Nogomet

Barcelona nastavila čarobno, Sporting iznenadio

Tomislav Pacak, Vedran Stilin • utorak, 12.09.2006.

Već je prva večer nove Lige prvaka ponudila pravo bogatstvo dobrih utakmica. Europski prvak je krenuo sa stilom, Barcelona je s 5:0 ispratila kući Levski, dok je Chelsea bio siguran protiv Klasnićevog Werdera. Najveće iznenađenje kreirao je Sporting, Morientes je potopio Olympiakos, a Bayern je lako pregazio Spartak...

Skupina A: Barca za pet, Chelsea siguran

Barcelona nije mogla poželjeti bolji start puta prema obrani naslova najbolje momčadi Starog kontinenta. Europski prvak je na svom stadionu potukao sofijski Levski s 5:0 i tako odmah zasjeo na čelo ljestvice skupine A. Barca je, prigodno, postigla i prvi pogodak nove sezone Lige prvaka - u sedmoj minuti Ronaldinho je prošao po lijevoj strani, vratio nisko na 16 metara, Eto'o je preskočio loptu, a Iniesta zabio u donji desni kut za 1:0.

Vezane vijesti

To je bio početak rapsodije koja je potvrdila da je poraz od Seville bio samo loš dan, i da će Barca opet plijeniti čarobnom igrom. Na drugi gol čekalo se do 39. minute kada je Giuly sam prošao s lijeve strane u sredinu i potom matirao suparničkog vratara za 2:0. Sve nade Bugara odmah je početkom drugog dijela utišao Puyol, a među strijelce su se upisala i dva najopasnija igrača Barcelona. Eto'o je u 58. minuti iz solo prodora pogodio za 4:0, a svoj obol utakmici je na najljepši način dao Ronaldinho u posljednjoj minuti. Brazilac je ušao u šesnaesterac s lijeve strane i pogodio suprotne rašlje za konačnih i zasluženih 5:0.

Chelsea je imao puno teži posao na startu, ali je također krenuo maksimalno. Englezi, po običaju, nisu odigrali jako dopadljivo, no efikanost je ionako najjači forte Mourinhove momčadi. Do prednosti su domaćini stigli u 24. minuti kada je Michael Essien iskoristio pogrešku Pasanena koji se spetljao s loptom na 20-ak metara od gola - Ganac je poklon iskoristio matiravši Reinkea udarcem u donji desni kut.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Werder je pokušavao svojom napadačkom igrom ugroziti Čeha, no obrana Chelseaja bilo je prečvrsta za Klosea, Klasnića i društvo. Najbliže izjednačenju Werder je bio u 65. minuti kada je Klose glavom poslao loptu u paraboli prema golu, no umjesto u mrežu lopta je odsjela na gredi. Kazna je stigla tri minute kasnije - Drogba je srušen u kaznenom prostoru, a s bijele točke silovit je bio Michael Ballack. Do kraja je Chelsea mogao i povećati prednost, ali udarac Lamparda zaustavila je stativa.

Skupina B: Bayern produbio Spartakovu mizeriju, Sporting šokirao Talijane

Hoće li ovo biti još jedna sezona razočaranja za navijače Intera? Njihov klub ponovno je krenuo s velikim ambicijama, ali već na startu Lige prvaka stigao je neočekivani poraz u Lisabonu gdje je Sporting zasluženo slavio s 1:0. Portugalci su odmah krenuli ofenzivno, dok se Inter orijentirao na kontre. U 30. minuti Toldo je spasio svoj gol ispred Romagnolija, a 10 minuta kasnije Ricardo brani udarac Adriana.

