Tenis

Mauresmo prekinula osamdesetogodišnji post

Branimir Korać • subota, 08.07.2006.

Još od 1925. godine Francuska je čekala naslov pobjednika u ženskoj konkurenciji u Wimbledonu. Prva igračica svijeta Amelie Mauresmo prekinula je taj osamdesetogodišnji post pobjedom u finalu protiv Belgijke Justine Henin-Hardenne u odličnom meču s 2:6, 6:3, 6:4...

80 godina Francuska je čekala na naslov pobjednice Wimbledona. 1925. godine Suzanne Lenglen osvojila je svoj posljednjih od šest osvojenih Wimbledona i nakon toga nastala je dugogodišnja suša kod francuskih igračica. Nathalie Tauziat imala je priliku 1998. godine prekinuti taj post, ali Jana Novotna bila je bolja.

Ono što nije uspjela napraviti Tauziat, uspjela je Amelie Mauresmo. Prema WTA ljestvici prva igračica svijeta u finalu je igrala protiv Belgijke Justine Henin-Hardenne i slavila u tri seta.

Početak meča bio je sjajan po Henin-Hardenne koja je odmah napravila break za 1:0 i tako stekla veliku prednost. Igrala je sjajno, Mauresmo je imala određenih problema sa servisom i to je Henin-Hardenne koristila. Kod 4:2 odigrala je savršen gem, krasno probijala Mauresmo na mreži, ako joj već nije ušao neobranjiv retern i dolazi do novog breaka.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon što je uzela prvi set sa 6:2, Justine Henin-Hardenne potpuno gubi igru. U drugom setu Mauresmo podiže agresivnost, igra sve bolje, a s druge strane Henin-Hardenne je sve neprepoznatljivija. Odmah na početku seta Mauresmo kod 1:0 dolazi do 15:40 i vraća se u meč.

Na 4:2 Francuskinja igra nešto "mekaniji" gem što Henin-Hardenne uspijeva kazniti i vratiti izgubljeni servis te smanjiti na 4:3. No nije dugo bila u meču. U slijedećem servis gemu Mauresmo ponovno ima 15:40, radi break i dolazi do servisa za set. Henin se ne predaje, ima tri break lopte, ali sjajni servisi izvlače Mauresmo i donose joj set sa 6:3.

Ništa se nije promijenilo niti na početku trećeg seta. Ponovno Mauresmo ulazi bolje, radi break već na 1:1, ali ovaj put igra sjajno do kraja seta, bez padova, i Henin-Hardenne iako je podigla igru, nema nikakve šanse. Posebno impresivan bio je posljednji servis gem Mauresmo u kojem pogađa dva asa, krasan volej na mreži i iznuđuje pogrešku Henin-Hardenne na meč lopti za osvajanje trofeja pobjednice.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Odličan dvoboj i na kraju posve zaslužena pobjeda Mauresmo. Henin-Hardenne je radila u nekim trenucima neshvatljive pogreške, jednostavno nije bila spremna na ovakav meč. Napravila je čak 40 neforsiranih pogrešaka dok se Mauresmo zaustavila na 16 i prema tome nije niti mogla ništa više očekivati.

Osim finala tenisačica, danas su na teren izašli i naši juniori Mektić i Šiljegović u polufinalu juniorskog turnira parova i upisali poraz od Amerikanaca Schnugga i Damica. Amerikanci su bili bolji sa 6:3, 3:6, 6:0.

Wimbledon, finale, tenisačice:
Mauresmo (Francuska, 1) - Henin-Hardenne (Belgija, 3) 2:6, 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!