Nogomet

Ratovi zvijezda Chelseaju i Arsenalu

Marin Vuković • nedjelja, 17.09.2006.

Voljom ždrijeba peto kolo Premiershipa donijelo je pravi rat zvijezda. Na Stamford Bridgeu je Chelsea zahvaljujući sjajnom potezu Didiera Drogbe slavio u 127. derbiju protiv Liverpoola, dok je Arsenal na Old Traffordu prekinuo ovosezonski post i odnio velika tri boda s jednog od najtežih gostovanja...

Liverpool se na Stamford Bridge sasvim sigurno nije došao braniti i to su dali do znanja već od samog početka utakmice. Ponovno je momčad Josea Mourinha loše otvorila susret, uz nepovezanu igru kakva ih prati od početka ove sezone. Liverpool je bio opasniji i konkretniji u duelima iz kojih su zatim stvarali prilike za pogodak. Ona najizglednija stvorena je u 15. minuti kada je Dirk Kuyt primio loptu na rubu šesnaesterca, napravio par koraka i snažno opalio zatresavši gredu Chelseajeva gola.

Šest minuta kasnije Kuyt odigrava dupli pas sa Craigom Bellamyjem, a ovaj preslabo puca ravno u ruke Petra Čeha. Ostatak prvog dijela svjedočili smo dinamičnoj igri punoj tempa, beskompromisnih startova i svega onoga što krasi engleski Premiership. I kada smo u 42. minuti počeli podvlačiti crtu pod učinak u prvome dijelu, te bili spremni proglasiti Liverpool boljim suparnikom iz uvodnih 45 minuta, uslijedio je trenutak genijalnosti Didiera Drogbe. Frank Lampard poslao je sjajnu loptu prema Drogbi, koji je majstorski prima na prsa, a zatim s ruba šesnaesterca leđima okrenut golu iz voleja trese mrežu. Briljantan pogodak za nogometne udžbenike, obrana Liverpoola i vratar Pepe Reina nisu se ni pomakli.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

Već početkom drugog dijela stiže šok za domaće nogometaše. Indisponirani Michael Ballack, koji se još uvijek nije najbolje snašao na Stamford Bridgeu, namjerno staje na nogu Moma Sissoka i za glavnog suca utakmice nema dvojbe: izravni crveni karton. Unatoč brojčanoj prednosti, Liverpool nije uspio ostvariti potpunu kontrolu nad utakmicom, no do kraja utakmice ipak je stvorio dvije prilike koje spadaju u kategoriju stopostotnih. Prvo je Steven Gerrard sam izbio pred Čeha koji sjajno intervenira, a u sudačkoj nadoknadi Peter Crouch puca glavom, no ponovno u ruke sigurnog vratara domaćih.

Ovo je drugi uzastopni poraz Liverpoola što znači da i nakon četiri odigrana kola ostaju na samo četiri osvojena boda, u donjem dijelu ljestvice. I na kraju, ako se pitate jesu li Jose Mourinho i Rafa Benitez na kraju jedan drugome stisnuli ruku, odgovor je - jesu.

Znatno oslabljeni Arsenal bez Thierryja Henryja i Robina Van Persieja stigao je "na noge" Manchester Unitedu koji je do ovoga kola imao stopostotni učinak. Velika utakmica stigla je u najgore vrijeme za Arsenea Wengera i njegovu momčad, jer su u tri utakmice skupili tek dva boda.

Unatoč izostanku dvojice najopasnijih pojedinaca, od početka utakmice Arsenal je izgledao bolje na terenu i svojim poznatim kratkim dodavanjima držao kontrolu, a takvom su igrom ubrzo došli i na korak do pogotka. U 12. minuti Emmanuel Adebayor izbio je sam pred Tomasza Kuszczaka, ovaj ga ruši, a sudac Graham Poll pokazuje na bijelu točku. Jedanaesterac je izveo Gilberto Silva, ali Kuszczak izabire pravu stranu i brani ne tako dobar udarac.

Odmah u sljedećoj minuti nakon izvedenog kornera Adebayor je najviši u šesnaestercu, a Kuszczak krajnjim naporom odbija loptu u vratnicu, nakon čega Unitedova obrana otklanja opasnost. Kako je vrijeme odmicalo tako su domaći preuzimali inicijativu i do najbolje prilike u prvom dijelu došli u 43. minuti. Sjajnu loptu dobio je u šesnaestercu Cristiano Ronaldo, umirio ju prsima i iz voleja snažno pogodio - glavu Jensa Lehmanna. Njemački je vratar neko vrijeme ostao ležati na travnjaku, no mreža je ostala sačuvana.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U nastavku utakmice nešto bolji Manchester United uspijevao je više držati loptu u svojim nogama, ali pravih prigoda i povezanih akcija ipak nije bilo sve do 60. minute. Tada Fletcher savršenim ubacivanjem pronalazi Louisa Sahu, a ovaj glavom šalje loptu tik pored desne vratnice.

Napokon, u 80. minuti vidjeli smo i pogodak koji je odlučio utakmicu. Cristiano Ronaldo se zaigrao loptom kako samo on to zna i izgubio je u opasnoj zoni. Cesc Fabregas je pokrenuo kontranapad, uposlio Adebayora koji smireno puca ispod istrčalog Kuszczaka za 0:1 Arsenala. Uslijedila je prava opsada gostujućeg gola, United je krenuo na sve ili ništa i u 87. minuti umalo izjednačio. Ole Gunnar Solskjaer je pucao iskosa, a Lehmann se iskazao sjajnom obranom.

Prvi poraz Manchestera i prva pobjeda Arsenala ove sezone ponovno su prvenstvo učinili zanimljivim. Pomalo nevjerojatno izgleda ljestvica na kojoj je prva momčad Premiershipa nakon završenog petog kola - Portsmouth.

Što se ostalih današnjih utakmica tiče, najzanimljivije je bilo na Ewood Parku, gdje je Blackburn došao do prve ovosezonske pobjede i napokon uspio odlijepiti se sa samog dna ljestvice. U utakmici s pregršt golova i uzbuđenja svladali su Manchester City rezultatom 4:2. Newcastle se pak nakon dva uzastopna poraza vratio na pobjedničke staze svladavši na gostovanju West Ham s 2:0. Prvi gol djelo je Damiena Duffa, dok je konačan rezultat svojim prvim golom za Newcastle postavio Obafemi Martins.

Premiership, 5. kolo, 17.09.2006:
Chelsea - Liverpool 1:0, Blackburn - Manchester City 4:2, Tottenham - Fulham 0:0, West Ham - Newcastle 0:2, Manchester United - Arsenal 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!