Drugo poluvrijeme donijelo je bolji nogomet i više prilika, kao i prekrasan pogodak vrijedan pobjede. Dogodilo se to u 63. minuti, Caneira je sjajnim udarcem s ruba šesnaesterca svladao Tolda i donio veliko slavlje navijačima Sportinga na tribinama Jose Alvalade stadiona. Kada je u 67. minuti Patrick Vieira dobio drugi žuti karton, bilo je jasno da će Inter teško do bod(ov)a u Lisabonu. Štoviše, bliže je drugom pogotku bio Sporting, no i 1:0 sigurno je zadovoljilo apetite Portugalaca.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Bayern je na Allianz Areni svladao Spartak s 4:0 i tako produljio Spartakov niz bez pobjede u Ligi prvaka na 18 utakmica. Nijemci su dugo lomili otpor Rusa, no kad ga je konačno slomio Pizzaro u 48. minuti gosti su se raspali, a Bayern je punio mrežu Moskovljana. Četiri minute kasnije Cruz je udvostručio vodstvo Bavaraca, a prekrasnim udarcem Schweinsteiger u 71. minuti povisuje na 3:0. Za "poker" golova pobrinuo se Hasan Salihamidžić pogotkom u 84. minuti.

Skupina C: Svi na "nuli" nakon 90 minuta

Skupina C Lige prvaka nije donijela nikakav značajniji pomak nakon prvih 90 minuta ovogodišnje Lige prvaka. Tako je PSV u svom prvom domaćem susretu remizirao s Liverpoolom što Nizozemci zapravo ne bi trebali gledati kao gubitak dva boda jer momčad s Anfielda je imala nešto više prilika za postizanje pogotka, dok je domaćinu samo u konačnici pripao puno veći posjed lopte (69%).

U drugom dvoboju Skupine C Galatasaray također nije uspio iskoristiti prednost domaćeg terena tako da je francuski Bordeaux zapravo uspješno obavio 'misiju' na vrućem gostovanju u Turskoj. Domaćin je bio nešto opasniji, ali podatak da je samo jedna lopta išla u okvir gola (i to onog turskog) dovoljno govori o kakvom susretu je riječ.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Skupina D: Valencia uspješna u Grčkoj, Šahtar ponižen u Rimu

Ono što je nedostajalo u Skupini C, svakako nije u onoj koja po abecednom redu slijedi iza nje. D skupina je ponudila pregršt pogodaka i jednu izrazito zanimljivu utakmicu u Ateni gdje je Valencia tek pred kraj susreta uspjela uzeti 'puni plijen'. Domaća momčad je povela u 28. minuti preko Cipranina Konstanitinoua da bi 'šišmiši' uz odlično raspoloženog povratnika u španjolski nogomet Morientesa prvo izjednačili, a zatim okrenuli susret u svoju korist. U drugom dijelu, točnije 66. minuti Castillo vraća stvari na početak, ali na žalost Olympiacosa prvo Albiol u 85. minuti, a zatim i Morientes u 90 minuti stavljaju stvari na svoje mjesto konačnim rezultatom 2:4. Tomislav Butina je susret odgledao na klupi za pričuve.

Pletikosin i Srnin Šahtar nije imao nikakve šanse na gostovanju kod Rome. Točnije u ovom slučaju samo je Srna dobio prigodu odigrati svih 90 minuta dok je Pletikosa čekao svoju priliku na klupi za pričuve. Prvih 45 minuta proteklo je u miroljubivom ozračju da bi u nastavku Roma demolirala goste iz Ukrajine. Taddei je načeo Šutkovu mrežu u 67. minuti, da bi zatim Totti u 76., De Rossi u 79. i Pizarro u 89. postavili konačnih 4:0.

Liga prvaka, 1. kolo:

Skupina A:
Chelsea - Werder 2:0 (Essien 24', Ballack 68'-11m)
Barcelona - Levski 5:0 (Iniesta 7', Giuly 39', Puyol 49', Eto'o 58', Ronaldinho 90')

Skupina B:
Bayern - Spartak 4:0 (Pizzaro 48', Cruz 52', Schweinsteiger 71', Salihamidžić 84')
Sporting - Inter 1:0 (Caneira 65')

Skupina C:
Galatasaray - Bordeaux 0:0
PSV - Liverpool 0:0

Skupina D:
Roma - Šahtar 4:0 (Taddei 67', Totti 76', De Rossi 79', Pizarro 89')
Olympiakos - Valencia 2:4 (Konstantinou 28', Castillo 66'/Morientes 34', 39', 90', Albiol 85')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!