Nogomet

Umorni od nade

Tomislav Pacak • srijeda, 27.09.2006.

Nogometaši Dinama otputovali su u Auxerre gdje će sutra u 19.30 pokušati preokrenuti 1:2 iz prvog susreta i tako se plasirati u toliko željenu Ligu Uefe. U Maksimiru se, jasno, nadaju čudu, no u atmosferi se osjeća kao da malo tko u to čudo zaista vjeruje. Nakon toliko nadanja, pa potom razočaranja, ovog ljeta, ne može se zamjeriti puku što se Dinamovom prolazu više niti - ne nada...

Nadali smo se da možemo iznenaditi Brazil, da ćemo svladati Japance, da ćemo ipak propušteno nadoknaditi u dvoboju s Australijom. Potom smo se s reprezentativnog prebacili na klupski nogomet, pa smo se nadali da Omonia i Tirana nisu neprelazne prepreke za Rijeku i Varteks, pa smo se nadali da Dinamo može napraviti čudo protiv Arsenala. Na kraju, prije dva tjedna smo se nadali da je Auxerre protivnik po mjeri Dinama, protivnik preko kojega se može u Ligu Uefe.

Izgleda da je toliko neuspjeha ostavilo malo dublje ožiljke u tkivu hrvatskog nogometnog bića, pa je hrvatski prvak ispraćen na put bez nade. Istina, u klubu će reći da vjeruju u prolaz, najvjerniji navijači se također nisu predali, čak će i mediji nuditi priče u kojima se vjeruje. No, osjećaj je da su i u Maksimiru svjesni kako ove sezone ne samo da neće dočekati proljeće, već neće dočekati niti - listopad.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Dinamo u Auxerre ide u vrlo teškoj situaciji. Trener Kuže, koji je godinu dana radio u skoro apsolutnom miru, u samo je nekoliko dana preživio dvije 'bombe'. Prvo ga je jedan dnevni list smijenio, pa su u klubu morali gasiti vatru vrlo neuvjerljivim izjavama o tome kako je Kuže siguran, a tek što se ta priča smirila, stigla je ona o klađenju koja je Dinamovom strategu još poremetila mir i koncentraciju uoči jedne od njegovih utakmica karijere.

K tome, nakon što kroz cijelu prošlu sezonu gotovo da i nije imao problema s ozlijeđenim igračima, Kuže uoči Auxererre nema četvoricu igrača koji bi sigurno bili u prvoj momčadi (Nowotny, Chago, Čale, Buljat, a na posljednjem treningu ozljedu noge obnovio je i Turina koji je sada upitan za sutrašnji sraz.

Dinamova forma ove sezone sigurno nije na očekivanoj visini bez obzira na stopostotan učinak u prvenstvu, a pogotovo u Europi brine igra zadnjeg reda zagrebačkog sastava. Može li se konačno obrana posložiti u Francuskoj?

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Kako bi u tome uspio, Kuže je još jednom presložio i sastav i sustav, pa će Dinamo u Auxerreu krenuti s 3-5-2. Ćorluka i Drpić izmjenjivat će se na desnom boku i stoperu, lijevog bočnog igrat će Carlos koji će čuvati neugodnog Jelena, a obranu će držati iskusni Mamić i Cvitanović koji je jedan od europskih tragičara Modrih ove jeseni. Vukojević će bit zadužen za destrukciju, Modrić i Vugrinec za kreaciju, a u napadu će po "londonskom modelu" biti Eduardo i Etto. To je formacija koju je Kuže osmislio nakon detaljnog proučavanja protivnika, formacija koja bi Dinamu trebala donijeti željeni uspjeh.

Kužeu taj uspjeh treba više nego ikome. Jasno je da su u Maksimiru snivali Ligu prvaka, dok su Ligu Uefe vidjeli kao utješnu nagradu; prvo je ostala utopija, no neuspjeh u pohodu na Ligu Uefe vodstvo kluba neće tolerirati Kužeu, bez obzira na sigurno koračanje HNL-om. Neuspjeh protiv Auxerrea u kombinaciji s lošim rezultatom u Splitu značio bi kraj za Kužea. Bilo bi to nepravedno prema treneru koji je preporodio Dinamo prošle sezone, prema treneru koji je žrtva loše kadrovske politike maksimirskog kluba te nerealnih želja klupskih želnika, no Kuže mora biti svjestan da u njegovom poslu "koferi uvijek moraju biti spakirani".

I tako je Dinamo otišao u Auxerre. S trenerom kojem je "glava na panju". S igračima koji su u medijima prozvani "nedoraslima za Europu". S rezultatom koji ne nudi pravo na optimizam. S atmosferom koja nudi isključivo lažnu nadu Modrima, u glavama mnogih Auxerre je posljednja ovogodišnja europska stanica Modrih.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Na muci se, međutim, poznaju junaci. Zagrepčani baš sada mogu začepiti usta svim kritičarima, sada mogu pokazati da jesu, da su za Europu i da u Europi ima mjesta za njih. Auxerre je dva puta preokrenuo rezultat protiv Dinama, možda je vrijeme da se na isti način uzvrati. Pobijediti u Auxerreu, zabiti najmanje dva gola - s takvim imperativom ne može puno momčadi ostvariti željeni rezultat, pa bi Dinamo u slučaju uspjeha imao na što biti ponosan. Bio bi to pravi temeljac za gradnju velike momčadi, koju Zagreb toliko želi.

Možda su ispraćeni bez puno nade. No za njima su u Auxerre krenuli i najvjerniji navijači, njihova grla neće dopustiti Dinamovcima da ih napusti nada do posljednjeg sučevog zvižduka. Kuže i njegovi momci imaju sjajnu priliku da "poklope" svakoga tko ih je osporavao proteklih tjedana, a na njima je da tu priliku iskoriste. Auxerre nije Arsenal, niti je 1:2 isto što i 0:3; ovoga puta Dinamo ne ide u nemoguću misiju, ima pred sobom realan zadatak. Modri "samo" trebaju pokazati imaju li ono nešto... Ako imaju, pomazit će ih i sreća...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!