Nogomet

Nema više popusta za simuliranje i vrijeđanje

Bruno Blumenschein • utorak, 01.08.2006.

Na sastanku UEFA-e u ponedjeljak je odlučeno nekoliko važnih stvari za predstojeću sezonu u europskim ligama i europskim natjecanjima. Nogometna federacija je odlučila kako više neće gledati kroz prste simuliranjima, a pogotovo rasističkom vrijeđanju...

Od sezone europskih natjecanja i Liga petice mogli bi gledati nešto drugačiju politiku UEFA-e koja je najavila puno strože kazne za stvari kojima nije mjesto na nogometnim stadionima. Što se tiče samih nogometaša, za simuliranje će disciplinska komisija izricati kazne u obliku neigranja dvije utakmice, a za rasističko vrijeđanje minimalno pet utakmica kazne.

Drugi dio odluka se odnosi na navijače, odnosno klubove. Za rasističko vrijeđanje suparbičkim igrača od strane navijača klub će morati platiti kaznu od najmanje 19 tisuća eura, a puno "brža na okidaču" će UEFA biti i kada se radi o kazni igranja pred praznim tribinama. Kao najveću opasnost na tribinama se ističe propagiranje ekstremnih političkih opcija zbog čega bi klubovi mogli biti izbacivani iz natjecanja i gubiti bodove.

Navedene mjere će se najviše primjenjivati u europskim natjecanjima i Ligama petice, s naglaskom na Španjolsku u kojoj je prošle sezone primjećen značajan porast rasističkog vrijeđanja igrača, a bolje nije prošao niti Arsenal u natjecanjima Lige prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!