Automoto

Ford čvrsto drži vrh, Rossi sve bolji

Ante Kojundžić • subota, 18.11.2006.

Drugi dan novozelandskog relija je bio bogatiji događanjima nego što je to bio uvodni dan, no u vrhu poretka su i dalje dva Forda - Marcus Grönholm na prvom i Mikko Hirvonen na drugom mjestu…

Prvi brzinski ispit drugog dana iznenadio je mnoge, naime na startu ih je dočekala kiša, a dosta posada je na svojim automobilima imala gume za druge uvjete. Vozači su morali izabrati komponentu gume dva i pol sata prije prvog brzinca stoga ih je kiša iznenadila.

Grönholm je bio jedan od onih koji je izabrao krive gume za prva tri brzinca dana, no to se nije previše odrazilo na njegova vremena - odnio je pobjedu na prvom brzincu dana. Ipak, sljedeća dva brzinska ispita osvaja Chris Atkinson (Subaru) koji nije pogriješio s izborom guma.

Nakon osmog brzinca uslijedila je servisna zona pa su svi vozači na krivim gumama mogli na automobile staviti one koje najbolju pristaju kišnim uvjetima. Posljednja tri brzinska ispita dana pripala su Fordovim vozačima, Marcus je odnio pobjedu na devetom i jedanaestom brzincu, dok je Hirvonen slavio na desetom.

Tim pobjedama dvojac je još više zacementirao svoje pozicije na vrhu - Grönholm ima 50 sekundi ispred sunarodnjaka Hirvonena, dok trećeplasirani Manfred Stöhl (Peugeot) za bivšim svjetskim prvakom zaostaje preko dvije minute. Grönholm samo treba zadržati koncentraciju i posljednjeg dana relija da bi se domogao šeste pobjede u sezoni.

Stöhl je drugog dana natjecanja uspio vratiti treću poziciju koju mu je na kraju prvog dana uzeo Dani Sordo (Citroën) koji je trenutno četvrti ispred svog momčadskog kolege Xavija Ponsa na petom mjestu. Petter Solberg (Subaru) je šesti sa skoro tri i pol minute zaostatka za vodećim, dok Luis Perez Companc na sedmom mjestu bilježi petominutni zaostatak za mlađim Solbergom koji danas slavi 32. rođendan.

Jari Latvala u Subaru Imprezi zasad ima bod u džepu zahvaljujući osmom mjestu koje trenutno zauzima. Valentino Rossi je popravio svoju poziciju u odnosu na prvi dan relija i sad zauzima 13. mjesto sa 16 minuta i 45 sekundi zaostatka za Grönholmom. Minutu i pol iza njega je Henning Solberg na 14. mjestu koji je na desetom brzincu izvrnuo svog Peugeot, no uspio nastaviti, ali bez vjetrobranskog stakla i uz veliki gubitak vremena. Iza njega na 15. mjestu i isto toliko sekundi zaostatka je Atkinson koji je odustao na devetom brzincu, ali će nastaviti reli trećeg dana.

Poredak na kraju drugog dana:
1. M. Grönholm (FIN/Ford) 2:56:17.2
2. M. Hirvonen (FIN/Ford) + 50.3
3. M. Stöhl (AUT/Peugeot) + 2:06.2
4. D. Sordo (ŠPA/Citroën) + 2:23.1
5. X. Pons (ŠPA/Citroën) + 2:38.4
6. P. Solberg (NOR/Subaru) + 3:25.1
7. L. Perez Companc (ARG/Ford) + 8:41.1
8. J. Latvala (FIN/Subaru) + 11:08.1
9. M. Baldacci (RSM/Mitsubishi) + 11:12.4
10. R. Mason (NZ/Subaru) + 12:28.1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoSkrolWRC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!