Tenis

Isti glumci, različite uloge

Branimir Korać • subota, 08.07.2006.

Kao i na drugom Grand Slamu sezone, u finalu će igrati nositelji broj jedan i dva - Roger Federer i Rafael Nadal. Ništa neočekivano ako gledamo samo polufinalne parove, ali prilično neočekivano, ako se vratimo na početak turnira...

Federer je pomeo Jonasa Björkmana i to nije vijest. Nije vijest niti da je Björkma izdržao manje od sat i pol i uhvatio tek četiri gema. Bila bi vijest da je možda uhvatio koji gem više, a prava senzacija da je otkinuo set najboljem igraču današnjice. Senzacije se ipak ne događaju svaki dan...

U potpuno neravnopravnom meču Federer je slavio sa 6:2, 6:0, 6:2 za 77 minuta. Bilo je to najbrže polufinale još od 1972. godine kada je Nastase za 74 minute otpuhao Manuela Orantesa. Prvi igrač svijeta na najboljem je putu da uhvati Björna Borga u još jednom rekordu, a to je osvajanje Wimbledona bez izgubljenog seta što je ovom uspjelo 1976. godine.

Björkman je napravio daleko više od očekivanog. Da mu je netko prije početka turnira rekao da će biti u polufinalu, čovjek bi ga proglasio ludim, ali eto, švedski veteran i jedan od najboljih igrača parova na svijetu, uspio je doći do uspjeha karijere.

Meč je bio ravnopravan prvih nekoliko minuta kada je Björkman zaostajao 3:2. Nakon toga kreće Federerov bijeg i s 11 gemova u nizu Švicarac prolazi dalje. Ono što je Federer radio u tim trenucima može se slobodno nazvati teniskom perfekcijom.

"Bilo je besprijekorno. Želio sam odigrati dobro, nadao sam se dobrom meču, ali ovako odigrati mislim da je sjajno. Vrlo sam zadovoljan. Jonas je moj veliki prijatelj, ali u polufinalu nema emocija. Mislim da je dobro igrao, to mi je i rekao nakon meča, ali jednostavno sam odigrao sjajno. Nije bio loš, možda je malo bio kratak na neke lopte, ali nije radio glupe pogreške i nema razloga biti nezadovoljan", rekao je Federer nakon meča.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Federer je imao čak 73 posto ubačaja prvog servisa, a kada je tako raspoložen, nade nema. Ukupno je ubilježio gotovo dvostruko više poena, 17 winnera više i nije dao Björkmanu niti jednu break loptu u cijelom meču.

U finalu ga čeka Rafael Nadal. Rafa je u polufinalu u tri seta bio bolji od danas slabog Baghdatisa sa 6:1, 7:5, 6:3.

Nadala nitko nije vidio u finalu. Mora se priznati da je čovjek stvarno imao dosta sreće sa ždrijebom, izuzev Agassija na odlasku, nije imao onog pravog protivnika koji bi ga na ovoj podlozi ugrozio. Istina, visio je protiv Kendricka, ali Amerikanac se uplašio pobjede. Da je u svom dijelu ždrijeba imao Ančića, Đokovića pa i da Hewitt nije tako kiksao protiv Cipranina, ne bi se Nadal tako šetao do finala. A uostalom, možda i bi obzirom na što ovogodišnji Wimbledon izgleda...

Kao i Björkman, niti Baghdatis nije izdržao niti sat i pol. Za razliku od Björkmana ipak je uhvatio više gemova, ali nije pružio onu pravu igru. U prvom setu izgledao je kao da je zalutao u ovo polufinale, ali u drugom je već bilo bolje, bio je u najmanju ruku ravnopravan... Nakon ranog breaka u trećem setu, ponovno je nestao s terena i Rafa odlazi "na reket" Federeru.

"I ja sam iznenađen što sam u finalu. Možda sam ipak popravio malo igru... U finalu me očekuje strašan posao. Igrat ću protiv možda najboljeg u povijesti na ovoj podlozi. Da bih dobio, morat ću igrati najbolji tenis u životu, pokušat ću...", rekao je Nadal.

Tenisači, polufinale: Federer (Švicarska, 1) - Björkman (Švedska) 6:2, 6:0, 6:2, Nadal (Španjolska, 2) - Baghdatis (Cipar, 18) 6:1, 7:5, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!