Rukomet

Balić i Pašičnik rukometaši godine

Ivor Krapac, Bojan Poturica • nedjelja, 22.10.2006.

Na svečanoj dodjeli održanoj u Sheratonu, Ivano Balić proglašen je najboljim hrvatskim rukometašem u prošloj godini, dok je to priznanje u konkurenciji rukometašica pripalo Svitlani Pašičnik. Priznanje za najboljeg trenera ponovno je zaslužio Lino Červar, a u konkurenciji sudačkih parova nagrađeni su Vladimir Sokol i Josip Posavec...

Iako joj još uvijek nije kraj, već sada se može reći da je ovo bila još jedna uspješna godina za hrvatski rukomet. Muška reprezentacija nastavila je kontinuitet visokih plasmana na velikim natjecanjima uzimanjem četvrtog mjesta na Europskom prvenstvu u Švicarskoj, rukometašice su izborile plasman na Europsko prvenstvo koje će se početkom prosinca održati u Švedskoj, a Željko Kavran, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, se u pogledu unatrag sjetio i osvojenog Europskog prvenstva do 18 godina hrvatskih kadetskih reprezentativaca.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Vezane vijesti

Kadeti su početkom kolovoza dodatno ukrasili vikend tijekom kojeg je Hrvatska, nakon prezentacije u Njemačkoj, dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2009. godine, što je samo šlag na tortu nakon uspjeha koji su ostvareni na sportskom terenu. Sveukupno, bilo je puno razloga za slavlje i zadovoljstvo u pogledu unatrag na posljednjih desetak mjeseci...

Prvi čin svečane dodjele u organizaciji HRS-a i Sportskih novosti pripao je najboljim rukometašicama i Svitlani Pasičnik, koja je drugu godinu zaredom zaslužila ovo priznanje.

Iskusna Cvita, jaki adut Podravke Vegete i reprezentacije, od žirija je dobila prednost pred Barbarom Stančin i Maidom Arslanagić, a nagradu je prokomentirala najavom da će dati sve od sebe na dolazećem Europskom prvenstvu. Naravno, čak i protiv njene rodne Ukrajine, jednog od suparnika u skupini prvog kruga, uz prijetnju Pasičnik da ćemo Ukrajinke - razvaliti... Neće biti lako, kao ni protiv ostalih suparnika u grupi C, u kojoj su i Ruskinje i Šveđanke.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Najbolji hrvatski trener je i četvrtu godinu zaredom isti. Lino Červar, izbornik aktualnih olimpijskih pobjednika i svjetskih viceprvaka, te nekadašnjih svjetskih prvaka, je jedini zaslužio ovo priznanje već četiri puta, a pri dodjeli nagrade zahvalio je igračima i svim suradnicima koji su mu pomogli da tako dugo vlada u konkurenciji trenera.

Červar je bacio i pogled unaprijed, prema sljedećoj godini i nastupu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, koje počinje u siječnju 2007. "Teško je reći što možemo očekivati, no bit će to vrlo važno natjecanje jer nam otvara put prema Olimpijskim igrama u Pekingu na kojima moramo braniti naslov. Moramo biti kao obitelj, jaka obitelj, tu leži tajna svega", rekao je hrvatski izbornik: "Zatvorit ćemo se u četiri zida, dogovoriti i vratiti našoj izvornoj ideji - biti skromni. Vjerujem da će igrači slijediti moju ideju."

Červar je dodao i da će na skorom Svjetskom kupu tražiti među mlađim igračima one koji bi već sada povremeno u važnim utakmicama mogli odmoriti glavne zvijezde.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Među glavnima je, naravno, i Ivano Balić, koji se i ove godine okitio s nekoliko priznanja. Bio je najbolji igrač EP-a u Švicarskoj, IHF ga je u svojem odabiru proglasio za drugog na svijetu, a bio je uspješan i na klupskom planu, pomogavši Portland San Antoniju iz Pamplone da se probije do finala Lige prvaka.

Majstor Ivano sada je drugi put u posljednje tri godine zaslužio i priznanje za najboljeg hrvatskog rukometaša, na čemu se skromno zahvalio svim suigračima koji su mu u tome pomogli. Za predstojeće SP u Njemačkoj najavio je veliku borbu i zlatnu medalju, dok za SP 2009. u Hrvatskoj još nema planove: "Nadam se da ću i tada voditi reprezentaciju na terenu, no to je ipak daleko, dosta toga se treba odigrati do tada." Iza Balića, u ovogodišnjem izboru ostali su Mirza Džomba na drugom i Petar Metličić na trećem mjestu.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Za najbolje suce proglašen je par Sokol/Posavec, a u toj konkurenciji su im najbliži bili Josić/Rudić i Sarajlić/Vukušić. Sokol i Posavec će ove godine imati još jedan ozbiljan test - sudit će na ženskom EP-u u Švedskoj.

Aktualna sezona bliži se kraju, nova uzbuđenja u 2007. nisu daleko...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!