Košarka

Portugal dovršio senzaciju, Rusi osvojili skupinu

Bruno Blumenschein • subota, 16.09.2006.

Danas odigranim šestim kolom su završene kvalifikacije za Europsko prvenstvu u Španjolskoj slijedeće godine. Nakon glavnog kruga kvalifikacija na Eurobasket 2007. su se plasirali Poljska, Portugal, Rusija i Hrvatska kao pobjednici skupina te Češka i Latvija kao dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije...

Dok estonski preokret protiv Hrvatske još nije "sjeo kako treba" u ostatku Europe su se odigrale posljednje utakmice glavnog dijela kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje je na rasporedu slijedeće godine. Najzanimljivije je bilo u skupini B, ali krenimo redom...

Kamo ide bugarski brod dok Poljska odrađuje posao?

Kada slijedeće godine Poljska zaigra na Europskom prvenstvu proslavit će tako jubilarnih deset godina od posljednjeg nastupa na završnici prvenstva Starog kontinenta. Zbog te činjenica shvatljivo je veliko slavlje koje je priređeno u Poljskoj zbog tog uspjeha, a današnji poraz kod Ukrajine od 80:74 nikome neće teško pasti. Oleksij Pečerov je zabio 18 koševa za domaćine, dok je Kordian Korytek bio najbolji strijelac Poljske sa 19 ubačaja.

Velik iskorak u ovogodišnjim kvalifikacijama je napravila reprezentacija Švedske, a potvrdu kvalitete su dali i u posljednjem susretu pobijedivši Bugarsku s uvjerljivih 79:50. Upravo je posljednja pozicija Bugarske uz samo dvije pobjede u šest nastupa najveće razočaranje kvalifikacija, pogotovo kada se uzme u obzir da su upravo Bugari zadali najviše problema Hrvatskoj na posljednjem Eurobasketu. U današnjem susretu Per Ringstrom je ubacio 23 koša i dodao devet skokova za Švedsku koja se još tada nadala kako bi uz poraz Latvije od Danske mogli otići u Španjolsku.

Izrael nije pomogao Bosni i Hercegovini

Makedonija je samo minutu i 20 sekundi dijelilo do povijesnog plasmana na Europsko prvenstvo, Bosna i Hercegovina to tog trenutka u utakmici nije znala za vodstvo i svejedno su domaćini u Sarajevu slavili s konačnih 75:72. Tada su igrači skupa s izbornikom Nenadom Markovićem čekali uspjeh Izraela u Portugalu, ali ga nisu dočekali i obje reprezentacije u "Mirzi Delibašić" su mogle početi tugovati.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Iako je trojac Makedonije Stack-Gečevski-Stefanov ispucao 32 od 50 šuteva tijekom utakmice, onaj odlučujući kod 74:72, 16 sekundi prije kraja je uzeo Mirza Kurtovik i promašio. BiH je predvodio Henry Domercant sa 22 poena, a veteran Stefanov je zabio 27 za goste. Zadarski centar Todor Gečevski je za 28 minuta ubacio 19 koševa te skupio pet skokova, dvije asistencije i blokadu.

Konačno slavlje u skupini B je pripalo senzaciji kvalifikacija- Portugalu. Iako su preostale tri reprezentacije u skupini u planovima za kvalifikacije uračunale bodove protiv Portugalaca, Pirinejski poluotok će imati dva predstavnika na Eurobasketu. Uvjerljivih 69:49 protiv Izraela kojeg je držala samo teoretska šansa za nastupom u Španjolskoj je donio Elvis Evora sa 27 poena, devet skokova, pet ukradenih lopti i dvije blokade. Prošle godine je igrao u španjolskoj drugoj ligi, ali nakon Eurobasketa, tko zna.

Skakački raspoloženi Bader uz koncentrirane Ruse

Dominacija Rusije i Češke u skupini C je omogućila situaciju da i prije posljednjeg kola obje momčadi znaju kako su se praktički kvalificirale na Europsko prvenstvo, ali su u Opavi morali još razdijeliti prvu poziciju. Češka bez Jirija Welscha se uspjela držati sve do početka drugog djela kada su vodili sa sedam poena razlike nakon čega Rusija serijom 20:1 rješava pitanje pobjednika i s konačnih 68:55 odlazi u Moskvu pobjednički. Fedor Dmitrijev je bio najbolji strijelac Rusije sa 14 koševa, dok je najjači otpor pružio Jaroslav Prasil sa 15 koševa.

Tko će završiti posljednji je odlučila utakmice između Mađarske i Belgije. Uvjerljivih 75:59 za domaćine je ostavilo Belgiju na posljednjem mjestu uz samo jedan uspjeh i to protiv pobjednika skupine, Rusije. Mađarska je prelomila utakmicu serijom 11:2 na početku drugog poluvremena, a svoj doprinos je dao i Marton Bader, centar Cibone, koji je sa 13 koševa i 11 skokova ponovno došao do double-double učinka i potvrdio odličnu formu. Najbolji strijelac susreta je bio Mbenga sa 24 ubačaja, a kod Mađarske je od Badera bio bolji samo Istvan Nemeth sa 18 koševa.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Latvija domaćom pobjedom do Španjolske

Kako su očekivane pobjede i najteže potvrdilo je dansko gostovanje u Latviji. Domaćinima je bila potrebna pobjeda za omjer 4-2 i plasman na Europsko prvenstvo, a Danska je pobjedom mogla pomoći susjedima, Šveđanima. Rasterećeni Danci su se držali u prvoj četvrtini nakon koje padaju u dvoznamenkasti zaostatak, ali se i bude u posljednjoj četvrtini. Priprijetili su čak do 56:53, ali tada najbolji danski igrač Christian Drejer dobiva svoju petu osobnu pogrešku i danskom povratku je kraj. Centar Kaspars Cirpuss je bio najbolji pojedinac na parketu sa 28 koševa, devet skokova i tri blokade, a Michael Andersen je ubilježio 20 koševa i 12 skokova za Dansku.

Nastavak kvalifikacija

Završetkom glavnog dijela kvalifikacija započinje drugi dio pokušaja mnogih reprezentacija da dođu do ljetovanja u Španjolskoj slijedeće godine. Deset momčadi će se boriti za samo jedno mjesto, dok će se tražiti i dva putnika u niži razred natjecanja, diviziju B. Po dosad prikazanom najveći favoriti za posljednje mjesto na Eurobasketu su Makedonija i Bosne i Hercegovina, dok iz drugog reda kreću Švedska i Izrael, a ne treba otpisati niti Bugarsku i Ukrajinu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!