Automoto

Grönholm poveo na Novom Zelandu

Ante Kojundžić • petak, 17.11.2006.

Finac Marcus Grönholm vodeći je čovjek novozelandskog relija nakon prvog dana natjecanja. Drugo mjesto drži njegov kolega iz Forda - Mikko Hirvonen, dok je treći na kraju prvog dana Dani Sordo u Citroën Xsari…

Novozelandski reli vozi se po makadamu, a ceste su jako brze te zahtjevaju dobar ritam od strane vozača da bi se postavilo konkurentna vremena. Prvi dan relija je protekao relativno mirno bez većih incidenata. Jedini koji je imao problem je Matthew Wilson u Ford Focusu kojemu se pregrijavao motor na trećem brzincu pa je morao stati.

Grönholm je suvereno vladao prvim danom relija ostvarivši pobjede na svakom od pet dosad voženih brzinaca. Njegova prednost nad drugoplasiranim sunarodnjakom Hirvonenom iznosi nešto malo preko pola minute. Dva Finca imaju maksimalan broj bodova u rukama pa je sve izglednije da će Ford odnijeti titulu konstruktorskog prvaka jer potrebna su im samo četiri boda za naslov.

Daniel Sordo na trećem mjestu dan nije započeo osobito brzo, no kako se bližio kraj prvog dana, mladi Španjolac je ubrzao i uspio na zadnjem brzincu preoteti treću poziciju koja je do tad bila u posjedu Manfreda Stöhla (Peugeot) koji je sada četvrti. Xavi Pons, mijenja Sebastiena Löeba koji se još nije u potpunosti oporavio i drži trenutno peto mjesto.

Mladi Španjolac će drugog dana relija ući u bitku s Petterom Solbergom (Subaru) koji se nalazi iza njega sa šest sekundi zaostatka. Bivši svjetski prvak je još jedan koji je zabilježio loš start na reliju, ali sve je brži i brži. Solbergov stariji brat Henning (Peugeot) nalazi se na sedmom mjestu sa skoro minutom zaostatka za Petterom. Trenutno posljednji bod i osmo mjesto drži Luis Perez Companc u Ford Focusu.

Zgodno bi bilo spomenuti i nastup višestrukog svjetskog MotoGP prvaka Valentina Rossija koji je u reli ušao vrlo oprezno i sporo, no privikavajući se na uvjete relija kao i na automobil (Subaru Impreza), Talijan je polako podizao svoju brzinu i sada se nalazi na 24. mjestu sa skoro 11 minuta zaostatka za vodećim.

Drugi dan relija nastavit će se večeras po našem vremenu.

Poredak nakon prvog dana relija:
1. M. Grönholm (FIN/Ford) 1:31:58.0
2. M. Hirvonen (FIN/Ford) + 31.2
3. D. Sordo (ŠPA/Citroën) + 1:16.2
4. M. Stöhl (AUT/Peugeot) + 1:18.4
5. X. Pons (ŠPA/Citroën) + 1:42.5
6. P. Solberg (NOR/Subaru) + 1:48.3
7. H. Solberg (NOR/Peugeot) + 2:43.5
8. L. Perez Companc (ARG/Ford) + 3:23.8
9. C. Atkinson (AUS/Subaru) + 3:48.8
10. J. Hänninen (FIN/Mitsubishi) + 5:35.5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!