Nogomet

Večer preokreta, Balaban spasio Brugge

Petar Plevnik • četvrtak, 28.09.2006.

Iako Dinamo nije uspio u "nemogućoj misiji", večerašnji uzvratni susreti prvog kola Kupa Uefa donijeli su nekoliko iznenađujućih preokreta. Od hrvatskih igrača ponovno se istaknuo Boško Balaban, čiji je pogodak osigurao Club Bruggeu plasman u Ligu Uefe...

Nakon odličnog starta u novu sezonu, malo je tko u redovima Marseillea očekivao da prednost od 1:0 iz prvog susreta neće biti dovoljna za uzvrat u Mladoj Boleslavi. Tim više što su Francuzi nakon 60. minuta večerašnjeg susreta imali vodstvo od 2:1, da bi češki prvak u posljednjih pola sata igre došao do potpunog preokreta. Najprije Holub iz 11-erca u 61. minuti zabija za 2:2, da bi isti igrač u 81. minuti zabio za 3:2. Pogodak vrijedan ulaska u Ligu Uefe djelo je Sedlačeka u 90. minuti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Identičan zaostatak iz prvog susreta uspio je preokrenuti Nancy. Za razliku od Čeha, Francuzi su protiv Schalkea od samog početka dali do znanja kako ih zanima samo prolazak dalje. Već na odmoru Nancy je imao 2:0, da bi u nastavku preko Diaa u 69. minuti došli do visokih 3:0. Poraz Schalkea ublažio je Bordon u 71. minuti.

Ništa bolje nije prošao još jedan njemački predstavnik, berlinska Hertha. Nakon 1:1 u Berlinu, Hertha se porazom od 1:0 u Odenseu oprostila od Europe za ovu sezonu. Jedini pogodak na susretu djelo je Timma u 62. minuti. Za goste je svih 90 minuta igrao Josip Šimunić.

Jedan od najuzbudljivijih susreta viđen je u Sofiji, gdje je CSKA ugostio Bešiktaš, koji je doputovao sa dva pogotka prednosti. Rezultat se nije mijenjao sve do 60. minute, kada najprije Iliev zabija za 1:0, da bi šest minuta kasnije Tunčev pogotkom za 2:0 anulirao prednost Turaka. Ipak, u produžecima Bešiktaš pogocima Nobrea u 93. i Boboa u 97. minuti dolazi do plasmana u Ligu Uefe.

Produžetke su vidjeli i gledatelji u Veroni, gdje je Chievo ganjao nedostatak od dva pogotka iz Brage. Domaćini su zaostatak stigli do 67. minute, pogocima Tribocchia i Godeasa, no to je bilo sve što su uspjeli. U produžecima Portugalci preko Wendera dolaze do pogotka koji im je bio dovoljan za plasman u natjecanje po skupinama.

I u trećem susretu u kojem je pitanje pobjednika odlučeno u produežcima, slavili su gosti. Rapid iz Bukurešta doputovao je u Portugal na noge Nacionalu s pogotkom prednosti, koji su Portugalci dostigli u 29. minuti, no u produežecima Rumunji sa dva pogotka osiguravaju ukupnu pobjedu.

Slična stvar dogodila se u Solunu, gdje je Iraklis sa prednošću od 1:0 dočekao goste iz Poljske, Wislu Krakow. Poljake nimalo nije impresionirala žestoka potpora domaćina te su uspjeli susret odvesti u produžetke, u kojima dolaze do drugog pogotka i velikog uspjeha za poljski nogomet.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Nakon pomalo iznenađujuće pobjede nad West Hamom u Londonu, Palermo je i u uzvratnom susretu pokazao kako u ovom trenutku puno više liči na momčad u odnosu na čekičare koji se očigledno još nisu priviknuli na svoja skupocjena pojačanja, Mascherana i Teveza. Sicilijance je u vodstvo doveo Simplicio u 35, da bi isti igrač u 62. minuti povisio na 2:0. Za uvjerljivu pobjedu pobrinuo se Di Michele u 68. minuti.

Razočaranje je doživjela još jedna momčad koja je u europsku sezonu krenula sa velikim očekivanjima, Red Bull iz Salzburga. Nakon 2:2 u Salzburgu, Blackburn je u uzvratu pogocima McCarthya i Bentleya više nego zasluženo došli do ukupne pobjede. U redovima gostiju do 69. minute igrao je Niko Kovač.

