Tenis

Lakoća i dominacija

Ivor Krapac, Deni Kirinčić • subota, 27.01.2007.

Forma uoči turnira i prošlogodišnji mali broj mečeva zbog ozljede nisu obećavali velike stvari, no Serena Williams je na ovogodišnjem Australian Openu potvrdila teoriju da velike šampione nikad ne treba otpisati. Nepostavljena Amerikanka i 81. tenisačica svijeta na još uvijek aktualnoj WTA ljestvici je u sinoćnjem finalu prvog Grand Slam turnira sezone prošetala Mariju Šarapovu...

Malo tko je očekivao ovakav rasplet na kraju ovogodišnjeg Australian Opena, ali Serena je otklonila sve sumnje odličnom igrom protiv koje prvopostavljena Ruskinja nije imala nikakvog odgovora. Serena je današnjom predstavom definitivno potvrdila svoj povratak na veliku scenu, a o nadmoći Amerikanke dovoljno govori sam rezultat.

Od početka pa do kraja Serena je kontrolirala susret odličnim servisima i jakim pristiskom na servis Šarapove koja je pala s lakih 6:1, 6:2. Williams je u prvom setu odjurila na velikih 5:0 nakon što je oduzela servis Šarapovoj dva puta, jednom nakon što je Ruskinja imala 40:15, a jednom bez izgubljena poena. Sličan scenarij smo vidjeli u drugom setu kada je Williams otišla na 4:0; tu više nije bilo povratka i dvojbi oko pobjednika s obzirom da su obje igračice do kraja susreta držale svoje servise.

Rezultat nije odraz loše igre Šarapove koliko je odraz odličnog nastupa Williams koja je imala čak 28 winnera i samo 11 neprisiljenih pogrešaka. Šarapova je imala 13 neprisiljenih pogrešaka, ali samo 11 winnera s kojima nije mogla bitno ugroziti Serenu koja je zasluženo osvojila svoj osmi Grand Slam naslov.

Serena je ovim naslovom ujedno postala i prva nepostavljena igračica koja je osvojila naslov u Melbourneu nakon 29 godina. Ovogodišnji naslov u Australiji joj je ukupno treća titula u Melbourneu, a zadnji turnir koji je osvojila je bio upravo Australian Open 2005. godine.

Današnjim naslovom Serena će skočiti među prvih 20 na svijetu, dok će Šarapova ponovno postati prva tenisačica svijeta nakon što je dosadašnji broj 1 Justine Henin-Hardenne otkazala zbog privtanih razloga. Marija Šarapova nije štedila riječi hvale na Serenin račun: "Željela bi čestitati Sereni na odličnoj igri. Ona je velika tenisačica i to je danas pokazala. Veselim se još mečevima protiv nje i nadam se da ću u kojem i slaviti.".

Serenin put do naslova zbilja nije bio lagan. Protiv Nadje Petrove je gubila sa 6:1, 5:3, a protiv Izraelke Shahar Peer uspjela je slaviti tek sa 8:6 u trećem setu. Na putu su još pale i Jelena Janković te Čehinja Nicole Vajdišova. Serena je ovim naslovom samo potvrdila ono što je Šarapova i rekla, a to je status jedne velike igračice...

Odigrano je i finale parova muške konkurencije. Prvi nositelji Bob i Mike Bryan svladali su druge nositelje Jonasa Bjorkmana i Maxa Mirnjija s dva puta po 7:5 i tako osvojili svoj drugi naslov na Australian Openu.

Australian Open, 27.1.2007., finale, žene, :Serena Williams (USA) - Marija Šarapova (RUS, 1) 6:1, 6:2.

Australian Open, 27.1.2007., finale, muški parovi, :Bryan / Bryan (USA/USA, 1) - Bjorkman / Mirnyi (BLR/SWE, 2) 7:5, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!