Ostali sportovi

Otvorene 1. Hrvatske svjetske igre

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 17.07.2006.

U Zadru su u nedjelju svečano otvorene 1. Hrvatske svjetske igre. Pod pokroviteljstvom Vlade RH, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske matice iseljenika, te uz medijsku pratnju Sportneta.hr, krenulo je druženje i natjecanje oko 700 sportaša hrvatskog podrijetla iz 25 zemalja svijeta...

Igre je otvorenima proglasio počasni predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak, koji je poručio je sudionicima natjecanja da je ovo njihova zemlja, da Hrvatska ima u srcu njihove roditelje, djedove i bake, koji su je napustili, kao što i oni u svom srcu zauvijek imaju Hrvatsku.

Slika 1 od 2.

"Volio bih da ova zemlja izgleda vama onako kako su vam je opisali vaši roditelji i djedovi koji su je morali napustiti. Volio bih da volite ovu zemlju kao što su je voljeli oni koji su za nju dali život u Domovinskom ratu", poručio je Vrdoljak otvarajući 1. Hrvatske svjetske igre.

U ime organizatora, sudionike je pozdravio Šimun Šito Ćorić, istaknuvši da se padom komunizma i stjecanjem hrvatske samostalnosti otvorio put izgradnji zdravih odnosa Hrvata diljem svijeta s Domovinom. Okupljene su pozdravili i čelni ljudi Grada Zadra i Zadarske županije, istaknuvši ponos što se Igre održavaju upravo u tom kraju Hrvatske.

Na službenoj stranici natjecanja (www.zadar2006.com) istaknuto je kako je to bila je to večer na Forumu kakvu su zasigurno sanjale generacije Hrvata iz domovine i inozemstva. Hrvati s pet kontinenata u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj okupljeni s jednim ciljem - preko sporta povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

Sudionici se natječu u 11 sportskih disciplina na borilištima u Zadru, Benkovcu, Bibinju, Biogradu, Poličniku i Zatonu.

Natjecanja traju do 25. srpnja, a uz momčadi iz Hrvatske, na Igrama sudjeluju Hrvati iz Argentine, Australije, Austrije, Belgije, BiH, Čilea, Danske, Engleske, Ekvadora, Francuske, Italije, JAR, Kanade, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Perua, Rumunjske, SAD-a, Slovačke, Slovenije, SiCG, Španjolske, Švedske, Švicarske, Urugvaja i Venecuele.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!