Nogomet

Igrači diktiraju taktiku McClarenu?

Tomislav Pacak • petak, 06.10.2006.

Engleski izbornik Steve McClaren morao se suočiti s neugodnim pitanjima uoči dvoboja s Makedonijom i Hrvatskom u sklopu kvalifikacija za Euro 2008. Naime, u medijima su se pojavili napisi da novom izborniku taktiku diktiraju - igrači...

Za svakog trenera je to teška optužba, samostalnost u odlučivanju jedna je od ključnih pretpostavki za uspješan rad, a navodno McClaren nije uspio stvoriti potreban autoritet. Naime, nakon što je engleska reprezentacija tijekom tjedna puno ubježbavala sustav 3-5-2, McClaren se ipak odlučio na povratak na 4-4-2, a medijii su 'provalili' da je na to bio primoran nakon kritike starijih igrača koji su održali sastanak.

Dakako, izbornik McClaren žustro je opovrgnuo takve napise: "Igrači ne biraju momčad i mogu kategorički reći da igrači nisu imali sastanak. Zajedno s pomoćnicima ja biram momčad, taktiku, formaciju i plan igre. Da, pitat ćemo igrače ako misle da ima mana, da li je sustav kohezivan i slično. Moramo pogledati drugačije načine, potražiti nove ideje."

McClaren smatra kako bi Engleskoj 3-5-2 mogla biti opcija za iznenađenje protivnika: "Nije tajna da smo ovog tjedna imali dva treninga s 3-5-2 formacijom. Možda je vidimo za vikend, možda je vidimo u srijedu, možda je vidimo u budućnosti, tko zna?"

Intervenciju igrača opovrgnuo je i iskusni Gary Neville: "Nismo ni najmanje sugerirali kako ćemo igrati ili što ćemo raditi protiv Makedonije. Naravno, razgovaramo s menadžerom i trenerima o stvarima koje se dogode tijekom treninga. Ali, što se tiče toga da mi utječemo na to tko igra ili kako igramo - to se nije dogodilo. Ne razumijem odakle je to došlo."

Od negdje jamačno je. Da li je to samo 'patka', ili ipak ima realnu podlogu ne možemo znati, no za McClarena svakako nije dobro kad mu tako rano u izborničkoj karijeri dolaze vrlo neugodne optužbe, opasne za svakog trenera, a posebno izbornika...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!