SP 2006.

Svi dobri, nitko briljantan

Tomislav Pacak • nedjelja, 18.06.2006.

Teško je pronaći krivca za mršavi remi s Japanom, većini reprezentativaca nema se što prigovoriti. Iako je promašio kazneni udarac, Srna je bio među najraspoloženijima, Šimunić je bio najuvjerljiviji u obrani, Pršo standardno rastrčan, no do pogotka nitko nije mogao doći...

Stipe Pletikosa: Kao i protiv Brazila, vrlo siguran, još jednom potvrdio ispravnost odluke da bude prvi vratar. Japanci nisu previše prijetili, a nekoliko dalekometnih udaraca Pletikosa je kvalitetno pokupio. Plete je sigurno među najčvršćim karikama Hrvatske u Njemačkoj.

Josip Šimunić: Danas najbolji u obrani Hrvatske, u dva navrata spasio je hrvatski gol pravovremenim ispucavanjem. Popularni Joe bio je i u jednoj vrlo izglednoj situaciji u napadu, no ni njega nije poslušala lopta. Protiv niskih Japanaca očekivali smo još opasnijeg Šimunića u napadu.

Robert Kovač: Japanski napadači nisu zadavali previše problema hrvatskoj obrani, no u par navrata ipak su ostali u izglednim situacijama. Kovač je bio uglavnom dobar i čvrst, no zbog pretjerane i nepotrebne nervoze zaradio je žuti karton zbog kojeg neće igrati protiv Australije. Neće biti lako bez gospodara obrane koji je i danas pokazao klasu, iako nije bio tako dobar kao protiv Brazila kada je bio briljantan.

Dario Šimić: Poput Kovača, nije imao toliko posla kao protiv Brazila, pa je bilo manje prilika za iskazivanje obrambenih kvaliteta. Ipak, Šimić je bio standardno pouzdan, iako mu je jednom pobjegao Yanigasawa kada je zamalo postigao gol.

Marko Babić: Nažalost, nije uspio ponoviti odličnu partiju protiv Brazilaca, danas smo igrali bez ijednog pravog Babićevog prodora po lijevom boku. A s druge strane, visio je u obrani gdje mu je Nakamura radio dosta problema. Jednom je dobro prošao po sredini, no umjesto za dodavanje odlučio se za udarac.

Niko Kovač: Kod kapetana nema puno osciliranja, još jedna standardna utakmica Nike Kovača. Presjekao dosta napada Japanaca, izrazito puno trčao, u napadu nažalost nije puno sudjelovao.

Igor Tudor: (do 71. minute) Protiv niskih, brzih i okretnih Japanaca Igor nije mogao doći previše do izražaja osim u prekidima, gdje ga Srna nije uspio pogoditi. Tudorove kvalitete jamačno će puno korisnije biti protiv Australije gdje će njegove fizičke predispozicije više doći do izražaja nego danas.

Darijo Srna: (do 87. minute) Aktivan, puno ofenzivniji nego protiv Brazila, ali Srna ipak nije pravi. Na stranu propušteni kazneni udarac, što se događa svakom igraču, ali Srna je imao puno prilika iz prekida, i niti jednu nije iskoristio na način koji se od njega očekuje. Hrvatskoj treba Srna iz kvalifikacija, dakle - konkretniji Srna.

Niko Kranjčar: (do 78. minute) Vrlo nadahnut u prvih sat vremena, nakon toga je dosta pao u preciznosti dodavanja što je bio rezultat pomanjkanja snage. Kranjčar je neočekivano puno pretrčao, bio je u tri odlične šanse od čega je jednu morao zabiti (na Klasnićevo dodavanje), a stvorio je i dobru priliku za Klasnića. Kranjčar iz prvih 45 minuta je onaj Kranjčar kojeg treba Hrvatska i koji sigurno ima mjesto u ovoj reprezentaciji. Šteta što ga izbornik nije izvadio prije nego što je sam morao zatražiti zamjenu.

Dado Pršo: Trčao puno, vjerojatno i previše, pa je u završnici nedostajalo snage i koncentracije. Pršo se previše troši, da li je to Kranjčarova uputa ili jednostavno Pršin način igre, ali je u svakom slučaju problem koji treba riješiti, jer Hrvatska treba Pršu strijelca. Izborio jedanaesterac, osim toga nije napravio puno konkretnoga iako za trud zaslužuje pet plus.

Ivan Klasnić: Hrvatskoj treba Killer, a Klasnić nikako da opravda taj nadimak. Danas se ne može požaliti na podršku vezne linije, dobio je dovoljno upotrebljivih lopti, ali u završnici nije bio precizan. Za pohvalu je sjajna lopta za Kranjčara, nažalost ni Niko nije imao precizne ciljnike.

Ivica Olić: (od 71. minute) Uvijek se najavljuje kako Hrvatska treba 'njegovu brzinu', no činjenica je da Olić ima izrazito malu učinkovitost. Još nije postigao pogodak od kad je Kranjčar izbornik, a u završnici mu stalno nedostaje pravi potez. I danas je, kao i protiv Brazila, imao nekoliko prilika za dati pravu loptu u sredinu, no takva nije stigla. Treba nam učinkovitiji Olić.

Luka Modrić: (od 78. minute) Trebao je ući i prije, jer po teškom vremenu Hrvatskoj bi dobro došla njegova dinamičnost, okretnost i brzina. I u desetak minuta imao dosta zapaženih akcija, bilo bi ih i više u 20 minuta. Pokazao da se na njega treba ozbiljno računati čak i za prvu momčad, gdje bi možda već protiv Australije mogao nastupiti ako Tudor zauzme Kovačevu poziciju.

Ivan Bošnjak: (od 87. minute) Igrao malo za ozbiljniju ocjenu, no zamalo koštao Hrvatsku i tog jednog boda kad ga je Alex (pre)lako prošao i opasno ubacio. I Bošnjak je možda ranije mogao dobiti prigodu, u utakmici protkanoj japanskim pogreškama, Bošnjakova upornost iznjedrila bi još lopti za Hrvatsku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!