Nogomet

Manchester na mjestu nesreće, Real pred imperativom

Tomislav Pacak • utorak, 26.09.2006.

Već drugo kolo Lige prvaka pred neke momčadi stavlja imperativ rezultata. Nakon poraza u Lyonu pravo na kiks više nema Capellov Real, ali Dynamo neće biti bezazlen protivnik. Manchester United ima priliku osvetiti se Benfici, a HSV u Moskvi traži iskupljenje za slab start u novu sezonu. Sigurno je samo da nikome neće biti lako, Liga prvaka ne poznaje takve utakmice...

Skupina E: U Madridu okršaj luzera, u Bukureštu pobjednika

"To je ključan meč. Nakon onakvog poraza iznimno je važno da uzmemo tri boda" - riječi su to Fabija Capella uoči dvoboja njegovog Reala i kijevskog Dynama, a lako su mogle biti i riječi njegovog kolege na ukrajinskoj strani. Naime, i Real i Dynamo zabilježili su neugodne poraze na startu natjecanja, a novi poraz gurnuo bi ih na rub ispadanja već u ranoj fazi natjecanja. Real je pokazao rast forme nakon Lyona, u prvenstvu su svladani Sociedad i Betis, iako Capellov nogomet i ne oduševljava navijače koji ga smatraju predefanzivnim. Pitanje je tek - što su drugo očekivali? Talijan je doveden zbog rezultata, a Capellov CV sugerira da će vrlo vjerojatno ostvariti to zbog čega je doveden.

Protiv Dynama ne može računati na dvojicu standardnih desnih bočnih, Salgada i Cicinha, pa će na to mjesto uskočiti Sergio Ramos, čije će, pak, zadatke u sredini obrane dobiti Raul Bravo. Ruud van Nistelrooy će zbog osobnih razloga propustiti ovu utakmicu, pa se očekuje povratak Ronalda u momčad, prvi puta ove sezone. Dynamu će jako nedostajati Sergiy Rebrov, no u momčad se nakon suspenzije vraća naš Goran Sablić kojeg čeka nimalo lak zadatak.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Za to vrijeme u Bukureštu će koplja ukrstiti pobjednici iz prvog kola, Steaua i Lyon. Rumunji se nakon devet mjeseci vraćaju na svoj obnovljeni stadion, pa će atmosfera sigurno biti paklena, a iako trener domaćih sipa samo koplimente na račun Lyona, obećao je da će njegova momčad ići na tri boda. No, to je dakako i cilj peterostrukih francuskih prvaka. Potvrdio je to i Gerrard Houllier: "Došli smo ovdje pobijediti. Uvijek imamo napadački stav. Ideja je da kontroliramo utakmicu i budemo stalna opasnost". U svakom slučaju, ni Steauu, ali ni Lyon, ne čeka lagan posao, a pobjeda bi bilo koju momčad gurnula na pole position skupine E.

Skupina F: Manchester traži osvetu, Danci prijete Škotima

Poraz u Lisabonu u posljednjem kolu grupnog dijela natjecanja zaokružio je jednu od najgorih Manchesterovih europskih sezona u klupskoj povijesti, United nije uspio ni kroz utješno treće mjesto izboriti Kup Uefe. Godinu dana kasnije, "crveni vragovi" dobili su priliku osvetiti se Benfici, nema sumnje da će na Luzu danas jurišati po sva tri boda. Fernando Santos tvrdi da je United danas bolji nego lani, isto kaže i Alex Ferguson, no pravo mjerilo bit će samo teren. Benfici nedostaje ozlijeđeni Rui Costa, dok je u taboru Manchestera jedino pitanje hoće li Louis Saha biti spreman za dvoboj, a posljednje informacije govore da hoće. Nakon remija u Kopenhagenu, Benfici treba dobar rezultat protiv Uniteda koji ipak može igrati opuštenije s obzirom na pobjedu protiv Celtica u prvom kolu.

