Nogomet

Litva iznenadila Italiju, tijesno za favorite

Marin Vuković • subota, 02.09.2006.

Širom Europe punom su snagom krenule kvalifikacijske utakmice za Euro 2008. Najveće iznenađenje priredili su Litavci na gostovanju kod aktualnih svjetskih prvaka, a tijesnim pobjedama sličnog su se iznenađenja spasili Nijemci, Česi, Nizozemci i Šveđani...

Skupina A: Srbija jedva, Poljskoj razočaranje

Reprezentacija Azerbejdžana sigurno spada u onu skupinu momčadi koje prilikom ždrijebanja kvalifikacijskih skupina svatko želi u svojoj skupini. Svatko osim Srbije. Podsjetimo, 2003. godine Srbija (i Crna Gora) je u kvalifikacijama za Euro 2004 senzacionalno poražena u Bakuu od Azerbejdžana s 2:1 i tada je izgubila svaku nadu za plasmanom u Portugal. Večeras su naši susjedi u Beogradu dočekali istu reprezentaciju i više od 70 minuta pokušavali pronaći put do mreže. To je napokon uspjelo Nikoli Žigiću u 72. minuti, što je Srbiji donijelo prva tri službena boda od nastanka nove države.

U istoj skupini Poljaci su nastavili s razočaranjima. Nakon velikih očekivanja, a zatim i debakla na svjetskom prvenstvu, niti kvalifikacije za Euro 2008 nisu otvorili na puno bolji način. Finska je s gostovanja u Bydgoszczu odnijela cijeli plijen zahvaljujući dvjema pogocima Jarija Litmanena, u 54. i 76. minuti.

Rezultati: Srbija - Azerbejdžan 1:0, Poljska - Finska 0:2

Skupina B: Veliki bod Litve, Škoti i Francuzi bez po muke

Kada je u 21. minuti utakmice u Napulju Tomas Danilevičius pogodio mrežu Luigija Buffona, osjetio se miris senzacije već na početku kvalifikacija za europsko prvenstvo. Talijanska će javnost bez sumnje razapeti izbornika Roberta Donadonija nakon što nije uspio zabilježiti pobjedu u prvome kolu. Iako je nepunih desetak minuta nakon vodećeg pogotka Litve Pippo Inzaghi izjednačio rezultat, samo bod iz susreta u kojem su tri boda već unaprijed bila pripisana Italiji zasigurno će biti označen neuspjehom.

Litva se tako pobrinula za priču broj jedan otevši bodove svjetskim prvacima, no reprezentacija Škotske nije imala takvih problema i pregazila je slabe Farske otoke. Nakon što su prije dva tjedna "popili" šest pogodaka od Gruzije, Otoci su jednak broj lopti izvadili iz mreže i večeras. Već nakon prvih 45 minuta bilo je 5:0, a napadač Glasgow Rangersa Kris Boyd dokazao je da je u odličnoj formi postigavši dva pogotka. Po jedan su dodali Fletcher, McFadden i O'Connor.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Gruzija možda jest bila prejaka za Farske Otoke, no protiv viceprvaka svijeta nisu mogli izvući ništa osim relativno časnog poraza. Francuska se prošetala Tbilisijem pospremivši tri lopte u mrežu domaćina. Sve je bilo gotovo već u ranoj fazi kada su s dva pogotka galski pijetlovi Gruzijcima dali do znanja tko je gazda. Igrač Lyona Florent Malouda pogodio je za 1:0 već u sedmoj minuti, a devet minuta kasnije Louis Saha udvostručuje vodstvo. Odmah na početku drugog dijela Thierry Henry je strijelac za visokih 3:0 - posao završen.

Visokom pobjedom Francuzi su podigli raspoloženje pred veliki susret koji ih očekuje u srijedu. Na Stade de Franceu u Parizu odigrat će se repriza finala svjetskog prvenstva u Njemačkoj, u goste Francuskoj dolazi Italija.

Rezultati: Italija - Litva 1:1, Škotska - Farski Otoci 6:0, Gruzija - Francuska 0:3, Italija - Litva 1:1.

Skupina C: Potop Mađara, BiH raspoložena

Ole Gunnar Solskjaer junak je pobjede Norvežana na gostovanju u Budimpešti. Norveška je pregazila Mađarsku s visokih 4:1. Napadač Manchester Uniteda koji se proteklih nekoliko sezona uporno borio s ozljedama vratio se u velikom stilu donijevši svojoj reprezentaciji važna tri boda na početku kvalifikacija. Uz dva pogotka Solskjaera, mrežu naših sjevernih susjeda pogodili su i Stromstad i Pedersen.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Naši susjedi sa suprotne, južne strane, također su bili vrlo raspoloženi postigavši na Malti čak pet pogodaka. Iako je rano vodstvo golom Barbareza poništeno već dvije minute kasnije, domaćini su ipak bili nedostojan protivnik. Uz dva pogotka Hajdukovaca Mirka Hrgovića i Mladena Bartolovića, te pogocima Zlatana Muslimovića i Zvjezdana Misimovića u drugom poluvremenu bosanskohercegovački reprezentativci dosegli su nedostižno vodstvo. Poraz domaćina tek je na kraju ublažio Mifsud.

