Nogomet

Čudno prvo kolo talijanske lige

Leo Tomašević • ponedjeljak, 11.09.2006.

Počeo je talijanski Campionato prvi puta interesantan u drugoj ligi skoro kao u prvoj jer Juventus donosi interes i novac gdje god se nalazio...

Prošlogodišnji skandal vezan uz Calciopoli je doveo do oslabljenja Serie A i neočekivanog ojačanja Serie B u koju je došla najuspješnija talijanska momčad tako da će neke utakmice niže lige biti vrlo praćene. Juventus se ove sezone nalazi u drugoj ligi zbog namještanja rezultata ali svaka utakmica protiv 'Stare dame' ima posebnu čar za klubove koji nisu niti sanjali da će jednoga dana moći protiv nje igrati i za navijače tih klubova koji pune stadione i stvaraju od svakog susreta događaj.

Interesantno je takoder da niti juventinima nije krivo jer je ispalo da im je klub sada draži. Možda to promijeni i činjenicu da bianconeri imaju obično vrlo malo svojih navijača na tribinama iako su najbrojniji u Italiji. Bez obzira na to što je riječ o Juventusu ne znači da će im biti lako vratiti se medu 'velike' jer su svi protivnici jako željni rezultata, pa je prva utakmica Rimini – Juventus završila 1:1, i jer su skoro svi bolji igrači 'pobjegli': Zlatan Ibrahimović i Patrick Vieira u Inter, Adrian Mutu u Fiorentinu, Liliam Thuram i Gianluca Zambrotta u Barcelonu, Fabio Cannavaro i Emerson su pratili trenera Fabia Capella u Real Madrid.

Snagu Serie B jamče Napoli, koji je jedan od rijetkih klubova na svijetu koji je punio stadion od 76.824 sjedećih mjesta dok je bio u 3. ligi (talijanska Serie C1) i koji je u subotu igrao protiv Trevisa slaveći s 4:2, Genoa koja je najstariji talijanski klub (1893.) i u subotu je igrala u Vicenzi pobijedivši 2:1 te Bologna koja se vratila iz Pescare s pobjedom 1:0. Tako sada u 'malom campionatu' ima dosta klubova sa većim brojem uspjeha u povijesti talijanskog nogometa: Napoli - 2 Prvenstva, 3 Kupa Italije, 1 Talijanski Superkup, 1 kup Uefe; Genoa – 9 Prvenstava (osvojili su prvo talijansko prvenstvo 1898. godine), 1 Kup Italije; Bologna – 7 Prvenstava, 2 Kupa Italije, 1 Intertoto Kup; Verona – 1 Prvenstvo; Juventus – 27 Prvenstava, 9 Kupova Italije, 4 Talijanska Superkupa, 2 Lige prvaka, 1 Kup kupova, 3 Kupa Uefe, 2 Europska Superkupa, 2 Interkontinentalna Kupa, 1 Intertoto Kup.

Što se Serie A tiče predviđa se pobjeda Intera iz Milana ali i to je posebna priča. Od 1995. godine, kada je postao vlasnik toga kluba Massimo Moratti pokušava stvoriti veliki i nepobjedivi klub, kakav je to bio za vrijeme vlasništva njegova oca, i svake godine kupuje nove igrače trošeći enormne svote novca, ali sa jako malo rezultata (1 Kup UEFA, 2 Kupa Italije, 2 Talijanska Superkupa te samo jedno prvenstvo, prošle godine dodijeljeno u sudnici).

Da samo navedemo neke od poznatijih nogometaša koji su bili ili su još u Interu: Javier Zanetti, Roberto Carlos, Youri Djorkaeff, Ronaldo, West, Cauet, Ze Elias, Winter, Pagliuca, Bergomi, Diego Pablo Simeone, Zamorano, Alvaro Recoba, Roberto Baggio, Christian Vieri, Adriano, Toldo, Obafemi Martins, Stanković, Mihajlović, Luis Figo, Walter Samuel, Solari, Veron, Pirlo, Cannavaro, Kallon, Kanu, Materazzi.

Tako je nastavio kupovati i ove godine pa su došli medu inima: Hernan Crespo iz Chelsea, Oliver Dacourt iz Rome, Fabio Grosso iz Palerma, Douglas Maicon iz Monaca i već spomenuti Zlatan Ibrahimović i Patrick Vieira iz Juventusa. Možda bi sve bilo jednostavnije da nije promijenio veći broj trenera u tih desetak godina: Ottavio Bianchi, Luis Suarez, Roy Hodgson, Gigi Simoni, Mircea Lucescu, Luciano Castellini pa ponovno Hodgson, Marcello Lippi, Marco Tardelli, Hector Cuper, Alberto Zaccheroni i na kraju Roberto Mancini.

Drugi i najvažniji suparnici u borbi za osvajanje scudetta su Roma i Milan (iako kreće s -8 bodova na ljestvici) dok se svi pomalo nadaju iznenađenju da bi se još više talijanski nogomet udaljio od onoga sto se dogodilo prošlih godina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!