Nogomet

Nogomet koji plijeni

Tomislav Pacak • srijeda, 27.09.2006.

Sjajni pogoci, velike predstave, nekoliko iznenađenja, poneko razočaranje - sve to ponudila je samo jedna večer Lige prvaka. Najduže će se pamtiti Crouchove "škarice", no pozornost svakako zaslužuju i sjajne utakmice Werdera i Barcelone te Valencije i Rome. Bayern je osvojio San Siro pored razočaravajuće slabog Intera, dok je Chelsea prošetao Sofijom...

Skupina A: Barca u zadnji čas, Bugari nedovoljno dobri

Dvoboj Werdera i Barcelone lani je ponudio fantastičan, otvoreni nogomet, no večeras su obje momčadi igrale puno opreznije. Dvoboj je bio rastrgan, s dosta prekršaja, a prilike su stizale na kapaljku. Ipak, moglo se vidjeti puno lijepih poteza, prije svega izjednačujući gol Barcelone koji je bio plod krasne akcije.

Nakon izjednačenog i ne previše atraktivnog prvog dijela, Werder je uz pomoć sreće poveo u 56. minuti. Hunt je nabacio s lijeve strane, a Carles Puyol poslao loptu u vlastitu mrežu prevarivši svog suigrača Valdeza.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Rijkaard je uskoro pokušao zamjenama, ušli su Messi i Gudjohnssen, a pokazalo se da će mladi Argentinac biti čovjek odluke. U 89. minuti Messi je lijepo prošao nekoliko čuvara, odigrao za Deca koji mu krasno 'podvaljuje' loptu iza leđa obrane Werdera, a Argentinac prizemnim udarcem matira Wiesea. Tako je vrlo dobra utakmica okončana ipak realnim rezultatom, 1:1. Ivan Klasnić je u 89. minuti ušao umjesto Klosea.

Ako se tome pridoda pobjeda Chelseaja u Sofiji od 3:1, jasno je da su Chelsea i Barca već nakon dva kola upostavili realan odnos snaga u skupini A. Engleski prvak nije imao problema protiv Levskog, s tri pogotka Didiera Drogbe lako su upisana nova tri boda. Ognyanov je pri samom kraju utakmice tek uspio malo uljepšati rezultat za Bugare koji se već nakon dva kola mogu oprostiti od snova o eventualnom iznenađenju i prolaska u osminu finala.

Skupina B: Bayern i Sporting kući pjevajući

U prvoj utakmici Lige prvaka koja je odigrana na umjetnoj travi, Sporting je uspio izboriti bod u Moskvi i tako prekinuti niz od pet uzastopnih gostujućih poraza u ovom natjecanju. Portugalcima nije bilo lako, trebalo im je dosta vremena da se priviknu na drugačiju podlogu, pa je dominacija Spartaka u prvom dijelu sasvim očekivana. Rusi su krenuli uraganski, te je već u četvrtoj minuti Denis Bojarincev krasnim, neobranjivim udarcem s ruba šesnaesterca matirao Ricarda.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Spartak je nastavio s dominacijom, ali Ricardo je bio odličan na golu portugalske momčadi, a posebno je isfrustrirao Romana Pavličenka kojem je obranio nekoliko izglednih prigoda. Portugalci su se u drugom dijelu bolje snašli, a nagrada im je stigla u 59. minuti kada su odličnom akcijom stigli do izjednačenja. Nani i Leidson odigrali su dvostruki pas, a potom je mladi Nani zaobišao vratara Spartaka i donio veliki bod gostima. Pogodak Nanija smirio je pritisak domaćina i donio samopouzdanje gostima koji su lako zadržali rezultat koji im itekako odgovara.

Susret Intera i Bayerna trebao je biti poslastica prvog kruga Lige prvaka, no dvoboj je objektivno potpuno razočarao. Puno sretniji na kraju su jamačno bili Nijemci koji su pobjedom od 2:0, izborenoj protiv devetorice Interovaca, napravili veliki korak prema drugom krugu i istodobno gurnuli Inter na rub ponora. Mancini će teško živjeti idućih dana, njegova skupocjena momčad odigrala je malo toga protiv Bayerna, koji također nije impresionirao, ali je znao iskoristiti brojčanu prednost.

Prvo poluvrijeme bilo je za zaborav, iako su obje momčadi imale po jednu zrelu priliku. Totalno indisponirani Zlatan Ibrahimović je u 12. minuti promašio čistu situaciju, sam je krenuo prema Kahnu, ali nije dobro reagirao te mu je Bayernov vratar dobro ušao u udarac i spasio svoj gol. S druge strane Makaay je dobro pucao iz puno teže situacije, no Cesar je vrhunski reagirao.

Drugi dio donio je nešto bolji nogomet, a ključni trenutak dogodio se u 58. minuti. Ibrahimović je oštro startao na Schweinsteigera i tako zaradio drugi žuti karton te ostavio suigrače na cjedilu. Istina, Inter je imao savršenu priliku za vodeći pogodak, no Crespo u idealnoj situaciji, sa 7-8 metara puca preslabo i Kahn to dobro brani.

