Nogomet

Sevilla ponizila Barcelonu

Tomislav Pacak • petak, 25.08.2006.

Monte Carlo je Barceloni trebao biti samo nova stanica za skupljanje trofeja, no Sevilla nije prihvatila namijenjenu joj sporednu ulogu. Prošlosezonski pobjednik Kupa UEFA svladao je europskog prvaka s 3:0 i tako novu sezonu otvorio prvorazrednim iznenađenjem...

Sevilla je nagovijestila kako bi Barceloninom romantičnom nogometu ove sezone mogao doći kraj. Andaluzijska momčad nije samo pobijedila Katalonce, Sevilla je u potpunosti nadigrala renomiranije goste i sasvim zasluženo osvojila prvi Superkup u klupskoj povijesti. Nakon što je uvjerljivo svladala Espanyol u španjolskom Superkupu, u Barceloni su očekivali još jedan trofej, no igrom prikazanom u Monaci, taj trofej Rijkaardova momčad nije zaslužila.

Barca sigurno nije odigrala vrhunsku utakmicu, no kredit svakako zaslužuje sjajna Sevilla koja je odigrala uistinu fantastičnu utakmicu. Efikasno u napadu, ali prije svega izuzetno organizirano i čvrsto u obrani. Ronaldinho, Messi i društvo nikako nisu mogli slomiti obranu pobjednika Kupa UEFA, a prije svih, veliku ulogu u tome su odigrali Daniel Alves i Christian Poulsen; Brazilac je uštopao svog sunarodnjaka Ronaldinha koji nije pokazao da se oporavio od slabog nastupa na SP-u, dok je nemourni Danac u sredini prekinuo niz napada Barcelone.

Od samog početka je bilo jasno kako će Barcelona imati vrlo težak posao. Escude je pokušao glavom u četvrtoj minuti, no Valdez je bio spreman. Barcelonu ta prilika nije trgnula, a tri minute kasnije stigla je kazna. Poulsen je lijepo odigrao za Renata koji iz prve gura u vatru Luisa Fabiana. Njegov udarac brani Valdez, no na odbijenu loptu prvi pritrčava Renato i posprema loptu u mrežu za 1:0.

Barcelona je, sukladno svom stilu, puno držala loptu, no nije bila ni blizu prave prilike za izjednačenje. Pokušao je u 40. minuti Eto'o udarcem s 20-ak metara, no Palop je to lako obranio. U najgorem mogućem trenutku za Barcelonu, a najboljem za Sevillu, stigao je drugi pogodak andaluzijske momčadi. Valdez je loše izbio loptu, Jesus Navas vratio je loptu u šesnaesterac gdje je najviši Kanoute, te leđima okrenut golu prosljeđuje loptu u mrežu Barce za 2:0.

Nastavak nije donio ništa novoga, Sevilla je bila agresivnija momčad koja je jednostavno više htjela prvi europski trofej sezone. Određenu živost u igru Barcelone unio je ulazak Gudjohnsena, ali ni Islanđanin nije mogao preokrenuti tijek događanja. U 58. minuti Gudjohnsen loše prihvaća dodavanje Eto'oa, a četiri minute kasnije puca s 14 metara, ali Palop je na mjestu. Potom je Sevilla mogla riješiti utakmicu, Kanoute je glavom prebacio loptu Renatu koji je sam pred golom, ali glavom nije precizan.

Još je u nekoliko navrata Valdez spasio svoj gol, a najbliže počasnom golu Barca je bila u 88. minuti kada su lijepo odigrali Ronaldinho i Messi, a nakon što je Argentinčev udarac obranio Palop, Gudjohnsen iz blizine pogađa vanjski dio mreže. Konačni udarac Sevilla je zabila u posljednjoj minuti; Puyol je srušio Puertu u šesnaestercu, a ubitačno precizan s jedanaest metara bio je Enzo Maresca, junak prošlogodišnjeg finala Kupa UEFA.

Ako se po jutru dan poznaje, Barceloni će biti teško obraniti trofeje osvojene prošle sezone, pogotovo ako protivnici dobro kopiraju igru i organiziranost Seville koja je sasvim zasluženo osvojila naslov pobjednika europskog Superkupa...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!