SP 2006.

Berlin živi nogometnu groznicu

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 12.06.2006.

Berlin živi u stotinama boja. Dovoljan je i prvi, kratki pogled na grad da bi vam bilo jasno da se događa nešto veliko. Vjerojatno nema dresa, ni zastave neke države koju nećete vidjeti u glavnom njemačkom gradu. Ogromnom sastajalištu zapada i istoka, koji i 17 godina nakon ujedinjenja nudi dvije slike njemačke države, doduše sa sve tanjom "granicom"...

I prije nego što je zrakoplov poljubio pistu u južnom berlinskom predgrađu Schönefeldu, nema dvojbe zbog čega krećemo u Njemačku. Veliki dio putnika u Germanwingsovom zrakoplovu imala je nekakvo navijačko obilježje naše reprezentacije, a glavna atrakcija većini njih je bio - muški stjuard u zrakoplovu.

Slika 8 od 9.
Foto: Bernard Jurišić

Već i prvi dodir s gradom nudi jasnu sliku s koliko su energije, volje i ljubavi Nijemci prionuli ovom Svjetskom prvenstvu. Na svim stranama dočekuju vas plakati, volonteri, navijači, svi spremni pomoći, pokazati, olakšati.

Slika 1 od 2.
Foto: Bernard Jurišić

Vezane vijesti

Centralno mjesto u Njemačkoj za gledanje utakmica, što potvrđuju i svakodnevni televizijski prijenosi i komentari, nalazi se u srcu berlinskog Tiergartena. Prostor između Branderburških vrata i spomenika pobjedi u srcu Tiergartena, pretvoren je u "navijačku milju". Prostor je to na kojem se organizira gledanje i druženje svih onih navijača koji nemaju ulaznice za utakmice, ili jednostavno žele iskusiti atmosferu Svjetskog prvenstva u šarolikom društvu.

Slika 2 od 3.
Foto: Bernard Jurišić

Koliko je ovaj prostor popularan i posjećen, govore procjene da se svakog od početnih nekoliko dana Svjetskog prvenstva, na tom mjestu skupljalo oko 200.000 ljudi.

Slika 5 od 6.
Foto: Bernard Jurišić

Cijelim Berlinom dominiraju plakati s prve utakmice u glavnom gradu Njemačke, a upravo ćemo mi i Brazilci otvoriti Olimpijski stadion, na kojem će se odigrati finale ovog grandioznog događaja. Tako hrvatske "kockice" izbijaju sa svih strana, iz velikog broja izloga i plakata po cijelom gradu. Hrvatska i Brazil definitivno su najveća priča Berlina, barem do našeg sraza u utorak.

Slika 4 od 5.
Foto: Bernard Jurišić

Naši navijači već su počeli s "iskrcajem na sjeveru", a neke procjene iz putničkih agencija i lokalnih izvora govore da će se Berlinom na dan utakmice s Brazilom šetati više od 50.000 hrvatskih navijača! Samo dio njih će imati prigodu gledati utakmicu na tribinama Olimpijskog stadiona, a puno njih će vrijeme uoči, za vrijeme i nakon utakmice provesti na nekoliko "hrvatskih punktova", poput Karlovačkog kornera u Columbia Halleu, ili sad već legendarnog Caffe Kinga, kojeg su proslavila kladioničarska braća Šapina. Veliki dio njih utakmicu će gledati na "navijačkoj milji", gdje već prva dva dana ordinira gomila "kockica".

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Na ulazu u televizijski toranj tako smo susreli ekipu iz Osijeka i Vinkovaca, pored Reichstaga grupu Zagrepčana, na "navijačkoj milji" grupe veselih Splićana, da ni ne spominjemo brojnu armiju "gasterbeitera" druge i treće generacije, koje se može susresti na svakom koraku.

Slika 7 od 8.
Foto: Bernard Jurišić

Jedno od mjesta gdje će se hrvatski navijači bez karte, ali i dosta njemačkih domaćina, koji zbog "lokalnih" Kovača i Šimunića navijati za Hrvate, bit će i restoran Crikvenica u Gotzkowskystrasse, kojeg već više od 30 godina drži jedan od brojnih berlinskih Hrvata ugostitelja, gospodin Vinko Jukić sa svojom obitelji. Svaka čast njemačkim specijalitetima, ali hrvatska kuhinja je ipak hrvatska kuhinja i ako ste u Berlinu, a još uvijek dvojite gdje gledati utakmicu i uživati u vrhunskom doživljaju s velikim brojem drugih "istomišljenika", ovo mjesto svakako moramo preporučiti.

Slika 6 od 7.
Foto: Bernard Jurišić

Fešta je u svakom slučaju zagarantirana, što god odlučite. Kažu da je Berlin nakon Istanbula, drugi turski grad po veličini. Ovih dana, Berlin je i jedan od najvećih hrvatskih gradova...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!