Nogomet

Arsenal - Dinamo: Da je bilo sreće...

Marin Vuković • četvrtak, 24.08.2006.

Za razliku od zagrebačkog dvoboja, Dinamo je u večerašnju utakmicu ušao sa znatno manje straha i respekta prema velikom londonskom klubu. Već od prve minute pritisnuli su posljednju liniju Arsenalove obrane, stajali bliže protivničkim igračima te tako onemogućili beskrajno držanje lopte od strane tehnički potkovanijih topnika.

Vezane vijesti

Znatno ofenzivniju zadaću dobio je Etto koji je od samog početka zajedno s Eduardom vrlo aktivno sudjelovao u napadačkom dijelu igre. Takva hrabra igra Dinama ubrzo se isplatila i u 12. minuti spomenuti brazilski dvojac odigrao je sjajnu kombinaciju izbacivši duplim pasom cijelu desnu stranu obrane Arsenala. Eduardo je izbio sam pred vratara Almuniju i snažnim prizemnim udarcem poslao loptu u donji lijevi kut za erupciju oduševljenja na plavom dijelu tribine londonskog stadiona.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Nakon postignutog pogotka Arsenal je ubacio u višu brzinu i ubrzo preuzeo kontrolu nad igrom, stisnuvši Dinamo na 30-ak metara od Ivana Turine. Takav pritisak rezultirao je i prvom stopostotnom prigodom topnika u 23. minuti. Robin Van Persie je pucao pored već svladanog Turine, no u posljednji trenutak Dino Drpić skreće loptu u gredu. Tri minute kasnije Van Persie je ponovno u sjajnoj prilici, puca sa samo pet metara, no Dinamov vratar ovaj put sjajnom reakcijom spašava mrežu.

Kapa dolje Boysima

U London ih je došlo oko tisuću, obojili su u plavo jedan dio tribine velebnog londonskog stadiona i tako narušili crveno-bijelu dominaciju. Međutim, nisu se istakli samo bojom navijačkih rekvizita, već i gromoglasnom podrškom svom klubu.

Gotovo puni Ashburton Grove ili, ako baš hoćete, Emirates stadion nadglasan je od strane Bad Blue Boysa. Tisuću protiv 57 tisuća grla, ali - nema predaje. Odjekivale su stadionom navijačke pjesme Dinama, a na kraju, unatoč porazu, modri su nogometaši ispraćeni aplauzom i ovacijama.

U 32. minuti Dinamo se othrvao pritisku Arsenala i ponovno došao u prigodu za pogodak. Dotad neprimjetni Luka Modrić kombinirao je s Eduardom i pucao s ruba šesnaesterca, zamalo pored gola. Arsenal je i dalje kontrolirao igru, no pred odlazak na odmor Dinamo je imao možda i najizgledniju priliku u prvom dijelu. Ponovno su Eduardo i Etto napravili nered u domaćoj obrani, za udarac se izborio Etto i poslao loptu tik pored desne vratnice Almunijina gola. Arsenal se sretno spasio zaostatka od dva pogotka.

Tijekom odmora Josip Kuže je očito ukazao svojim igračima na važnost pritiska na posljednju Arsenalovu liniju, pa su modri i u drugi dio ušli agresivnije. Ipak, prvu priliku u nastavku imali su domaći. Emmanuel Adebayor primio je loptu na rubu šesnaesterca i neometano pucao visoko preko grede.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Nakon sat vremena igre Arsene Wenger je odlučio u igru poslati svog najboljeg igrača Thierryja Henryja. Dinamo je dobro stajao na terenu i preko vrlo aktivnih Ettoa i Eduarda izgledao kao momčad koja može zabiti drugi pogodak, a takav si luksuz francuski stručnjak nije želio priuštiti.

Kada se činilo da će Dinamo uspjeti kontrolirati tijek utakmice do samoga kraja, baš kao i u Zagrebu dogodio se trenutak dekoncentracije i jedna je lopta završila u Turininoj mreži. S desne je strane u šesnaesterac ubacio Van Persie, zakasnio je reagirati Ćorluka a Fredrik Ljungberg se našao na pravom mjestu i glavom svladao Turinu.

Kad već ne može pobjeda, niti remi u Londonu nije zvučao tako loše, ali očito je primljeni pogodak djelovao na koncentraciju Dinamovih obrambenih igrača koji u 91. minuti nisu uspjeli raščistiti ne tako opasnu situaciju pred svojim šesnaestercem. Lopta je s desne strane ubačena u peterac modrih, Zoran Mamić je loše reagirao i promašio loptu, a sam "kao duh" pred vratima se našao Mathieu Flamini kojemu nije bilo teško pospremiti loptu u nebranjeni dio mreže.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Unatoč porazu, Dinamo se u London došao nadigravati i sasvim sigurno nije razočarao niti navijače koji su "potegli" do Londona, ali ni one pred malim ekranima. Vrlo dobrom igrom tijekom većeg dijela susreta parirali su znatno kvalitetnijem protivniku i pokazali da se radi o jakoj momčadi. Nažalost, neiskustvo i pogreške kakve u Europi često ne mogu proći nekažnjeno ponovno su se pokazale kobnima.

Ostaje žal za propuštenim prigodama i nesretnim porazom u sudačkoj nadoknadi. Također žalimo i za slabim nastupom Dinama u Zagrebu, gdje se moglo i moralo učiniti više, no noge su se odsjekle pred punim tribinama i velikim protivnikom. Dinamo svoj europski put nastavlja u Kupu Uefe, nadajmo se da će ovaj put imati više sreće sa ždrijebom, ali i na travnjaku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!