6:4, Bartoli (Francuska, 25) - Vedy (Francuska, WC) 6:1, 6:0, Sugiyama (Japan, 22) - Daniilidou (Grčka) 6:7(1), 6:0, 6:3, Šarapova (Rusija, 4) - Washington (SAD) 6:2, 5:7, 7:5, Benešova (Češka) - Parmentier (Francuska, WC) 7:5, 6:3, Safina (Rusija, 14) - Zvonareva (Rusija) 6:3, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!