Košarka

Zadrani i Splićani - raspoloženje određuje pobjednika

Branimir Korać • utorak, 30.05.2006.

Zadar i Split igrat će u polufinalu hrvatskog košarkaškog prvenstva. U Ligi za prvaka igrali su dva puta i svaka momčad uzela je po jednu pobjedu i to na svom parketu vrlo uvjerljivo. U doigravanje ipak ulaze u nešto drugačijoj atmosferi i Zadar je apsolutni favorit...

Može li Split iznenaditi Zadrane? Teško, gotovo nemoguće teško. Istina, u prvenstvu im je to već uspjelo, na Gripama su slavili s uvjerljivih plus 15, ali sada će za prolaz morati dobiti i barem jednu utakmicu u Jazinama, a u to realno teško možemo povjerovati.

Vanjske pozicije

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Na poziciji razigravača Zadrani su u prednosti zbog toga što imaju i rezervnog playa dok Split to nema. Manović je nakon sukoba s Millageom suspendiran i time je Amerikanac eliminirao izravnog protivnika za mjesto u petorci. Millage je solidan igrač koji u dobroj večeri može stvoriti velike probleme protivničkoj obrani obzirom da mu je šut vrlo kvalitetan. On i Woodward vrlo često tijekom susreta mijenjaju poziciju tako da malo igraju na jedinici, a malo na dvici što zna unositi pomutnju u redovima protivnika. Woodward je dočekan kao veliko pojačanje u hrvatskim okvirima, ali igra dosta promjenjivo i nikad se ne zna što će pružiti.

S druge strane Zadar na vanjskim pozicijama, pomalo čudno, ima jače igrače na klupi nego nerijetko na parketu. Dean Oliver dočekan je kao dostojna zamjena za Hilla, ali realno ne može s Kyleom stati u istu rečenicu. Stekao je i status prvog playmakera iako Jakov Vladović može više toga pružiti i u većini slučajeva odigra kvalitetnije. Na dvici preveliku minutažu za ono što pokazuje dobiva Siniša Štemberger, a uz njega tu su još i Josip Sesar i Damir Tvrdić.

Sesar je posebna priča. Nedvojbeno je kvalitetan igrač, to nitko ne može osporiti, ali isto tako nitko ne može sa sigurnošću reći "Josip će večeras briljirati". Obrana mu je i dalje problem iako je dolaskom u Zadar podigao voljni moment. U napadu na agresivniju obranu i dalje ne reagira kvalitetno, ali opet, njegove serije mogu biti ubitačne i podići momčad. Damir Tvrdić dobiva premalu minutažu, nerijetko uopće niti ne ulazi.

U svakom slučaju Zadru prednost na vanjskim pozicijama, isključivo zbog većeg izbora i nepredvidljivosti splitskih Amerikanaca.

Perić - Johnson

Slika 2 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Hrvoje Perić, najveći splitski talent, i Juby Johnson, zadarski obrambeni specijalac, ovaj dvoboj bit će vrlo zanimljiv. Perić je u prvom dijelu prvenstva pokazao sav svoj talent da bi dolaskom Woodwarda i Millagea pao u drugi plan. Unatoč tome ove sezone u potpunosti se afirmirao i pokazao da se na njega može i mora računati. S druge strane Johnson je imao problema s ozljedom, ali i dalje je ponajbolji obrambeni igrač na našim parketima. Dugo je Juby najavljivao iskorak u napadačkom segmentu, ali on nije došao. U obrani pak i dalje pokazuje svestranost, nije nemoguće da ga Popović stavi na nižeg igrača jer i njega može sjajno pokriti, ali realniji su njegovi dvoboji sa splitski draguljom Perićem.

Unutarnja igra

Slika 1 od 1.
Foto: Darko Kraljević

I ovdje su Zadrani u prednosti i to velikoj. Gečevski, Lalić i Čolak igrači su za klasu iznad Kaštropila i Špralje. Splitski dvojac uvjerljivo je nadskakan i u susretima s Borikom koji pravog centra niti nema i to dovoljno govori o tome kako obavljaju ono za što su plaćeni, zatvaranje reketa. Kaštropil se ne može riješiti stare boljke ulaska u probleme s osobnim pogreškama i to mu je najveći minus. Špralja s druge strane u Zadru u ovom društvu nije uspio, minutažu je skupljao na kapaljku i valjda je to još jedan dokaz da je zadarsko društvo kvalitetnije.

Gečevski, bilo sa Čolakom, bilo s Lalićem, odlično funkcionira. Jednostavno je teško zaustavljiv i svoj dio posla će korektno obaviti. U odnosu na početak sezone, ipak je malo pao i čini se kako je umor napravio svoje. No njegova kvaliteta daje ogroman plus na zadarsku stranu i ovaj segment igre trebao bi biti potpuno na strani Zadrana i biti odlučujući u polufinalnoj seriji.

Ostali faktori

Kada se priča o Zadru, ne smije im se oduzeti i onaj njihov najveći plus, a to su Jazine. Tornado je njihov forte i ne treba sumnjati da će i na Gripama igrati veliku ulogu. Gripe Torcida već jako dugo zaobilazi i u Splitu bi Zadar mogao imati domaćinsku atmosferu.

Što se tiče trenera, tu su velike nepoznanice. Ivica Skelin na klupi Splita te Petar Popović na klupi Zadra još uvijek su učenici. Logično je da će obojica imati svojih pogrešaka, ali to ne bi smjelo biti presudno po rezultat. Zadrani loše rezultate ove sezone prebacuju na leđa trenera i tu je Popovićev veliki pritisak. U slučaju neuspjeha, mogao bi doživjeti sudbinu Juga i Vanjka i postati treći Pedro.

Prognoza

Zadar - Split 2-0.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaTop temaSkrol

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!