Nogomet

Zbogom Ajaxu, najezda s istoka

Petar Plevnik • četvrtak, 24.08.2006.

Nakon večerašnjih uzvratnih susreta trećeg pretkola Lige prvaka poznati su svi sudionici najelitnijeg europskog klupskog nogometnog natjecanja. Dogodilo se samo jedno ali poprilično iznenađenje, slavni Ajax ostao je bez Lige prvaka...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Šok i nevjerica u Amsterdamu; Ajax je ostao bez Lige prvaka! Iako su se prije 14 dana iz Kopenhagena vratili sa pobjedom od 2:1, Kopljanici su u uzvratu uspjeli sve prosuti. A nakon prvih 45 minuta večerašnjeg susreta malo tko je od prisutnih gledatelja u Amsterdam Areni pomišljao o takvom scenariju. Ajax je bio dominantniji, stvarao prigode, preko Babela pogodio gredu i onda stao.

U drugom dijelu na teren kao da su istrčale dvije potpuno različite momčadi. Ajax se povukao, što gosti koriste i kreću na sve ili ništa. Moguću senzaciju prvi je pogotkom najavio Silberbauer u 59. minuti, da bi se u tragičara susreta pretvorio branič domaćih Vermaelen, pogodivši vlastitu mrežu u 77. minuti. Do kraja susreta Ajax je očajnički pokušavao doći do pogotka koji bi ih odveo u produžetke, no gosti su se bez većih problema branili i još jednom dokazali da ih ne zovu bez razloga "skandinavskim Realom".

Da nije bilo ispadanja Ajaxa, sasvim sigurno u prvi plan bi došle momčadi s europskog istoka. Kao nikad dosad istok Europe biti će zastupljen u Ligi prvaka. Dynamo Kijev, Šahtar Doneck, CSKA Moskva, Spartak Moskva, Levski, Steaua, samo su neki od klubova koji će se ove sezone družiti s elitom.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Nakon tri sezone pauze, svoje mjesto u Ligi prvaka izborio je i moskovski Spartak. U neizvjesnom susretu u Moskvi, Spartak je uz dosta muke uspio svladati Slovan iz Libereca. Domaćine je u vodstvo doveo Mozart u 23. minuti, da bi Češi, unatoč činjenici da su od 57. minute igrali s igračem manje, u 72. minuti preko Hodura došli do 1:1, rezultata koji bi ih odveo u Ligu prvaka. Ipak, za veliko rusko slavlje pobrinuo se Pavlyuchenko u 78. minuti, donijevši Spartaku toliko željeno mjesto u Ligi prvaka.

Drugi češki predstavnik, Mlada Boleslav, svoje šanse propustio je još u prvom susretu u Istanbulu, kada je poražen od Galatasaraya sa 5:2. U uzvratu Turci su rutinski odigrali 1:1, a u njihovim redovima svih 90 minuta odradio je Stjepan Tomas.

Za razliku od Galatasaraya, Fenerbahče će ove sezone Ligu prvaka gledati samo preko malih ekrana. Poraz od 3:1 u Kijevu pokazao se prevelikim zalogajem pred uzvrat u Istanbulu, tim više što su Ukrajinci nakon svega tri minute večerašnjeg susreta, pogotkom Šackiha došli u vodstvo. Nadu domaćinima vraća Appiah u 35. minuti, no prednost gostima ponovno vraća Šackih u 41. minuti. Konačnih 2:2 djelo je Kerima u 57. minuti. Za goste je svih 90 minuta odigrao Goran Sablić.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Još jedan velikan sa Istoka, nekadašnji europski prvak, Steaua, nakon devet godina čekanja, konačno je uspio izboriti plasman u Ligu prvaka. Nakon 2:2 u Liegu, Rumunji su u Bukureštu slavili sa 2:1. Gosti, za koje je unatoč lakšoj ozljedi nastupio Milan Rapaić, sjajno su otvorili susret, došavši već u trećoj minuti preko Jovanovića u vodstvo. Ipak, za preokret se pobrinuo Badea, pogocima u 35. i 81. minuti osiguravši Rumunjima veliko slavlje.

Povijesni uspjeh ostvario je i Levski, eliminacijom Chieva po prvi puta osiguravši si nastup u Ligi prvaka. Nakon 2:0 u Sofiji, Bugari su u Veroni odigrali 2:2, što im je bilo i više nego dovoljno za ostvarenje dugo priželjkivanog cilja.

Večer klubova s istoka upotpunili su moskovski CSKA te Šahtar iz Donjecka, koji su i uzvratu bili uspješniji od Ružomberoka odn. Legije. Ivica Olić u pobjedi CSKA sudjelovao je od 70. minute, dok Stipe Pletikosa i Darijo Srna nisu bili u konkurenciji za ukrajinsku momčad.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Liga prvaka, treće pretkolo, uzvratni susreti:
Spartak Moskva (Rus) - Slovan Liberec (Češ) 2:1 (0:0)
Mlada Boleslav (Češ) - Galatasaray (Tur) 1:1 (2:5)
Steaua Bukurešt (Rum) - Standard Liege (Bel) 2:1 (2:2)
Fenerbahce (Tur) - Dynamo Kijev (Ukr) 2:2 (1:3)
Rabotnički (Mak) - Lille (Fra) 0:1 (0:3)
Ružomberok (Slk) - CSKA Moskva (Rus) 0:2 (0:2)
Ajax Amsterdam (Niz) - FC Kobenhavn (Dan) 0:2 (2:1)
Legia (Pol) - Šahtar Doneck (Ukr) 2:3 (0:1)
AEK (Grč) - Hearts (Ško) 3:0 (2:1)
Chievo (Ita) - Levski (Bug) 2:2 (0:2)
Arsenal (Eng) - Dinamo Zagreb (Hrv) 2:1 (3:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!