SP 2006.

Noć ponosa i slave

Bernard Jurišić • srijeda, 14.06.2006.

Rijeka navijača koja se slijevala s Olimpijskog stadiona prema centru Berlina otkrivala je da se vidjelo nešto veliko. Nije nerealno reći da je Hrvatska Brazil držala "u šahu", a najbolji dokaz kakvu smo utakmicu gledali bilo je posljednjih desetak minuta utakmice, kad je hrvatska pjesma odzvanjala tribinama Olimpijskog stadiona. Iako smo poraženi, bila je ovo prava noć ponosa i slave. Iz Berlina za Sportnet.hr Bernard Jurišić...

Tuge nije bilo među desecima tisuća hrvatskih navijača u Berlinu. Gotovo sve grupice imale su isti izraz na licu, "šteta, mogli smo, morali smo, zaslužili smo...". Depresiju je zamijenio umor, ali i ponos. Da, zaista je lijepo bili biti Hrvat u Berlinu posljednjih dana, naročito u noći nakon utakmice.

Slika 3 od 4.
Foto: Bernard Jurišić

Dok smo čekali jedan od vlakova prema centru grada, da dohvatimo zadnji pogled prema "navijačkoj milji" i Brandenburškim vratima, navijači u brazilskim dresovima pristupali su hrvatskim navijačima i čestitali.

Na velikoj utakmici, hrabroj igri i najviše od svega - impresivnom navijanju. Hrvati su i brojačno i glasovno nadjačali živopisne Brazilce i brazilske navijače sa svih strana svijeta.

Slika 2 od 3.

Slično se nastavilo tijekom čitave noći u centru grada. Navijači obučeni u različite dresove dizali su palac i slijegali ramenima. "Good game Croatia, you deserved to win". Bodova nema, ali ostao je sjajan dojam.

Kao što smo znali žestoko kritizirati hrvatske navijače nakon nekih gluposti i nereda koji su se događali u prošlosti, ovog puta zaista je teško pronaći riječi pohvale za ono što je gotovo 30.000 navijača u hrvatskim dresovima priredilo svjetskoj nogometnoj javnosti.

Slika 1 od 2.
Foto: Mario Jurišić

Bilo je spektakularno. Nema onoga tko je sinoć bio na Olimpijskom stadionu, a ko danas nije osjetio škakljanje u grlu. Glasnice su se potrošile, dlanovi užarili, srca napunila.

To navijačko jedinstvo bilo je impresivno, bez ijednog incidenta, bez ijedne negativne vibracije. Kako po gradu, tako i na stadionu, izuzev onog utrčavanja u teren i nekoliko baklji, što će na kraju najskuplje koštati upravo njihove tvrdoglave autore.

Slika 4 od 5.
Foto: Bernard Jurišić

Hrvatski navijači glavna su priča svih njemačkih medija danas, a većina ovdašnjih tiskovina izvještaje formira pod radnim nazivom "Pobjeda Brazila, ali bez Sambe".

Opći dojam je da je Hrvatska pokazala svima kako se može igrati protiv Brazila, ali još više od toga, svi mediji ističu frenetično i fantastično navijanje hrvatskih navijača.

Slika 5 od 6.
Foto: Bernard Jurišić

Čekajući utakmicu u srcu bivšeg Zapadnog Berlina, na Ku'damu, gdje je bilo ishodište svih hrvatskih navijača koji su stigli u grad, promatrali smo opuštene i nasmijane policajce, koji su se rado slikavali, smijali i pozirali s našim navijačima. Od onog "zloglasni Hrvati" ni traga, a to nam je potvrdio i jedan policajac s kojim smo pročavrljali.

"Znamo da su hrvatski navijači temperamentni i da su imali neke probleme. No, moram priznati da ste u Berlinu sjajni, nemamo nikakvih problema, svi su došli ovdje zabavljati se, podržavati svoju momčad i to rade na sjajan način", rekao nam je i dodao: "Poljaci su najgori. Puno njih dolazi samo radi tučnjave, a čak im za to ne trebaju ni protivnici, znaju se dohvatiti i između sebe. Srećom po nas, ne igraju u Berlinu...".

Slika 6 od 7.
Foto: Bernard Jurišić

Noć je brzo prošla, svatko je tu i tamo pokušao dohvatiti poneki sat sna, a nakon toga svak svojim putem. Brazil je iza nas, Berlin je iza nas, selimo na jug. Izuzev rezultata, sve je u Berlinu bilo sjajno. Bodove ne nosimo, no nosimo veliki osjećaj ponosa u srcu. Milijarde građana svijeta vidjele su hrvatsko srce i hrvatsku snagu, kako na terenu, tako i na tribinama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!