Nogomet

Nužno zlo? Naprotiv!

Marin Vuković • srijeda, 23.08.2006.

U danima nakon uvjerljivog maksimirskog poraza često se moglo čuti kako je uzvratna utakmica Dinama i Arsenala za modre tek "nužno zlo". Kako je moguće da najveća ovosezonska, pa i jedna od najvećih Dinamovih utakmica ikad, može biti okarakterizirana tako banalnim, gotovo omalovažavajućim pridjevom?...

Točno, Dinamo se uvjerljivim porazom u Maksimiru oprostio od Lige prvaka, ali gostovanjem u Londonu, pred punim tribinama novog Ashburton Grovea na kojemu se još ni boja nije osušila, a ni domaćini se ne osjećaju kao kod kuće, modri mogu samo dobiti, nikako izgubiti.

Već je i vrapcima na grani jasno da rezultatskog imperativa neće biti i u takvoj situaciji Dinamo može pokazati ono što je u prvoj utakmici ostalo skriveno i nedorečeno uslijed obrambeno orijentiranih taktičkih zamisli, ali i prevelikog respekta za velikog suparnika. Maksimirskih 0:3 nije pravi odraz onoga što Dinamo može i to igrači znaju, ali što je još važnije, zna to i Josip Kuže.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Nakon subotnje pobjede nad Međimurjem Dinamov se strateg upustio u monolog u kojemu je isticao pravu vrijednost svoje momčadi, kombinatoriku, a ona je izostala u prvoj utakmici s Arsenalom. Što zbog kvalitete protivnika, što zbog respekta i neiskustva, ali i rane ozljede Davora Vugrinca koja je uvelike poremetila Kužeove planove, Dinamo nije pokazao igru kojom je prošle sezone tako uvjerljivo mljeo protivnike.

Svjestan nedostataka i pogrešaka iz prve utakmice, Kuže se odmah nakon subotnjeg remija Arsenala s Aston Villom oboružao snimkom utakmice i odlučio londonskoj, ali i brojnoj europskoj publici predstaviti jedan drukčiji Dinamo. Namjera je postići pogodak, ne izgubiti utakmicu, ali prije svega skupo prodati kožu.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Topnici nisu izgledali impresivno na otvorenju nove sezone Premier lige i tek ih je bljesak mladog Thea Walcotta spasio poraza već na samom startu. Thierry Henry je odigrao kao turist, još uvijek očito nedovoljno pripremljen, a niti ostatak momčadi nije zadovoljio protiv limitirane i prosječne momčadi Aston Ville. Momčad iz Birminghama možda bi se u slabašnoj hrvatskoj ligi i borila za naslov, ali teško se oteti dojmu da nije pretjerano kvalitetnija od zagrebačkih plavih. Tajna je, očito, u pristupu. U engleskom Premiershipu svi su klubovi svjesni da pravilnim pristupom utakmici i maksimalnim angažmanom mogu dobiti svakog protivnika, nigdje se "ne skidaju gaće", a jači protivnik izvlači iz igrača jače motive.

Arsene Wenger i dalje, samo osam dana prije kraja prijelaznog roka, ne zna s kojim će kadrom računati barem do zimskog prijelaznog roka. Sapunica oko prelaska Ashleya Colea u Chelsea nastavlja se i dalje, a na tiskovnim konferencijama priča se o svemu, a ponajmanje o Dinamu. Unatoč riječima pohvale Dinamu i lažnom oprezu kojeg će Wenger džentlmenski servirati engleskim novinarima, u Arsenalu su svjesni da je Liga prvaka u džepu, čemu u prilog govori i izjava jednog od visoko pozicioniranih dužnosnika kluba prema kojoj on u srijedu na Ashburton Groveu očekuje - prašku Spartu!

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Zašto u takvom okružju Dinamo ne bi pružio dobru partiju, pokazao zube Arsenalu pa makar ubilježio novi, ovaj put častan poraz? Uz pomoć 1.500 Bad Blue Boysa, koliko ih je prema procjenama krenulo za London, Dinamo treba pokazati da uz veličanstvene navijače ima i jaku momčad. Istini za volju, niti modri nisu bez problema. Veliki je hendikep što u Londonu neće biti najvećeg Dinamova pojačanja, Jensa Nowotnyja. Nijemcu je već operiran meniskus te će izbivati s travnjaka najmanje šest tjedana. Još uvijek nije spreman niti Matthias Chago, čiji povratak Kuže očekuje s velikim nestrpljenjem, a neće biti ni Vugrinca i Čale.

Ozljedama i problemima unatoč, Dinamo je nesumnjivo sposoban odigrati mušku utakmicu i pokazati da maksimirsko izdanje nije bilo pravi odraz mogućnosti hrvatskog prvaka. Motiva ne bi trebalo i ne smije nedostajati jer - ne igra se protiv Arsenala svaki dan. Utakmica pred 50 ili 60 tisuća gledatelja donijet će nemjerljivo iskustvo, no ne treba zaboraviti da eventualni pozitivan rezultat donosi i nove bodove za Dinamov i hrvatski koeficijent u europskim natjecanjima.

Na kraju krajeva, ima li boljeg upozorenja Dinamovom protivniku u prvom kolu Kupa Uefe od hrabrog otpora i sjajne igre u Londonu?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!