Nogomet

Milano, Bremen i Valencia u središtu zanimanja

Tomislav Pacak • srijeda, 27.09.2006.

Može li Werder izaći iz krize i osvetiti se Barceloni za prošlogodišnje poraze? Da li je za pohod na europsku krunu spremniji Inter ili Bayern? Hoće li se Šahtar ili Olympiacos oporaviti nakon "pokera" primljenih golova u prvom kolu? Odgovore na ta, a i mnoga druga pitanja dobit ćemo u večerašnjim susretima Lige prvaka...

Skupina A: Levski ofenzivno protiv Chelseaja, Werder prijeti Barci

Klubovi s istoka za sada su uglavnom kanta za napucavanje još uvijek bogatijim i kvalitetnijim klubovima sa zapada, a novu priliku za promjenu takvog odnosa večeras ima bugarski Levski. U Sofiju stiže engleski prvak i jedan od favorita za naslov prvaka Europe, londonski Chelsea, no imena Ševčenka, Lamparda, Drogbe i ostatka društva sa Stamford Bridgea ne zabrinjavaju previše trenera Levskog Stanimira Stoilova koji je vrlo jednostavno opisao plan Bugara: "Napast ćemo od prve minute."

Nakon "petarde" na Nou Campu Stoilovu bi možda bilo pametnije da se služi opreznijim izjavama i taktikom, a na ruku mu ne idu ni ozljede napadača. Najviše ga brine Georgi Ivanov koji neće moći započeti utakmicu, barem tako tvrdi Stoilov, ali će biti na klupi. Levski pokazuje zavidnu formu u bugarskom prvenstvu, u sedam kola postigli su čak 23 pogotka, no Chelsea je ipak potpuno druga dimenzija. Jose Mourinho može opet računati na Terryja, a Portugalac je otkrio kako je detaljno snimio Levski te da opuštanje ne dolazi u obzir. Ne bude li zaista velikih iznenađenja, Englezi ne bi smjeli imati problema u Sofiji.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Puno teži posao čeka Barcelonu koja ide na noge Werderu. Lani je Barca slavila u Bremenu s 2:0, no konačni rezultat ipak ne oslikava pravi razvoj događaja na terenu - Nijemci su propustili niz prilika što je Barcelona znala kazniti, ali i Španjolci su svjesni kako im nije bilo nimalo lako. Trener Schaaf po prvi puta ove sezone može računati na Pera Mertesackera koji se oporavio od ozljede te je spreman za svoj prvi nastup u dresu Werdera nakon što je stigao iz Hannovera. Spremni i oporavljeni su i Klose te Diego, a očekuje se nastup Ivana Klasnića od prve minute. Frank Rijkaard, pak, nastavlja s politikom rotacija igrača, pa tako u Bremen uopće nije putovao Saviola koji je protiv Valencije zabilježio svoj prvi nastup u dresu Barcelone nakon 854 dana. Werderov najveći problem bit će, dakako, zaustaviti magični trojac u napadu europskog prvaka, Ronaldinho - Messi - Eto'o.

Skupina B: Liga prvaka prvi puta na umjetnoj travi

Dvoboj Intera i Bayerna sigurno je jedna od poslastica prvog kruga ovosezonske Lige prvaka, a u večerašnji ogled s puno više pritiska ulazi talijanski predstavnik. Naime, nakon poraza u prvom kolu u Lisabonu, Inter si više ne može dopustiti greške u koracima, čega je svjestan i trener Mancini: "Nužno je da osvojimo bodove večeras. Ne možemo si dopustiti da zaostajemo u tako ranoj fazi natjecanja."

No, Interu neće biti nimalo lako. Bayern polako hvata pravu formu, a na San Siro dolazi potpuno neopterećen nakon uvjerljivog trijumfa nad Spartakom u prvom kolu. Felix Magath svjestan je snage Intera, ali je svjestan i da Inter još nije pravi: "Inter je bio jak i lani, a s novim pojačanjima je još jači. Ali mislim da se još pokušavaju posložiti i to ćemo pokušati iskoristiti."

