Košarka

Nevjerojatan poraz Hrvatske u posljednjim sekundama

Bruno Blumenschein • subota, 16.09.2006.

Teško je racionalno objasniti što se dogodilo u posljednjim sekundama dvoboja Hrvatske i Estonije. Hrvatska je imala prednost od četiri poena samo pet sekundi prije kraja što je bilo dovoljno domaćinima za pobjedu 78:77...

Hrvatski organizator igre Davor Kus je 13 sekundi prije kraja ubacio drugo slobodno bacanje za vodstvo Hrvatske 77:73 i činilo se kako je Hrvatska osigurala i posljednju pobjedu, ali je košarka još jednom potvrdila kako nije gotovo- dok zaista nije gotovo. Četiri sekunde prije kraja susreta Kriisa pokušava ubaciti tricu preko Branimira Longina, što mu polazi za rukom, a suci dosuđuju i prekršaj hrvatskog beka nakon čega Kriisa dodatnim slobodnim bacanjem izjednačava rezultat na 77:77.

Klupa Hrvatske je pozvala minutu odmora nakon koje Marko Tomas treba prihvatiti loptu, ali on to ne uspijeva i radi istovremeni prekršaj na Kriisi jer su ostali hrvatski reprezentativci bili na polovici Estonije. Kriisa je tako preko slobodnih bacanja dobio priliku dvije sekunde prije kraja postati estonski junak što on i koristi prvim slobodnim bacanjem, dok drugo namjerno promašuje za nevjerojatan preokret.

Hrvatska se tako u 40 minuta uspjela vratiti iz minusa od 16 koševa, voditi osam poena i izgubiti četiri koša prednosti u pet sekundi završnice susreta. Koliko god je olakšavajući argument za našu momčad kako nije bilo većine važnih igrača, ovakav rasplet završnice se ne smije dogoditi ozbiljnoj momčadi. Šteta, jer je Hrvatska imala priliku završiti kvalifikacije kao jedina reprezentacija s besprijekornim učinkom.

Odrađivanje posljednjih 40 minuta kvalifikacija je počelo na realističan način. Nepovezana igra Hrvatske, koju uz to nije služio niti šut, nije mogla biti prava zapreka raspoloženim domaćinima koji su uz bolji skok uspijevali ubaciti svaki važniji šut. Nakon samo pet minuta igre Estonija je imala velikih 14:2, a približavaju nas Davor Kus i Hrvoje Perić do 16:8.

Kada su Arbet i Kriisa u posljednjoj minuti prve četvrtine ubacili trice za 25:9 Hrvatska je bila u nevjerojatnom minusu. Povratak je slijedio u drugoj četvrtini kada podizanjem agresivnosti u obrani, Hrvatska preko zadarskog dvojca Longin-Banić smanjiti na 26:19 u 14. minuti. Estonija se nije snašla u tim trenucima što je Hrvatska iskoristila za dodatno približavanje, a najbliže egalu smo došli u dva navrata kada trica Longina i zakucavanje Perića donose minus od tri poena.

Novi pad u igri naše reprezentacije je došao u posljednje dvije minute druge četvrtine kada novim dalekometnim ubačajima Kriisa i Kikerpilla, Estonija odlazi na 38:29, što se pokazao i kao konačan rezultat nakon prvih 20 minuta igre. Novi zaostatak u skoku i igra bez Kusa, kao jedinog pravog organizatora, su bili najlošiji dijelovi prvih 20 minuta.

Nastavak susreta je donio sličnu, "rudarsku" igru u kojoj se Hrvatska primicala iz minute u minutu. Slobodna bacanja Miljkovića su donijela zaostatak od pet poena (46:41, u 25. minuti), a trica Kusa, uz polaganje Markote su označili i potpuni povratak Repešinih izabranika. Prvo vodstvo je došlo preko ubačenih slobodnih bacanja Marka Tomasa, a Estonija odgovara preko Teina.

Iskustvo, agresivni presing i pametnija igra u napadu su doveli do desetog ubačaja Longina za minimalno vodstvo od 51:50, dok samo tri sekunde prije kraja Kus ubacuje tricu za "velikih" plus tri prije početka odlučujućih deset minuta. Bilo je tu još atraktivnih poteza kao što je blokada na nepažljivom Miljkoviću na laganom polaganju i air-ball šut Perića s krilne pozicije, ali je semafor pokazivao plus na hrvatskoj strani.

U dobrom ritmu je Hrvatska nastavila i posljednju dionicu koju otvara kapetan Nikša Prkačin s pogođenim slobodnim bacanjima na što se nadovezao Miljković ubačajem za maksimalnih sedam razlike (58:51). U 33. minuti Marko Tomas pogađa tricu za pomicanje najvećeg vodstva do 61:53, ali novi val nonšalantnosti preko izgubljene lopte vraća Estoniju do izjednačenja na 61:61 u 34. minuti.

Pokušaj zonske obrane Estonije već u prvom napadu kažnjava Longin pogođenom tricom, a igra "koš na koš" se nastavila do 38. minute kada Miljković pogađa vrlo važnu tricu za 73:71. Možda i presudan trenutak se događa na isteku 39. minute kada Tein pogađa tricu sa zvukom sirene, ali ju suci poništavaju zbog isteka vremena. U posljednjoj minuti mirnu ruku je potvrdio Davor Kus, a tada slijedi već opisana završnica, koja se viđa u američkim sportskim filmovima.

Najbolji strijelac susreta je bio Tein sa 25 poena, dok je Kriisa zabio 23 koša. Hrvatska je najbolje strijelce imala u Kusu i Periću, koji su ubacili po 14 koševa, a 13 je zabio Longin čemu je dodao i devet skokova. Naša reprezentacija je okrenula i omjer skokova tako da su na kraju Estonci imali sedam skokova manje (32-39), ali su Kus i društvo imali 16 izgubljenih lopti. Nepotreban poraz je uništio želju cijele reprezentacije da se u Španjolsku ode s maksimalnim učinkom kako bi uz samopouzdanje i pozitivnu atmosferu imali i rezultatsku besprijekornost, što sada nije više slučaj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!