Tenis

Roger Nedodirljivi

Maja Giljanović • nedjelja, 28.01.2007.

Genijalni Švicarac Roger Federer, u skladu s očekivanjima, pobjednik je 95. izdanja Australian Opena. 25-godišnji prvi igrač svijeta je ležernom 3-0 pobjedom svladao Čileanca Fernanda Gonzaleza za svoj treći Melbourne te deseti Grand Slam uopće...

Deseti nositelj, sudeći po statistici koja je govorila o devet međusobnih susreta i devet poraza, nije imao nikakve šanse unatoč fenomenalnim izvedbama kojima je eliminirao redom: Hewitta, Blakea, Nadala i Haasa.

Osvajač sedam ATP naslova praktički se preporodio i konačno pokazao svu raskoš talenta Mano de piedre odnosno Kamene ruke kako olimpijsko zlato iz Atene nazivaju u rodnom Santiagu otkada ga je pod svoje preuzeo Larry Stefanki.

Amerikanac je, inače, finalna uzbuđenja u Melbourneu proživljavao već dvaput: 1998. u porazu Riosa od Korde te godinu potom u pobjedi Kafeljnikova nad Enqvistom.

Gonzalez je izabrao primanje početnog Federerovog udarca te umalo pogodio. Federer je, naime, preokrenuo 0:30, a od ponedjeljka peti igrač svijeta je već u svom drugom servis gemu napravio više neprisiljenih pogrešaka nego u cijelom meču protiv Haasa (3). Švicarac se u prvom setu čak više mučio zadržati svoje servise jer je u sedmom gemu dopustio izjednačenje, a u devetom je nakon genijalnog bekend prolaza pored Federera na mreži osigurao prednost koja je završila breakom za vodstvo Gonzaleza i servis za set nakon pauze.

36. minuta susreta će zauvijek ostati u Fernandovim mislima jer je pri rezultatu 40:15 odnosno dvjema set-loptama ispustio prigodu života. Federer koristi protivnikov forhend zakucan u mrežu, poravnava na 5:5 i tjera Gonzaleza da zadrži svoj servis i izbori tie-break što ovaj i čini nakon četiri spašene break-lopte. Međutim, u odlučujućoj igri Federer je odjurio na 5:0 i zapravo nas razriješio svih nedoumica o konačnom ishodu finala.

Drugi set je započeo trominutnom pauzom u kojoj je Gonzalez zatražio pomoć fizioterapeuta (desno rame), ali je nastavio bez ikakvih problema. Tjelesnih. Za razliku od problema koje mu je priredio Federer glatkim osvajanjem seta u kojem je odlučujući break stigao u sedmoj igri briljantnim kratkim cross forhendom. Zapanjuje da je Federer u čitavom setu izgubio tek dva poena na vlastitom servisu od kojih je jedan stigao nakon dvostruke servis pogreške.

Treći je set mirisao na čistu formalnost i zadovoljenje forme. Usprkos činjenici da je Gonzalez tri puta u svojoj karijeri nadoknadio zaostatak od dva seta, dominantni Federer koji bi ostao na broju jedan ATP liste čak i u slučaju poraza u prvim kolima turnira tamo negdje do rujna, predstavljao je prevelik zalogaj. Švicarac je iskorištenom četvrtom break prigodom osigurao prednost pri rezultatu 3:3 te zaključio susret nakon dva sata i dvadeset minuta igre.

Bekend winnerom fenomenalni je Federer obranio prošlogodišnji naslov, a ovogodišnja titula na Rod Laver Areni znači i da je Švicarac prvi čovjek nakon velikog Björna Borga (Roland Garros 1980.) koji je osvojio Grand Slam bez izgubljenog seta u sedam odigranih susreta.

Ranije danas finale mješovitih parova pripalo je iskusnijoj kombinaciji Danielu Nestoru te Eleni Lihovčevoj koji su za nepunih 80 minuta nadvisili bjeloruski par Maksa Mirnjija i Viktoriju Azarenku. Nadmašivši prošlogodišnji rezultat (finalni poraz od Bhupathija i Hingis) Kanađanin i Ruskinja su u dvoboju nepostavljenih slavili s glatkih 6:4, 6:4 u meču u kojem je po jedan break u setu bio dovoljan za drugi Grand Slam Lihovčeve, a treći Nestora u dosadašnjim karijerama.

Nestor je, naime, s Markom Knowlesom dosad slavio u Melbourneu te New Yorku dok je Lihovčeva s Maheshem Bhupathijem osvojila Wimbledon. Sedamnaestogodišnja Azarenka je po okončanju susreta bila presretna unatoč porazu dok je Mirnji, pak, bio ponešto mrzovoljniji jer je i jučer u konkurenciji parova poražen u kombinaciji s Jonasom Bjorkmanom od braće Bryan.

Tenisači, finale: Federer (SUI,1) - Gonzalez (CHI, 10) 7:6(2), 6:4, 6:4.

Mješoviti parovi, finale: Daniel Nestor/Elena Lihovčeva (CAN/RUS) - Mirnji/Azarenka (BLR/BLR) 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!