Mancini ne može računati na suspendiranog Patricka Vieiru te ozlijeđenog Estebana Cambiassa, pa će teret u veznoj liniji pasti na leđa Stankovića i Dacourta. Bavarci, pak, mogu računati na sve najvažnije igrače, te bi rasterećeni mogli polučiti dobar rezultat u Milanu.

U Moskvi će, pak, po prvi puta susret Lige prvaka biti odigran na umjetnoj travi. Spartakov gost bit će Sporting koji je u ugodnoj situaciji nakon pobjede protiv Intera u prvom kolu. Spartak već 18 utakmica ne zna za pobjedu u LP, a posljednjih osam je izgubio. S druge strane, Sporting ima niz od pet uzastopnih gostujućih poraza u natjecanju, pa je jasno da niti jedna momčad nije favorit u ovom susretu.

Skupina C: Benitez rotira i dalje, tvrdo u Bordeauxu

Trenera Liverpoola Rafaela Beniteza iznenadio je podatak da već 93 utakmice nije na teren poslao istu momčad kao u prethodnoj utakmici, no to ga neće omesti da nastavi s politikom rotiranja igrača. Španjolski strateg nema problema s ozljedama uoči dvoboja s Galatasarayom, a muče ga najviše 'slatke brige'. Prvenstveno - koga gurnuti u napad. Kuyt i Bellamy čine se kao prvi Benitezov izbor, no Španjolac je pohvalio i učinak Croucha i Fowlera na treninzima, pa je nemoguće procijeniti tko će zapravo zaigrati u napadu Redsa večeras. S druge strane, Galatasaray će sigurno biti bez Inamota, vjerojatno i Rigoberta Songa, a Turci najavljuju opreznu igru na kontre, svjesni da bi napadačku igru Liverpool lako kaznio na Anfieldu. Nakon dva remija u prvom kolu, pobjeda večeras puno bi značila svakome u skupini C, Liverpool se sigurno želi odmaknuti od pratnje.

Teško je zamisliti da će u Bordeauxu pasti puno golova večeras. Oba trenera i igrači najavljuju opreznu utakmicu, Bordeaux već tradicionalno daje malo, a prima još manje golova, a slično vrijedi i za PSV u europskim utakmicama. Bordeauxov optimizam podgrijao je oporavak Johana Micouda, dok trener Nizozemaca, Ronald Koeman, ima dosta problema s izostancima - ne može računati na Cocua, Farfana, Čulinu i Kluiverta koji je ponovno ozlijedio koljeno.

Skupina D: Pobjednici u Valenciji, poraženi u Donjecku

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon što su u prvom kolu primili po četiri pogotka, Šahtar i Olympiacos ulaze u međusobni dvoboj svjesni da ih samo pobjeda drži na životu u teškoj skupini D. Mircea Lucescu nakon dva tjedna opet može računati na Matuzalema, dok gostujućeg trenera Sollieda muči ozljeda Rivalda zbog koje je nekad najbolji igrač svijeta upitan za večerašnji sraz. Olympiacos nije nikad slavio u gostima u LP, no Solliedova računica je jasna: "Za sve postoji prvi put."

Zanimljiva utakmica sigurno čeka gledatelje na Mestalli gdje u goste ove sezone odličnoj Valenciji stiže jednako dobra Roma. Obje momčadi gaje atraktivnu igru pa bi najviše mogli profitirati gledatelji. Valencia je dobila prijateljski dvoboj ovog ljeta s 2:0, no posljednju službenu utakmicu na Mestalli Roma je dobila s 3:0 što je jedan od najtežih domaćih poraza "šišmiša" u Europi. Domaći će zaigrati bez Joaquina, Romi nedostaje Taddei, ali i bez njih ovo je sigurno jedan od najboljih susreta ove večeri.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!