Tenis

Roko, Mario i Šprem pobjednički, Karlović izgubio

Tomislav Pacak, Branimir Korać • utorak, 27.06.2006.

Wimbledon od kojeg puno očekujemo krenuo je - sjajno. Ančiću nije bilo lako protiv Almagra, dok je Roko Karanušić ostvario svoju prvu pobjedu na Grand Slam turniru pobijedivši u prvom kolu najvećeg svjetskog turnira iskusnog Nijemca Rainera Schuettlera s 3-1 u setovima. Kod cura je dobro startala Karolina Šprem, a stopostotan učinak spriječio je Stanislas Wawrinka koji je svladao Ivu Karlovića...

Nakon sjajnog pohoda kroz kvalifikacije, Roko Karanušić s pobjedama nije stao ni u glavnom turniru. U prvom kolu Wimbledona svladao je Rainera Schuettlera s 3-1 u setovima i tako zabilježio svoju prvu pobjedu na Grand Slam turniru.

Karanušić je krenuo hrabro i bez nepotrebnog respekta prema Nijemcu, a prvi set otišao je do trinaeste igre gdje je s 9:7 uspješniji bio naš predstavnik. Schuettler je uzvratio sa 6:4 u drugom setu, no nakon toga na terenu je postojao samo Karanušić - poslije 1:1 na početku trećeg seta, Roko radi seriju 10:1, te slavi s ukupnih 7:6, 4:6, 6:2 i 6:1.

Karanušića u drugom kolu čeka Španjolac Juan Carlos Ferrero koji je s 3-0 svladao sunarodnjaka Vicentea. Karanušić može opušteno odigrati taj meč, svoj cilj u Wimbledonu već je ostvario...

Ančić je po procjeni mnogih dobrih poznavatelja Wimbledona jedan od rijetkih koji bi mogli ugroziti Rogera Federera u All England Clubu, a status favorita Mario je potvrdio u prvom kolu pobijedivši u tri seta Nicolasa Almagra. Španjolac je bio sve samo ne lagan protivnik za prvo kolo, pa je tim vrijednija činjenica da je Mario posao obavio u tri seta, iako ih je lako moglo biti više.

Ančić je pokazao da je na travi bolji igrač, no Almagro je držao meč u neizvjesnosti cijelo vrijeme. U prvom setu obojica su čuvali servis do trinaeste igre gdje je Ančić ipak pokazao klasu na travnatoj podlozi te je sa 7:2 odjurio u drugi set.

Ni tu nije bilo puno lakše, dapače. Almagro je uspio breaknuti Ančićev servis i povesti s 5:3. Ipak, Mario opet pokazuje karakter, vraća break, a potom radi još jedan i uzima drugi set sa 7:5.

U trećem se ponovila priča iz prvog, nije išlo protiv servisa iako je Mario nekoliko puta bio blizu. Odluka je pala u tie-breaku, a opet je Ančić bio bolji, ključan je bio mini-break za 5:3. U drugom kolu mladog Splićanina čeka David Sanguinetti koji je sa 6:3, 7:6 i 6:1 svladao Kevina Kima.

Nažalost, nakon dvije pobjede stigao je i jedan poraz. Ivo Karlović doživio je novo razočaranje na turniru od kojeg najviše očekuje. Odmah na startu svladao ga je Stanislas Wawrinka nakon pet neizvjesnih setova. Tipično za meč Ive Karlovića, nije bilo puno oduzetih servisa, a dva su seta odlučena u tie-breaku. Prvog je Karlović izgubio, potom se vratio sa 6:3, da bi onda Švicarac slavio sa 6:2 u trećem. Četvrti je opet odlučen u tie-breaku u kojem je Karlović spašavao i meč-lopte, da bi konačno uspio izboriti peti set.

U odlučujućem setu obojica su sigurno držali servise, a kako tu više nije bilo tie-breaka, činilo se da bi meč mogao trajati 'do sutra'. Ipak, pri rezultatu 9:9 Wawrinka dolazi do prednosti i odmah koristi tu break loptu, a potom sigurno servira i bez izgubljenog poena dolazi do pobjede. Šteta, Karlovićeva sezona na travi daleko je ispod očekivanja za jednog od najboljih servera svijeta i igrača koji je u Wimbledonu dobio jednog Lleytona Hewitta...

Karolina Šprem briljantno je odigrala prvi meč u Wimbledonu, Britanka Anne Keothavong pala je vrlo lako. Varaždinka je sa 6:0 i 6:2 projurila u drugo kolo gdje je čeka franucuska tenisačica, još samo treba saznati koja - igraju, naime, sunarodnjakinje Bartoli i Pin.

Ivana Lisjak nije uspjela dohvatiti drugo kolo. U meču protiv Katarine Bondarenko konstantno je bila u rezultatskom zaostatku, uspijevala vratiti izgubljene servise, ali ne i uzeti set te se oprostila od Wimbledona već u prvom kolu.

Wimbledon, tenisači, prvo kolo: Karanušić (Hrvatska, Q) - Schuettler (Njemačka) 7:6(7), 4:6, 6:2, 6:1, Ančić (Hrvatska, 7) - Almagro 7:6, 7:5, 7:6, Wawrinka (Švicarska) - Karlović (Hrvatska) 7:6, 3:6, 6:2, 6:7, 10:9.

Wimbledon, tenisačice, prvo kolo: Šprem (Hrvatska) - Keothavong (UK) 6:0, 6:2, Bondarenko (Ukrajina) - Lisjak (Hrvatska) 6:4, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!