Nogomet

Debi osmog izbornika, Kranjčar prvi put s klupe

Bernard Jurišić • srijeda, 16.08.2006.

Slaven Bilić službeno je osmi izbornik hrvatske nogometne reprezentacija, a zapravo deveti čovjek koji će sjesti za kormilo najpopularnije hrvatske sportske momčadi. U Livornu će se dogoditi i još jedan "presedan". Niko Kranjčar po prvi put u svojoj karijeri u reprezentativni ogled ulazi kao adut s klupe...

Slaven Bilić deveti je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, iako je devet ljudi sjedilo na klupi reprezentacije. Razlog je "nejednakosti" to što se Tomislav Ivić ne broji kao službeni izbornik, jer je samo jednom uskočio umjesto Miroslava Blaževića kad je ovaj imao "pravnih provlema", i to baš u utakmici protiv Italije (2:1), u Palermu u studenom 1994. godine.

Slika 2 od 2.
Foto: Goran Pervan

"Službeni" izbornici koji su prethodili Biliću su: Miroslav Blažević 73 susreta na klupi (34 pobjede, 24 remija, 15 poraza), Zlatko Kranjčar 25 (11-8-6), Otto Barić 24 (11-8-5), Mirko Jozić 18 (9-6-3), Stanko Poklepović 4 (1-1-2), Dražan Jerković 3 (3-0-0), te Vlatko Marković 1 (1-0-0).

Vezane vijesti

Zanimljivo je pogledati s kakvim su uspjehom u svojim debitantskim utakmicama kretali dosadašnji izbornici. Od svih je samo Poklepović poražen u svom prvom susretu i to od Australije, na početku turneje u ljeto 1991. godine, kad je Hrvatska u goste "klokanima" otišla s prilično šarolikim i još nedefiniranim sastavom.

Dražan Jerković je vodio prve tri utakmice hrvatske reprezentacije, a debitirao je legendarnog datuma 17. listopada 1990. pobjedom protiv SAD-a 2:1 u prvom hrvatskom okupljanju i prije nego što se država službeno osamostalila.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Vlatko Marković Hrvatsku je vodio samo jednom i kao i Jerković, može se pohvaliti stopostotnim učinkom na klupi Hrvatske. U lipnju 1993. u svom prvom i zadnjem trenerskom angažmanu pobijedio je Ukrajinu s 3:1.

"Gromovito" je startao i Miroslav Blažević, nasuvjerljivije od svih. U ožujku 1994. kormilario je pobjedom Hrvatske protiv Španjolske u Valenciji s 2:0, što se vodi i kao prva velika pobjeda naše reprezentacije od samostalnosti.

Pobjedom je u izbornički mandat startao i Mirko Jozić, pobijedivši svog nasljednika Otta Barića, tada izbornika Austrije s 1:0 u veljači 2001. Danas najveći kritičar svih svojih nasljednika, albanski izbornik Barić, jedan je od dvojice koji nisu startali pobjedom. Protiv Walesa u kolovozu 2002. "izvukao" je 1:1, a poraza ga je spasio Petrić pogotkom u 79. minuti. Zlatko Kranjčar u svom debitantskom ogledu pobijedio je Izrael s 1:0, u kolovozu 2004.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Blumenschein

Uz susret u Livornu bit će vezan i još jedan kuriozitet. Naime, nakon 24 uzastopna pojavljivanja u prvih 11 Hrvatske kod oca Zlatka (u njegovom mandatu nije igrao samo protiv Mađarske u nevažnoj utakmici u Budimpešti), Niko Kranjčar po prvi put u svojoj karijeri ući će s klupe u jednoj utakmici A reprezentacije.

Zanimljivo je da je Kranjčar preselio iz prvih 11 na klupu baš u trenutku kad je možda i u najboljoj formi otkad igra u Hajduku. U prve tri prvenstvene utakmice, u dvije je bio uvjerljivo najbolji igrač na terenu.

U svoja dosadašnja 24 nastupa za Hrvatsku, Niko je polovicu susreta odigrao u potpunosti, a u polovici je bio zamijenjen. No, nikad dosad nije utakmicu počinjao s klupe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!