Nogomet

Eintracht razbio Brondby, Petrić i Balaban strijelci

Petar Plevnik • četvrtak, 14.09.2006.

Od večerašnjih prvih susreta prvog kola Kupa Uefe najzvučnije je odjeknula neočekivano visoka pobjeda Eintrachta nad Brondbyem od 4:0, a milosti prema svojim protivnicima nisu imali ni Ajax ni Basel, za koji je dva pogotka postigao Mladen Petrić, dok je Boško Balaban donio pobjedu svom Clube Bruggeu...

Nakon šokantnog ispadanja od FC Kobenhavna u trećem pretkolu Lige prvaka, Ajax nije dopustio novo europsko iznenađenje, svladavši na gostovanju u Norveškoj momčad Starta sa 5:2. Dvostruki strijelac bio je Huntelaar, dok su se po jednom u listu strijelaca upisali Rosenberg, Sneijder i Garcia.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Sedam pogodaka viđeno je i u dvoboju Xanthia i Dinama iz Bukurešta, kojeg su sa 4:3 dobili Rumunji, ponajviše zahvaljujući raspoloženom Niculescuu, koji je postigao dva pogotka. Uspješnu rumunjsku večer zaokružio je Rapid, svladavši kod kuće portugalski Nacional sa 1:0.

Hertha je na svom terenu odigrala samo 2:2 protiv danskog Odense, a gosti su u vodstvo došli autogolom Joeya Šimunića u sedmoj minuti, koji je na travnjaku proveo svih 90. minuta.

Velik udarac europskim ambicijama doživjela je Crvena zvezda, koja je na gostovanju u Liberecu poražena od Slovana sa 2:0, s tim da je češki prvak do drugog pogotka stigao u 90. minuti. Drugi srpski predstavnik, Partizan, ima puno više razloga za optimizam, budući da je u prvom susretu, protiv Groningena u Beogradu, došao do prednosti od 4:2, rezultata kojim na kraju mogu biti zadovoljni i Nizozemci, budući da je Partizan prvi dio završio sa vodstvom od 3:0.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Uvjerljiviju pobjedu ostvario je švicarski viceprvak Basel, koji je deklasirao makedonskog prvaka Rabotnički sa 6:2. Do 89. minute Basel je imao 6:0, da bi Makedonci dojam popravili s dva pogotka u 89. i 90. minuti. Dva pogotka za švicarsku momčad postigao je Mladen Petrić, a u strijelce su se upisala još dva igrača s hrvatskim korijenima, Kuzmanović i Majstorović.

Sve dvojbe oko ulaska u Ligu Uefe riješio je i drugi švicarski predstavnik Grasshoppers. Momčad Krasimira Balakova lako se obračunala sa švedskim drugoligašem Atvidabergom, slavivši na gostovanju sa 3:0.

U jednom od zanimljivih večerašnjih dvoboja snage su u Trabzonu odmjerili Trabzonspor i Osasuna. Iako su Španjolci pogocima Valda i Juanlua imali vodstvo od 2:0, Turci zahvaljujući Karadenizu i Bulutu dolaze do 2:2, rezultata koji im ostavlja kakvu takvu nadu pred uzvrat u Španjolskoj.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Dva engleska predstavnika ostvarila su pobjede, i to na gostovanjima, dok je West Ham kod kuće s 1:0 poražen od Palerma. Newcastle je pogotkom Sibierskog u 10. minuti svladao estonsku Levadiu, dok je Tottenham istim rezultatom uspješno prošao neugodno gostovanje u Pragu, svladavši Slaviju pogotkom Jenasa u 37. minuti. Dobar rezultat ostvario je Blackburn, odigravši u Salzburgu protiv neugodnog Red Bulla 2:2. Za Austrijance svih 90 minuta odigrao je Niko Kovač.

Povoljan rezultat sa gostovanja u Sofiji izborio je Feyenoord, koji se u Rotterdam vraća sa 2:2. Nizozemci imaju razloga za zadovoljstvo ako se zna da je u 28. minuti Lokomotiv imao vodstvo od 2:0, da bi gosti preko Luciusa i Greenea došli do konačnih 2:2.

Sion i Bayer Leverkusen odigrali su 0:0, a posljednjih sedam minuta na travnjaku proveo je i Marko Babić, dok je istim rezultatom završen susret Moldea i Glasgow Rangersa, za koje je do 65. minute nastupio i Dado Pršo.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Osim Mladena Petrića, od hrvatskih igrača u strijelce se upisao i Boško Balaban, čiji je pogodak Club Bruggeu donio pobjedu na gostovanju u Slovačkoj, protiv Ružomberoka.