Iako će mnogi Kopenhagen obilježiti etiketom autsajdera, Gordon Strachan, trener Celtica, zna da bi to bila velika pogreška: "Svaka momčad koja izbaci Ajaxa nije loša, tako da mislim da nisu autsajderi. Imaju fizičku snagu i visinu, morat ćemo nametnuti svoj stil igre." Danci su u Glasgow stigli bez ponajboljeg igrača, Jespera Gronkjaera, no u momčad se vratio Marcus Allback. Celtic bi, pak, lako mogao biti bez odličnog centarfora Jana Vannegoora of Hesselinka koji ima lakšu ozljedu, a s obzirom na Nizozemčevu formu ove sezone to bi bio veliki hendikep za Bhoyse koji su u ovom susretu ipak favoriti.

Skupina G: Nijemci se vade u Moskvi, Arsenal otvara Ashburton Grove

Iako je poražen u gradskom derbiju protiv Lomotiva proteklog vikenda, CSKA dočekuje HSV u vedroj atmosferi. Moskovljani su i dalje vodeći u ruskom prvenstvu, a nakon boda osvojenog u Portu u ugodnoj su situaciji u skupini G. S druge strane, HSV je izgubio kod kuće od Arsenala, u Bundesligi u pet utakmica ne znaju za pobjedu, a dodatnu muku im predstavljaju ozljede ponajbolji igrača, prije svih Rafaela van der Vaarta. U redove CSKA vraća se oporavljeni mladi napadač Jo, no vjerojatno će krenuti s klupe s obzirom na nedodirljivost Vagnera Lovea i Ivice Olića. Nijemci su u zaista neugodnoj situaciji, no pobjeda u Moskvi vratila bi ih na pravi put. Dakako, CSKA ni ne pomišlja na takav rasplet...

U Arsenalu se nadaju da će na novom stadionu nastaviti s dobrom europskom formom s Highburyja gdje su neporaženi posljednjih 10 europskih utakmica. Arsene Wenger u četvrtak slavi 10 godina na klupi Topnika, pobjeda protiv Porta sigurno bi mu bila najljepši poklon. Francuski strateg vjeruje kako poraz od Barcelone u finalu prošle godine nije pokolebao njegovu ekipu: "Lani smo došli na 13 minuta od osvajanja naslova. To nas motira još više da se vratimo i ovoga puta osvojimo trofej." Porto u prvenstvu dobio sve četiri utakmice, ali u Engleskoj još nikad nije slavio. Nakon remija s CSKA u prvom kolu, sada bi im bio idealan trenutak za prvi put...

Skupina H: AEK traži prvu pobjedu u LP, Milan samouvjeren

Nakon slabih rezultata u prvom kolu, AEK i Anderlecht trebaju bolji ishod u drugom kako ne bi rano zaostali u skupini H. AEK je uvjerljivo poražen od Milana te je tako ostao bez pobjede u svih 19 dosadašnjih nastupa u Ligi prvaka. Hoće li dvadeseta biti sreća? Rezultati u domaćem prvenstvu ne sugeriraju kvalitetnu formu Atenjana, ovog vikenda izgubili su derbi od Olympiacosa, a izgubili su i veznjaka Emersona za dvoboj s Anderlechtom. Belgijci, pak, dobro guraju u prvenstvu, ali u LP nisu krenuli sukladno željama odigravši tek 1:1 s Lilleom kod kuće. U Ligi prvaka su zabilježili tek dvije gostujuće pobjede u 24 nastupa, pa je jasno da bi eventualna večerašnja pobjeda bila rijetka pojava i za jednu i za drugu momčad.

Za to vrijeme Lille će još jednom pokušati šokirati europskog giganta - lani je pao Manchester United, a Claude Puel i njegovi momci sada sanjaju da mogu srušiti Milan. To će, jasno, biti izrazito teško, Milan je odlično krenuo u sezonu, a briljantan start pokvario je tek remi protiv Livorna ovog vikenda. Maldini je zbog ozljede "out", tako da je lako moguće da opet u akciji bude Dario Šimić koji je izvrsno krenuo ove sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!