Nogomet

U Auxerreu kreće zadnji vlak...

Tomislav Pacak • četvrtak, 28.09.2006.

Povijesna, sudbonosna utakmica. Posljednja šansa, sad ili nikad. Trenutak istine. Teške su to riječi za 1. kolo Kupa Uefa, no u nedostatku drugih klupsko-europskih veselja, sve hrvatske nade položene su u Dinamo. Hrvatski prvak večeras u 19.30 hvata zadnji vlak za željeno europsko prezimljavanje, Modri love zaostatak od 2:1 protiv Auxerrea. Hoće li Francuzi opet biti krvnik Dinama ili Zagrepčani mogu napraviti preokret? Tko zna...

Auxerre se u Zagrebu pokazao kao iznimno organizirana i disciplinirana momčad, barem su takav dojam stekli Dinamovi igrači. S druge strane, Auxerre ne briljira u Ligue 1, pa je teško reći jesu li Francuzi u Zagrebu igrali bolje nego inače, ili je jednostavno čak i ta kvaliteta, iz donjeg doma francuskog prvenstva, previše za hrvatskog prvaka.

Modri su u Auxerre otišli s vjerom u čudo, no već je takvo razmišljanje upozoravajuće. Je li uistinu čudo da momčad okrene 1:2 iz prve utakmice i slavi u gostima s 2:0 ili 3:1, ili barem izbori produžetke? Pogotovo ako ta momčad, a tako u Dinamu tvrde, nije jača od hrvatskog predstavnika. Nije, to ne bi trebalo biti čudo - to bi morala biti realna mogućnost.

Vezane vijesti

Koliko je realna - saznat ćemo tek večeras. Kao i prije prve utakmice, ponovno optimisti guraju priču o tome kako je Dinamo individualno kvalitetniji, kako Eduardo, Modrić i Etto moraju negdje eksplodirati, kako je Auxerre ipak ograničena ekipa... A za to vrijeme pesimisti tvrde da Dinamo nije dovoljno zreo za Europu, da nema tu kvalitetu, da ne može zabiti dva, a ne primiti niti jedan pogodak na gostovanju kod Auxerrea.

Možemo se prikloniti bilo kojoj strani, no činjenica je da će i optimisti i pesimisti odgovor na pitanje "može li Dinamo", dobiti tek oko 21.15, ili možda nešto kasnije. Da, možemo se 'ufurati' u priču da Dinamova kombinatorika može napraviti štetu Auxerreu, da je Kuže ovoga puta spremniji, da će Turina sada biti junak utakmice. No, isto tako - sasvim je uvjerljiv i scenarij u kojem Dinamo padne bez ispaljenog metka.

Objektivno, ovojesenska izdanja Dinama ne daju optimistima puno argumenata. Dinamo nije uvjerljiv ni kod kuće bez obzira na stopostotan učinak, dok u Europi niti u jednom segmentu igre nije na razini koju očekuju navijači i vodstvo kluba. Ni obrambeno, ni u vezi, ni u napadu. Dvije medijske priče (ona o otkazu i ona o klađenju) narušile su maksimalno mir treneru Kužeu, koji je proteklih deset dana radio u atmosferio linča. Dinamov strateg svjestan je da bi mu ispadanje iz Europe malo tko u klubu oprostio, raditi s 'glavom na panju' nije nimalo jednostavno.

Bez pravog pokrića Dinamo će u Auxerreu tražiti preokret. Kako probiti prvi blok Auxerrea, kako stvoriti terensku dominaciju kroz kombinatoriku, kako zadržati disciplinu u igri, kako svesti pogreške na minimum minimuma, kako realizirate sve prave prilike? To su pitanja na koja su Kuže i igrači morali smisliti odgovore kroz proteklih desetak dana, a ako u tome ne uspiju - neće imati ispriku.

S Dinamom će biti i oni najvjerniji Boysi, zbog kojih "plave bluze" moraju dati "krv, znoj i suze", koliko god to izlizano zvučalo. Uz maksimalnu koncetraciju, uz ogromnu borbu za dres svog kluba, uz malo sreće - Dinamo bi se kući mogao vratiit kao stanovnik Lige Uefe. U dosta zemalja to je najnormalnije, a u Hrvatskoj bismo to smatrali čudom. I to svjedoči koliko nisko nam je pao klupski nogomet...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!