Nogomet

Balkanska večer, Balaban i Lakić strijelci

Petar Plevnik • četvrtak, 24.08.2006.

Uzvratni susreti drugog pretkola Kupa Uefa protekli su u znaku klubova sa balkanskog poluotoka. Hrvatski strijelci ponovno su bili učinkoviti; dva pogotka postigao je Boško Balaban, dok je prvijenac u dresu Herthe zabio Srđan Lakić...

Iako su nakon ispadanja Osijek od ciparskog Ethnikos Achnasa u drugom kolu Intertoto kupa mnogi bili skloni tvrditi kako je riječ o sramoti, Ciprani su još jednom dokazali kako je riječ o respektabilnom sastavu. Nakon što su na europskom putu izbacili Maccabi Petah Tikvu, nova žrtva je belgijski Rooselare, koji je u Achnas večeras primio "pet lakih komada".

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Za podvig, barem prema rezultatu nakon prvog susreta (1:2), pobrinuo se i Hapoel iz Tel Aviva. Na gostovanju u Domžalama, Izrealci su do prolaska dalje došli u posljednjoj minuti susreta. Goste je u vodstvo najprije doveo bivši varteksovac Ivan Jolić u 70. minuti, da bi zlata vrijedan drugi pogodak u posljednjoj minuti susreta postigao Clescenko. Svega nekoliko trenutaka kasnije Izraelci su preko Ogabone uspjeli postići i treći pogodak, za na kraju uvjerljivih 3:0 i prolaz dalje.

Svog posljednjeg predstavnika u Europi večeras je izgubila i BiH-a. Nakon iznenađujuće pobjede u Sarajevu, gostovanje u Bukureštu pokazalo se ipak prevelikom preprekom za tim s Koševa. Rapid je u vodstvo doveo Buga u 39. minuti, a kada su se već očekivali produžetci, iskusni lisac Viorel Moldovan pogotkom u 90. minuti donosi Rapidu prolaz dalje. Treba napomenuti i kako su gosti imali puno prigovora na suđenje, koje je uistinu bilo više nego domaćinsko.

Iako je Hertha na uzvrat u Tbilisi iz Berlina donijela kapital od samo jednog pogotka prednosti, malo je tko očekivao da će gruzijski Ameri tako namučiti Berlinčane. Domaćini su sjajno otvorili susret, došavši u vodstvo u 18. minuti preko Davitnidzea. Da Hertha na odmor ode bez zaostatka u 35. minuti, svojim prvijencem u dresu Herthe pobrinuo se Srđan Lakić. Nadu domaćinima u drugom dijelu pružio je Davitashvili u 47. minuti, da bi strahovanjima gostiju došao kraj tek u 83. minuti, kada Pantelić pogađa za konačnih 2:2. U redovima Herthe svih 90. minuta odradio je Josip Šimunić, dok je Srđan Lakić zamijenjen u 80. minuti.

Club Brugge se i u uzvratu lako obračunao sa litavskom Suduvom, slavivši sa uvjerljivih 5:2. Dva puta u listu strijelaca upisao se Boško Balaban, u 40. i 70. minuti. Osim Balabana za domaćine svih 90 minuta igrao je i Ivan Leko.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Najviše uzbuđenja bilo je u dvoboju irske Droghede United i norveškog Starta. Gosti su iz prvog susreta donijeli prednost od 1:0, a kako je večerašnjih 90 minuta završilo istovjetnim rezultatom za irsku momčad, otišlo se u produžetke. Pitanje pobjednika riješeno je tek izvođenjem 11-eraca, a bolje živce imali su Norvežani slavivši sa 12:11.

Za iznenađenje se pobrinula estonska Levadia, eliminiravši puno renomiranijeg suparnika, nizozemskih Twente. Nakon iznenađujućih 1:1 prije 14 dana u Enschedeu, Levadia je novi podvig učinila večeras u Tallinu, slavivši pogotkom Nahka u 36. minuti sa 1:0, što je bilo više nego dovoljno za najvećih uspjeh kluba osnovanog tek prije sedam godina.

