Nogomet

Ajmo Dinamo

Tomislav Pacak • četvrtak, 14.09.2006.

Povijesna vjerojatno nije, no današnja utakmica s Auxerreom za Dinamo je sigurno jedna od dvije ključne ove sezone. Druga će, naravno, biti za točno dva tjedna, kad će Dinamo u Francuskoj pokušati izboriti grupni dio natjecanja Kupa Uefa. Hoće li uz huk s tribina Dinamo skinuti prokletstvo Auxerrea ili će francuska momčad još jednom biti kobna za europske snove Modrih? Prvi dio odgovora saznat ćemo večeras oko 22 sata...

"Maksimalno smo mobilizirani i spremni za Auxerre", poručuju svi u maksimirskom klubu. Uistinu, Josip Kuže podredio je sve dvoboju s Auxerreom koji uistinu određuje ovu sezonu uspješnom ili neuspješnom. Još jedno rano ispadanje iz Europe sigurno bi povuklo za sobom puno pitanja - gdje se pogriješilo, tko je kriv, je li Kuže sposoban ispuniti europske ciljeve Dinama? S druge strane, prolaz garantira još četiri europske utakmice i sjajnu priliku da se nakon 36 godina izbori proljeće u Europi.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Protivnik je zaista po mjeri. S jedne strane, ime Auxerre ima težinu u Europi, pogotovo nakon sredine devedesetih kad je Guy Roux svog dugogodišnji rad oplodio i naslovom prvaka Francuske. Auxerre više nije tako visoko, ni Rouxa više nema na klupi (ali je u ulozi savjetnika), ali Francuzi su ipak renomirani protivnik. Posebnu dimenziju ovom okršaju daje i činjenica da je Auxerre dva puta porušio Dinamove europske snove - jednom upravo Josipu Kužeu, 1989. je Šuker zabio za 1:0 u Auxerreu, no u međuvremenu je Roux doveo Enza Scifa koji je sam svladao Dinamo u Zagrebu. Druga tragedija dogodila se 1994. kada je Blaževićev Dinamo slavio u Zagrebu s 3:1, da bi nakon isključenja Solde u 12. minuti uzvrata Francuzi potopili plave bluze s 3:0.

Je li stiglo vrijeme za naplatu dugova? U Dinamu tvrde da jest, da je ovaj Dinamo igrački jači i kvalitetniji od Auxerrea. Je li to stvarno istina? Nezahvalno je uspoređivati igrače Dinama s igračima Auxerrea koje, objektivno, još nitko dovoljno ne pozna. Iako ih je Kuže dva puta išao gledati (poraz od Nancyja 1:0 i pobjeda protiv Monaca 1:0), teško je mogao pronaći sve slabosti i vrline Auxerrea.

Ipak, dosta se toga i zna. Iako je tek stigao, ključni igrač Auxerrea je Benoit Pedretti, plemeniti veznjak oko kojeg se sve okreće u igri Auxerrea. Za Pedrettija nije bilo mjesta u sjajnom Lyonu, no u Auxerreu je on sigurno igrač s najvećom težinom. Pedrettijeva glavna 'meta' je poljski napadač Jelen, vrlo opasan igrač koji nadire po desnom krilu. U napadu je isturen Rumunj Niculae koji igra umjesto ozlijeđenog Pieronija.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Uz Pedrettija, vezom dominiraju Thomas Kahlenberg i kapetan Benoit Cheyrou; obojica imaju dobar pregled igre i kvalitetan pas. U obrani dominiraju dva tamnoputa stopera, Kaboul i Kalabane, a najveća vrlina Auxerreove igre je - disciplina. Zbog toga Dinamo mora igrati maksimalno strpljivo, ne srljati i kombinatorikom tražiti put prema golu dobrog vratara Coola.

Kombinatorika bi morala biti najjače oružje "modrih", ako Modrić, Vugrinec, Eduardo i društvo uspiju spustiti loptu na zemlju morali bi kreirati dovoljno opasnosti po gol gostiju. S druge strane, obrana će se uglavnom morati nositi s dugim loptama jer Auxerre u gostima igra upravo tako, bez pretjerane želje za ofenzivom.

Prednosti Dinama? Pojedinačna vrijednost reprezentativaca Modrića, Eduarda, Ćorluke, Buljata, te Vugrinca i Ettoa. Veliki uteg na vagi sigurno će biti i navijači, stadion će vjerojatno biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Na strani Dinama je i velika želja da se napravi nešto u Europi, svakako i kombinatorna igra koju Francuzi nemaju. No, i gosti imaju svoje adute - Pedrettija, Jelena, veliku disciplinu i rast forme. Dinamo će sigurno biti i opterećen prošlim neuspjesima, a pritisak koji je stvoren da se Auxerre mora proći može biti i kontraproduktivan.

No, na kraju krajeva, Dinamo nema opravdanja niti izbora - večeras Auxerre mora pasti! Iako nisu mjerilo, pripremne utakmice pokazale su da Dinamo može s Auxerreom, a ako u Maksimiru žele biti vjerni rečenicima koje nude nakon pobjeda po HNL terenima - "gradimo europsku momčad" - Auxerre ne može biti neprelazna prepreka. Konačni je to test za Kužea i igrače, test koji ima samo dva odgovora - jeste li ili niste? Zbog navijača, ljubitelje modre boje, ali i zbog hrvatskog nogometa - moraju biti!

Dvoboj Dinama i Auxerrea moći ćete pratiti uživo na Sportnet.hr, a nakon utakmice očekuju vas izvještaji, fotografije, analize, te izjave igrača i trenera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!