Tri boda su s gostovanja odnijeli i Grci, iako znatno teže nego reprezentacija BiH. Iako su za protivnika imali Moldaviju uspjeli su tek jednom zatresti mrežu preko Lymperopoulosa. Još uvijek aktualni europski prvaci trebat će znatno bolje predstave ukoliko ne žele nakon SP-a u Njemačkoj propustiti i obranu naslova prvaka Europe.

Rezultati: Mađarska - Norveška 1:4, Malta - BiH 2:5, Moldavija - Grčka 0:1.

Skupina D: Njemačka i Češka kroz ušicu igle

Češka je s novim kapetanom Tomašom Rosickyjem dugo lomila otpor Velšana i kada se činilo da će bodovi ipak biti podijeljeni na scenu je stupio debitant David Lafata i riješio utakmicu. Ušao je u 75. minuti i već minutu kasnije upisao se u strijelce nakon asistencije Libora Sionka. Češke izglede za pobjedu ugrozio je pet minuta prije kraja Martin Jiranek autogolom za 1:1, no ponovno na scenu stupa Lafata i u posljednjoj minuti susreta otima bodove Giggsu, Bellamyju i ostalim Velšanima.

Domaćini nedavno završenog svjetskog prvenstva sretno su svladali Republiku Irsku s minimalnih 1:0. Jedini pogodak djelo je Lukasa Podolskog, čiji se slobodni udarac iz 57. minute odbio od Robbieja Keanea i prevario Shaya Givena. Given je dotad bio najsvjetlija točka u irskoj reprezentaciji, obranivši nekoliko sjajnih prigoda Nijemaca.

Slovačka nije imala nimalo problema protiv Cipra. Jednosmjerna utakmica u Bratislavi završena je s visokih 6:1 za Slovake.

Rezultati: Češka - Wales 2:1, Njemačka - Republika Irska 1:0, Slovačka - Cipar 6:1.

Skupina F: Island i Švedska uspješni na gostovanjima

Island je u Sjevernu Irsku otišao po tri boda i vratio se ispunjenog plana. Ponovno je prvo ime u islandskim redovima bio Eidur Gudjohnsen, bivši igrač Chelseaja, a sada Barcelone. Čitava priča bila je ispričana već nakon prvih 45 minuta. Thorvaldsson (13. minuta), Hreidarsson (20.) i Gudjohnsen (37.) pobrinuli se za uvjerljivih 0:3 na otvaranju kvalifikacija.

Šveđani su pak imali znatno više problema na gostovanju u Latviji. Verpakovskis i društvo pružili su sjajan otpor Švedskoj i pravo je čudo da nisu uspjeli niti jednom zatresti mrežu Shaabana. Čak 18 udaraca prema gostujućim vratima, od čega 12 u okvir gola, ostalo je neiskorišteno. Šveđanima je bio dovoljan udarac Kima Källströma iz 38. minute da ipak zasluženo osiguraju sva tri boda s ovog izrazito teškog gostovanja.

Lihtenštajn nije imao izgleda protiv raspoloženih Španjolaca koji su u samo nešto više od sat vremena postigli četiri pogotka i osigurali tri boda na startu kvalifikacija. Dvaput je mrežu tresao David Villa, a po jednom Fernando Torres i Luis Garcia.

Rezultati: Sjeverna Irska - Island 0:3, Latvija - Švedska 0:1, Španjolska - Lihtenštajn 4:0

Skupina G: Neefikasni Nizozemci do pobjede

Jedinu pobjedu u skupini G večeras su zabilježili reprezentativci Nizozemske. Očekivala se puna mreža Luksemburga, no tek je jedna lopta završila u njihovoj mreži, ona Jorisa Mathijsena iz 18. minute. Narančasti su čak 20 puta pucali prema vrataru Joubertu no do kraja je ostalo tek 0:1.

Susjedi Rumunjska i Bugarska podijelili su bodove odigravši 2:2 u uzbudljivom susretu u kojem su se gosti spasili poraza preokretom u posljednjih osam minuta utakmice. Činilo se da će sva tri boda otići na stranu Rumunja nakon pogodaka Rosua i Marice, no s dva pogotka u samo dvije minute (82. i 84.) Martin Petrov donosi bod Bugarima. Istim rezultatom završen je i susret Bjelorusije i Albanije. Albanci su golom Hasija četiri minute prije kraja izborili remi.

Rezultati: Luksemburg - Nizozemska 0:1, Rumunjska - Bugarska 2:2, Bjelorusija - Albanija 2:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!