Kazna je stigla u 81. minuti - Makaay je uposlio Pizarra koji se dobro snalazi pored Grossa i s(p)retno šalje loptu u mrežu za 1:0. Sve nade Intera potonule su u 85. minuti kada je Grosso isključen zbog udaranja laktom Sagnola, a mizeriju Talijana upotpunio je Podolski u sudačkoj nadoknadi - mladi napadač iskoristio je grešku Cordobe, krenuo sam prema Cesaru, zaobišao ga i poslao loptu u gornji lijevi kut za konačnih 2:0.

Skupina C: Crouch oduševio Anfield, velika pobjeda PSV-a

Sjajnu utakmicu Liverpoola i Galatasaraya fantastičnim je pogotkom obilježio Peter Crouch. Englezi su krenuli sjajno u utakmicu, no nakon ugodnog vodstva od 3:0 su se opustili pa su u završnici dvoboja strahovali za tri boda. Crouch je u devetoj minuti lijepim udarcem glavom iskoristio ubačaj Aurelia i tako doveo Redse u vodstvo. Već pet minuta kasnije Liverpol je poveo 2:0 nakon pogotka Luisa Garcije, a trenutak utakmice dogodio se u 52. minuti - Crouch je prekrasnim "škaricama" zahvatio ubačaj s desne strane i lansirao loptu u mrežu Galatasaraya za 3:0 domaćih. Zaista prekrasan pogodak engleskog reprezentativca, jedan od najljepših pogodaka godine.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ipak, Turci nisu samo tako odustali. Preko dva lijepa pogotka glaovm Umita Karana koji je ušao u drugom dijelu Turci su stigli do samo pogotka zaostatka, a do kraja su imali i nekoliko prilika za izjednačenje, no nisu uspjeli. Imali su i domaći puno prigoda za novi pogodak, gledatelji na Anfieldu su mogli uživati u zaista krasnom dvoboju, a Crouchov pogodak sigurno će dugo pamtiti...

U Bordeauxu je odigrana dijametralno suprotna utakmica, no navijači PSV-a su bili barem jednako sretni kao oni Liverpoola. Nizozemski prvak svladao je Francuze s 1:0 pogotkom Vayrynena u 65. minuti i tako napravio ogroman korak prema daljnjem natjecanju. Očekivano tvrda utakmica riješena je kada je Finac odigrao dupli pas s Koneom i lijepo završio akciju mirnim udarcem za 1:0. PSV je završio utakmicu s 10 igrača, Lamey je u 86. minuti pocrveno zbog udarca laktom, no Nizozemci su i s desetoricom zadržali vrijednu prednost.

Skupina D: Valenciji derbi, Šahtar do boda

Odličan dvoboj odigran je i na Mestalli gdje je Valencia pobijedila Romu i tako zadržala stopostotan učinak u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Počelo je dobro za domaće, u 12. minuti Angulo je topovskim udarcem rasparao mrežu gostiju, no veselje je bilo kratkog vijeka. U 19. minuti sudac svira sumnjiv jedanaesterac za Romu, a Totti je precizan izvođač za 1:1. Ipak, i Valencia brzo uzvraća - David Villa lijepim udarcem s ruba šesnaesterca, nakon prodora Morettija, matira Donija za 2:1 "šišmiša". Iako je do kraja utakmice bilo još puno opasnih akcija i dobrih prilika, rezultat se nije mijenjao, na radost prisutnih navijača domaće momčadi.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Zanimljivo je bilo i u Donjecku, s tom razlikom da se na kraju nitko nije previše radovao. I u Šahtaru i u Olympiacosu su svjesni da im bod neće biti dovoljno u utrci s Romom i Valencijom za drugi krug. Grci su dva puta vodili, no oba puta su ekspresno Ukrajinci uzvratili.

Olympiacos je u vodstvo doveo Konstantinou u 24. minuti, a 10 minuta kasnije Hubschman vraća stvari na početak. U 69. minuti Castillo vraća prednost Grcima, ali minutu kasnije Marica je precizan za konačnih 2:2. Darijo Srna igrao je svih 90 minuta za domaću momčad.

Liga prvaka, 2. kolo:

Skupina A:
Werder - Barcelona 1:1 (Puyol 56'-ag/Messi 89')
Levski - Chelsea 1:3 (Ognyanov 89'/Drogba 39', 52', 68')

Skupina B:
Spartak - Sporting 1:1 (Bojarincev 4'/Nani 59')
Inter - Bayern 0:2 (Pizarro 81', Podolski 90')

Skupina C:
Bordeaux - PSV 0:1 (Väyrynen 65')
Liverpool - Galatasaray 3:2 (Crouch 9', 52', Garcia 14'/Karan 59', 65')

Skupina D:
Šahtar - Olympiacos 2:2 (Hübschman 34', Marica 70'/Konstantinou 24', Castillo 69')
Valencia - Roma 2:1 (Angulo 12', Villa 29'/Totti 19'-11m)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!