Švicarski Basel opasno je visio na gostovanju u Lihtentštajnu. Vaduz, koji inače nastupa u drugoj švicarskoj ligi, slavio je sa 2:1, ali zahvaljujući golu Kuzmanovića u gostima, Basel prolazi dalje. Za Švicarce svih 90. minuta odigrao je Mladen Petrić, dok je Ivan Rakitić u igru ušao u 73. minuti.

Drugo pretkolo prebrodio je i beogradski Partizan, kojem je nakon beogradskih 2:1, za prolaz dalje u Mariboru bilo dovoljno 1:1

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Preostala dva srpska kluba nisu bila te sreće. Posebno se to može reći za Hajduk od Kule koji se od Europe oprostio na najgori mogućin način. Naime CSKA iz Sofije prolazak u sljedeći krug osigurao je pogotkom Tunčeva u 120. minuti. Prethodno je Stančić u 99. minuti doveo domaćine u vodstvo.

OFK pak nakon iznenađujućih 1:0 iz Beograda nije smogao snage u uzvratu protiv Auxerrea učiniti nešto više. Gosti su aktivan rezultat, 2:1 za Auxerre, imali sve do 82. minute, kada Pieroni započinje svoj show te sa tri pogotka dovodi francusku momčad do visokih 5:1.

Treba još istaknuti kako je latvijski Ventspils kod Newcastlea uspio odigrati 0:0, no Englezi zahvaljujući pobjedi od 1:0, prije 14 dana u Rigi, odlaze dalje.

Kup Uefa, drugo pretkolo, uzvratni susreti (u zagradi su rezultati prvih susreta):
Auxerre (Fra) - OFK Beograd (Srb) 5:1 (0:1)
Litex (Bug) - Omonia (Cip) 2:1 (0:0)
Newcastle (Eng) - Ventspils (Lat) 0:0 (1:0)
Club Brugge (Bel) - Suduva (Lit) 5:2 (2:0)
Beitar Jeruzalem (Izr) - Dinamo Bukurešt (Rom) 1:1 (0:1)
Wisla Krakow (Polj) - Mattersburg (Aut) 1:0 (1:1)
Domžale (Slo) - Hapoel Tel Aviv (Isr) 0:3 (2:1)
Sion (Švi) - Ried (Aut) 1:0 (0:0)
Vaduz (Lih) - Basel (Švi) 2:1 (0:1)
Lokomotiv Sofija (Bug) - Bnei Yehuda (Isr) 4:0 (2:0)
Brondby (Dan) - Flora (Est) 4:0 (0:0)
Levadia (Est) - Twente (Niz) 1:0 (1:1)
Trabzonspor (Tur) - APOEL Nikozija 1:0 (1:1)
Metalurg Zaporožje (Ukr) - Zimbru (Mol) 3:0 (0:0)
Marseille (Fra) - Young Boys (Švi) 0:0 (3:3)
Wisla Plock (Polj) - Černomorec (Ukr) 1:1 (0:0)
Dinamo Minsk (Bje) - Petržalka (Slv) 2:3 (1:2)
Skonto (Lat) - Molde (Nor) 1:2 (0:0)
Ethnikos Achnas (Cip) - Rooselare (Bel) 5:0 (1:2)
Rapid Bukurešt (Rum) - Sarajevo 2:0 (0:1)
Kaunas (Lit) - Randers (Dan) 1:0 (1:3)
BATE Borisov (Bje) - Rubin Kazan (Rus) 0:2 (0:3)
Slavia Prag (Češ) - Karvan (Aze) 0:0 (2:0)
Derry City (Irs) - Gretna (Ško) 2:2 (5:1)
Atvidaberg (Šve) - Brann (Nor) 1:1 (3:3)
Kayserispor (Tur) - Tirana (Alb) 3:1 (2:0)
Llanelli (Wal) - OB Odense (Dan) 1:5 (0:1)
Maribor (Slo) - Partizan (Srb) 1:1 (1:2)
Hajduk Kula (Srb) - CSKA Sofija (Bug) 1:1 n.p.(0:0)
Ameri Tbilisi (Gru) - Hertha BSC (Njem) 2:2 (0:1)
Grasshoppers (Švi) - Videoton (Mađ) 2:0 (1:1)
Drogheda Utd. (Irs) - Start (Nor) 11:12 n.j. (0:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!