Nogomet

Kuže: "Više sam očekivao od igrača"

Tomislav Pacak • četvrtak, 14.09.2006.

Duboko razočarani Josip Kuže bio je više nego razgovorljiv na konferenciji za novinare nakon poraza Dinama od Arsenala. Trener hrvatskog prvaka naširoko je propovijedao o razlozima poraza, a 'krivi' su bili svi - od njega, preko igrača do Auxerrea, koji je zasluženo pobijedio...

"Auxerre je zasluženo pobijedio iz razloga što su znali odigrati natjecateljsku utakmicu. Znali su stajati u obrani, individualno, znali su nas pričekati u toj čvrstoći obrane. Jednostavno, iskoristili su svoje iskustvo. Polako su se počeli otvarati, a mi gubiti strpljenje i red u sredini terena te ostavljat prostora za njihovu kontru. To ne bi bio problem, no naša sredina je nakon 20-ak minuta igre stala, izgubila samopouzdanje za grašenje igre, nismo imali igrača koji bi preuzeo odgovornost za posjed lopte i kombinatoriku", započeo je Kuže.

Loša igra vezne linije i nedostatak samopouzdanja bile su česte teme Kužeovih odgovora: "Nismo dominirali, bilo je previše pasivnih igrača. Tek na trenutke, u onim bljeskovima, kad je bilo kombinatorike, dolazili smo u prilike. Tipičan primjer su one situacije s Eduardom na početku utakmice. Jednostavno nismo odigrali utakmicu kako smo trebali, u smislu samopouzdanja, one lakoće igranja. Mislio sam da ćemo ipak bolje odigrati... Što se energije tiče, kako je utakmica odmicala, igrači nisu pokazivali da imaju energiju preokrenuti rezultat. Prekinuo nas je i taj gol dvije minute prije kraja poluvremena. Kod tog rezultata počelo je padati samopouzdanje, ekipa nije imala snage preokrenuti rezultat."

Trener Dinama nadao se da Dinamo može održati 1:1: "Nažalost, naši igrači nisu svjesni da je baš svaki dijelić sekunde izrazito bitan, da se u tom trenutku dekoncentracije može izgubiti utakmica. Čim oni ne paze protivnik dođe u situaciju da bude opasan." Kuže je itekako svjestan težine rezultata: "Ovo je iznimno teška situacija, nemamo pravo na optimizam, ali imamo se pravo nadati. Morat ćemo odigrati s više samopouzdanja i pokušati dobiti, iako je jasno da će biti teško."

Nakon Kužeovog uvoda, uslijedila su pitanja. Zbog čega je Dinamo razočarao u dvije domaće utakmice s Arsenalom i Auxerreom? "Činjenica je da mi dvije europske utakmice kod kuće odigramo bez samopouzdanja. To je moj osnovni dojam. Protiv čvrstih obrana u sredini teško preuzimamo odgovornost, naravno, kad nemate posjed lopte, kad nemate sigurnost igre, onda iz takve igre se rađaju pogreške u dodavanju i iz takvih grešaka se događaju kontre. Ako još i nemate sreće, onda to protivnik kazni."

Dinamova obrana razočarala je novinare, vjerojatno i navijače, no Kužea krivnju nije svalio na obranu: "Činjenica je da obrana nije dobro odigrala u cjelini, iako su Mamić i Ćorluka igrali dobro. Ali, u obrani sudjeluje više igrača. Danas se pokazalo da neke pozicije nisu bile sigurne, mislio sam da će biti čvršće." Kužea je, jasno, dočekalo i pitanje da li nešto sebi predbacuje: "Uvijek kad izgubim utakmicu zamjeram i sebi, ali dopustite da malo prespavam pa analiziram svoje greške."

Kuže je očekivao ovakav Auxerre: "Auxerre je imao lakši posao jer su čekali, stajali čvrsto sa šest igrača, i iz takvog bloka su lako prelazili u napad jer su imali dosta prostora. Očekivao sam takav Auxerre, to je iskusna ekipa koja zna igrati na takav način."

Ponovno je na udar stigla sredina terena: "Nismo imali zrelost igre, imali smo iskidanu igru u sredini terena. Igrači koji su trebali preuzimati igru to jednostavno nisu radili. Imali smo malo raspoloženih igrača, samo Ćorluku i Mamića, te Vukojevića u prvom dijelu."

Opet je stigla i samokritika: "Kad utakmicu odigrate slabo... Ako me pitate da li smo griješili u pripremi, onda valjda jesmo. Bio bi lud kad bi rekao da sam sve odlično napravio. Ne smatram da smo na igrače napravili takav pritisak da bi on bio kočnica. Objasnili smo im sve, pripremili ih za način igre kako su trebali igrati. E sad... Očekivao sam objektivno od dosta igrača bolju igru."

Kuže je odbacio primjedbu da je samo reda radi rekao da se nada preokretu: "Sigurno da se nadam, ne samo da to 'velim'. Nadam se da možemo igrati čvršće u obrani, i da iz toga možemo s više samopouzdanja igrati prema naprijed. Iako, mi imamo ovaj sastav, ne može se očekivati da mi uvedemo nekog novog. Još smo i izgubili Ćorluku zbog kartona."

Reakciju Turine kod prvog pogotka Kuže nije htio previše komentirati: "Neću reći, što bih mogao, da se takve pogreške događaju. Takva greška se nije smjela dogoditi."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!