Panathinaikos je na domaćem terenu protiv ukrajinskog Metalurga uspio odigrati samo 1:1, a u redovima zelenih nastupili su Mario Galinović i Anthony Šerić, s tim da je Galinović zamijenjen u 58. minuti. Za razliku od Galinovića, drugi hrvatski reprezentativni vratar Joey Didulica svih je 90. minuta sudjelovao u pobjedi svog AZ-a protiv Kaiserispora.

Uzbudljivo je bilo i u susretu između slovačke Artmedije i Espanyola. Unatoč dvostrukom vodstvu Slovaka, Španjolci se u Barcelonu vraćaju neporaženi, zahvaljujući pogodima Riere i Pandianija.

Schalke je pogotkom Larsena, četiri minute prije kraja, sa 1:0 svladao Nancy, dok je istim rezultatom Marseille svladao Mladu Boleslavu, zahvaljući pogotku Bamogoa u 31. minuti.

Za najveće iznenađenje večeri pobrinuo se Eintracht iz Frankfurta, koji je sa čak 4:0 svladao uglednu dansku momčad, Brondby. Zanimljivo da je prvi dio završio bez pogodaka, da bi u nastavku Nijemci na krilima Thurka, koji je postigao tri pogotka, te pogotkom Köhlera u posljednjoj minuti, stiglo do uvjerljive pobjede.

Iznenađujuće lako u Edinburghu je slavila praška Sparta, došavši pogocima Kolara i Matusović do konačnih 2:0.

Nakon ispadanja od Steaue u kvalifikacijama za Ligu prvaka, belgijski Standard je na dobrom putu da ispadne i iz Kupa Uefa. Celta iz Viga u prvom se susret pokazala previsokom preprekom, slavivši sa 1:0, pogotkom Gustava Lopeza u 38. minuti. Za domaćine je svih 90 minuta odradio Milan Rapaić, dok je od 80. minute u igri bio i Mladen Pelaić.

Kup Uefa, prvo kolo, prve utakmice:
Lokomotiv Moskva (Rus) - Waregem (Bel) 2:1
Basel (Švi) - Rabotnički (Mak) 6:2
Marseille (Fra) - Mlada Boleslav (Češ) 1:0
Derry City (Irs) - Paris St.Germain (Fra) 0:0
Eintracht Frankfurt (Njem) - Brondby (Dan) 4:0
Artmedia (Slk) - Espanyol (Špa) 2:2
Levadia (Est) - Newcastle (Eng) 0:1
Partizan (Srb) - Groningen (Niz) 4:2
Ethnikos Achnas (Cip) - Lens (Fra) 0:0
Panathinaikos (Grč) - Metalurg Zaporožje 1:1
Ružomberok (Slk) - Club Brugge (Bel) 0:1
Maccabi Haifa (Izr) - Litex Loveč (Bug) 1:1
Trabzonspor (Tur) - Osasuna (Špa) 2:2
Rubin Kazan (Rus) - Parma (Ita) 0:1
DINAMO ZAGREB (HRV) - Auxerre (Fra) 1:2
Braga (Por) - Chievo (Ita) 1:0
Schalke (Njem) - Nancy (Fra) 1:0
Sion (Švi) - Leverkusen (Njem) 0:0
Start (Nor) - Ajax (Niz) 2:5
Legia (Poll) - Austria Beč (Aut) 1:1
Fenerbahce (Tur) - Randers (Den) 2:1
Lokomotiv Sofia (Bug) - Feyenoord (Niz) 2:2
Standard Liege (Bel) - Celta Vigo (Špa) 0:1
Rapid Bukurešt (Rum) - Nacional (Por) 1:0
Chornomorets - Hapoel Tel-Aviv (Izr) 0:1
Besiktas (Tur) - CSKA Sofia (Bug) 2:0
Livorno (Ita) - Pasching (Aut) 2:0
Red Bull Salzburg (Aut) - Blackburn (Eng) 2:2
AZ Alkmaar (Niz) - Kayserispor (Tur) 3:2
Slavia Prag (Češ) - Tottenham (Eng) 0:1
West Ham (Eng) - Palermo (Ita) 0:1
Hearts (Ško) - Sparta Prag (Češ) 0:2
Atvidaberg (Šve) - Grasshoppers (Švi) 0:3
Hertha (Njem) - OB Odense (Dan) 2:2
Wisla (Polj) - Iraklis (Grč) 0:1
Molde (Nor) - Rangers (Ško) 0:0
Atromitos (Grč) - Sevilla (Špa) 0:0
Xanthi (Grč) - Dinamo Bukurešt (Rum) 3:4
Slovan Liberec (Češ) - Crvena zvezda (Srb) 2:0
Vitoria Setubal (Por) - Heerenveen (Niz) 0:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!