Automoto

Hirvonen vodi u Australiji

Ante Kojundžić • petak, 27.10.2006.

Početak australskog relija, koji se vozi u okolici grada Pertha po okolnim makadamskim cestama u šumama, bio je vrlo uzbudljiv, ali za neke posade i bolan. Puno odustajanja zabilježeno je već prvog dana natjecanja…

Marcus Grönholm odnio je pobjedu na prva dva kratka uvodna brzinca koja su se vozila u četvrtak, a u petak je prvi krenuo na čišćenje jako skliske podloge. Pozicija čistača jako je nezahvalna i što je najvažnije, tako sklizak makadam može donijeti i ozbiljno izlijetanje, a najbolje to zna Marcus koji je na prvom brzincu dana udario u kamen i potom se prevrnuo.

Navijači su njegov Ford uspjeli vratiti na kotače, no Finac je izgubio previše vremena, preko deset minuta. Na prvom brzincu voženom u petak odustao je i Kronosov Dani Sordo koji se požalio na probleme sa Citroën Xsarom.

Nakon Grönholmovih problema, domaći vozač Chris Atkinson u Subaru Imprezi poveo je reli nizajući pobjede na etapama, no sve do šestog brzinca kada mladi Australac gubi kontrolu nad automobilom koji radi nekoliko pirueta u zraku. Posada je izašla iz Impreze neozlijeđena, a Atkinson je propustio odličnu priliku za pobjedu na domaćem tlu.

Vodstvo tada uzima Mikko Hirvonen (Ford), ali na vrlo kratko - Petter Solberg, drugi Subarouv vozač vodeći je čovjek relija na sedmoj i osmoj etapi. No, Hirvonen nije odustao pa naakon devetog brzinskog ispita opet preuzima vodstvo koje čuva do kraja dana.

Solberg za Fincem zaostaje nešto više od 26 sekundi i nalazi se na drugom mjestu, dok trećeplasirani Xavi Pons, koji mijenja L­oeba, za vodećim čovjekom zaostaje skoro minutu i pol.

Manfred Stöhl drži četvrto mjesto ispred P-WRC vozača Deana Herridgea, Toshija Araija, Mirca Baldaccija, Akija Teiskonena koji zauzimaju pozicije od pete do osme uglavnom zahvaljujući odustajanjima WRC vozača. Grönholm usprkos trudu i brzini nakon prevrtanja i dalje zaostaje dvanaest minuta za momčadskim kolegom Hirvonenom i nalazi se na 18. mjestu, no ovakvom brzom vožnjom bi do kraja relija mogao doći do bodova.

Reli se nastavlja u subotu.

Poredak na kraju prvog dana:
1. M. Hirvonen (FIN/Ford) 1:13:10.1
2. P. Solberg (NOR/Subaru) + 26.2
3. X. Pons (ŠPA/Citroën) + 1:24.4
4. M. Stöhl (AUT/Peugeot) + 1:32.6
5. D. Herridge (AUS/Subaru) + 5:37.0
6. T. Arai (JAP/Subaru) + 5:40.3
7. M. Baldacci (RSM/Mitsubishi) + 5:53.8
8. A. Teiskonen (FIN/Subaru) + 5:55.0
9. J. Latvala (FIN/Subaru) + 6:00.4
10. M. Ligato (ARG/Mitsubishi) + 6:24.2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!