Ne baš sjajan početak ligaške sezone Rangersi su donekle ispravili plasmanom u Ligu Uefe. U uzvratnom susretu protiv norveškog predstvnika Moldea, Rangers je slavio sa 2:0. Sve dvojbe oko pobjednika riješene su u prvom dijelu, kada Buffel i Ferguson pogađaju za konačnih 2:0. U redovima domaćina do 81. minute igrao je Dado Pršo.

Iako se nakon pobjede od 1:0 na gostovanju u Ružomberoku činilo kako će uzvrat za Club Brugge biti stvar formalnosti, Belgijanci su se morali dobrano pomučiti kako bi izbjegli produžetke. Goste je u vodstvo doveo Rak u 28. minuti, da bi olakšenje domaćinima donio tko drugi nego Boško Balaban, pogotkom u pretposljednoj minuti susreta. Uz Balabana na terenu je bio i Ivan Leko, koji je zamijenjen u 74. minuti.

OB Odense (Dan) - Hertha BSC (Njem) 1:0 (1:1)
Mlada Boleslav (Češ) - Marseille (Fra) 4:2 (0:1)
CSKA Sofia (Bug) - Bešiktaš (Tur) 2:2 n.p. (0:2)
Lens (Fra) - Ethnikos (Cip) 3:1 (0:0)
Nancy (Fra) - Schalke 04 (Njem) 3:1 (0:1)
Brondby (Dan) - Frankfurt (Njem) 2:2 (0:4)
Parma (Ita) - Kazan (Rus) 1:0 (1:0)
Hapoel Tel Aviv (Izr) - Černomerec Odesa (Ukr) 3:1 (1:0)
Pasching (Aut) - Livorno (Ita) 0:1 (0:2)
Heerenveen (Niz) - Setubal (Por) 0:0 (3:0)
Zulte Waregem (Bel) - Lokomotiv Moskva Rus 2:0 (1:2)
Kayserispor (Tur) - AZ Alkmaar (Niz) 1:1 (2:3)
Dinamo Bukurešt (Rum) - Xanthi (Grč) 4:1 (4:3)
Rabotnički (Mak) - Basel (Švi) 0:1 (2:6)
Auxerre (Fra) - Dinamo Zagreb (Hrv) (2:1)
Grasshoppers (Švi) - Atvidaberg (Šve) 5:0 (3:0)
Iraklis (Grč) - Wisla Krakow (Polj) 1:2 n.p. (1:0)
Feyenoord (Niz) - Lokomotiv Sofija (Bug) 0:0 (2:2)
Groningen (Niz) - Partizan (Srb) 1:0 (2:4)
Litex Loveč (Bug) - Maccabi Haifa (Izr) 1:3 (1:1)
Crvena zvezda (Srb) - Slovan Liberec (Češ) 1:2 (0:2)
Metalurg Zaporožje (Ukr) - Panathinaikos (Grč) 0:1 (1:1)
Newcastle (Eng) - Levadia Tallin 2:1 (1:0)
Club Brugge (Bel) - Ružomberok (Slv) 1:1 (1:0)
Bayer Leverkusen (Njem) - Sion (Švi) 3:1 (0:0)
Randers (Dan) - Fenerbahče (Tur) 0:3 (1:2)
Osasuna (Špa) - Trabzonspor (Tur) 0:0 (2:2)
Chievo (Ita) - Braga (Por) 2:1 n.p.(0:2)
Ajax (Niz) - Kristianstad (Nor) 4:0 (5:2)
Austria Beč (Aut) - Legia (Polj) 1:0 (1:1)
Blackburn (Eng) - Red Bull Salzburg (Aut) 2:0 (2:2)
Palermo (Ita) - West Ham (Eng) 3:0 (1:0)
Glasgow Rangers (Ško) - Molde (Nor) 2:0 (0:0)
Paris SG (Fra) - Derry City (Irs) 2:0 (0:0)
Celta Vigo (Špa) - Standard Liege (Bel) 3:0 (1:0)
Nacional (Por) - Rapid Bukurešt (Rum) 1:2 n.p.(0:1)
Sparta Prag (Češ) - Hearts (Ško) 0:0 (2:0)
Tottenham (Eng) - Slavia Prag (Češ) 1:0 (1:0)
Espanyol (Špa) - Artmedia (Slk) 3:1 (2:2)
Sevilla (Špa) - Atromitos (Grč) 4:0 (2:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!