Nogomet

Lyon i Real uvjerljivi, Englezi i dalje bez poraza

Marin Vuković, Petar Plevnik • utorak, 26.09.2006.

Nogometnu lekciju momčadima s istoka Europe održali su večeras Real i Lyon, uvjerljivo svladavši svoje protivnike. Seriju neuspjeha na gostovanjima nakon gotovo tri godine prekinuo je Manchester United, a stopostotan učinak u Ligi prvaka održao je i londonski Arsenal. Milan pak nije uspio slaviti u Francuskoj...

Skupina E: Steaua i Dinamo bez izgleda

Ako je suditi prema utakmicama drugoga kola skupine E, kvalitativni jaz između nogometnog istoka i zapada veći je nego ikada. Iako su mnogi ovu sezonu najavljivali kao približavanje istoka velikanima iz najjačih europskih liga, na veliki rezultat u Ligi prvaka mnogi će još uvijek morati čekati.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Nakon sjajne uvodne pobjede protiv Reala, Lyon se nije dao iznenaditi niti u Bukureštu. Na obnovljenom stadionu Steaue slavili su s visokih 0:3 prikazavši odličnu igru kojom su zasluženo preuzeli vodstvo u skupini E. Gosti su bili bolja momčad tijekom cijele utakmice, no do prvoga su pogotka došli tek nakon grube pogreške vratara Steaue Carlosa Alberta Fernandesa. Nakon slobodnog udarca kojeg je izveo Juninho, visoko odbijenu loptu pokušao je pokupiti Fernandes, no ispustio ju je i na pravom se mjestu našao Fred i pogodio za vodstvo gostiju.

Sjajni Juninho imao je svoj udio i kod drugog i trećeg pogotka Lyona. U 55. minuti izveo je korner kojega je na prvoj vratnici dočekao Tiago i glavom povisio na 2:0, a pravu majstoriju Brazilac je izveo samo minutu prije kraja kada je petom uposlio Karima Benzemu koji potvrđuje uvjerljivu pobjedu Lyona.

Nakon visokog poraza od Steaue u prvom kolu, momčad kijevskog Dinama teško se mogla nadati iskupljenju u Madridu. Vrlo raspoloženi Real odradio je pucački trening pregazivši Ukrajince s 5:1, a rezultat je mogao biti i uvjerljiviji. Odlično se očito u kraljevskoj momčadi snašao Ruud Van Nistelrooy koji je i u ovom susretu dvaput zatresao mrežu, u 20. minuti te u 70. s bijele točke. Dva pogotka dodao je i Raul, a jednoga Reyes. Jedini pogodak za goste djelo je Milevskija početkom drugog poluvremena. Spomenimo još da je u 68. minuti vratar gostiju Šovkovski zaradio crveni karton zbog prekršaja nad Van Nistelrooyem. Tom je prilikom osim crvenog kartona sudac Graham Poll dosudio i najstrožu kaznu.

Skupina F: Manchester dobio uspavanku, Celtic tek s bijele točke

Prvih sat vremena utakmice između Benfice i Manchester Uniteda moglo bi se nazvati uspavankom u izvedbi dva raštimana orkestra. Teško je u ovako kratkom osvrtu istaknuti svu silu pogrešnih procjena, nepreciznih dodavanja, paničnih intervencija i ružnog nogometa kakvog su gotovo dvije trećine utakmice prezentirale portugalska i engleska momčad. Iz prvog poluvremena bilježimo tek pokušaje izvan šesnaesterca koje su vratari obje momčadi uglavnom bez problema ukrotili.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

U drugom dijelu gosti su se orijentirali obrambenim zadaćama čekajući priliku za kontranapad, a ona je došla u 61. minuti. Danas izrazito angažirani Cristiano Ronaldo iskoristio je trenutak kada je većina igrača Benfice ostala na polovici United, povukao kontranapad i uposlio na rubu šesnaesterca Louisa Sahu. Francuz vara svog čuvara i šalje neobranjivu loptu u gornji desni kut portugalskog gola.

Do kraja susreta Benfica je zaigrala na sve ili ništa, otvorivši Manchesteru brojne prigode za povećanje prednosti, no rezultat se do kraja nije mijenjao. Unatoč neuvjerljivoj predstavi Alex Ferguson zasigurno će biti zadovoljan činjenicom da je nakon gotovo pune tri godine prekinuo niz bez pobjede na gostovanjima.

Nakon vrlo dobre izvedbe u prvom kolu na Old Traffordu, koja je ipak zaključena porazom, Celtic je na svom stadionu dočekao Kopenhagen, znajući da ih novi gubitak bodova vrlo vjerojatno udaljava od plasmana u drugi krug natjecanja. Oslabljeni neigranjem Hesselinka u neuvjerljivoj predstavi zeleno-bijeli su do toliko željenih bodova došli udarcem s bijele točke kojeg je u 36. minuti u pogodak pretvorio Kenny Miller. Prethodno je u šesnaestercu srušen Shunsuke Nakamura.

Skupina G: Prva pobjeda CSKA, Arsenalu godi Europa

U prvom susretu dana CSKA je u Moskvi iskoristio vrlo lošu formu gostiju iz Hamburga, došavši do prve ovosezonske pobjede u Ligi prvaka. U ne previše kvalitetnoj utakmici ruski sastav posve zasluženo došao je do sva tri boda protiv HSV-a, kojem je ovo već 12. službena utakmica bez pobjede. Ključni trenutak susreta dogodio se u 59. minuti kada jedan od ruskih Brazilaca, Dudu Cearense, koristi ubačaj Carvalha iz kuta i glavom sa osam metara matira gostujućeg vratara Wächtera.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Lošu sliku za goste dodatno je pogoršao Benjamin Lauth, zaradivši izravni crveni karton u 85. minuti. U redovima domaćina Ivica Olić proveo je 76. minuta na terenu, propustivši pritom dvije izgledne situacije.

I drugi domaćin u skupini G bio je uspješan. Arsenal je protiv Porta nastavio sa stopostotnim učinkom u Europi. Portugalci su se s pritiskom Topnika nosili do kraja prvog dijela, točnije do 38. minute, kada Thierry Henry koristi ubačaj Ebouea s desne strane i glavom sa šest metara svladava gostujućeg vratara Heltona.

Još odlučnije momčad Arsenea Wengera ušla je u nastavak susreta, što je dalo ploda već u trećoj minuti nastavka kada na asistenciju Henrya Hleb na ulasku u 16-erac pogađa desnji donji kut portugalskog gola, za svoj prvi europski pogodak u dresu Arsenala. Do kraja susreta engleska momčad bez problema je održavala stečenu prednost, dok su gosti najbolju prigodu za počasni pogodak imali pred kraj susreta kada Lehmann loše reagira na udarac Quaresme, ali ostaje 2:0 za Arsenal, za koji je europski debi imao Theo Walcott koji je u 85. minuti zamijenio Hleba.

Skupina H : Bez pobjednika u Lensu i Ateni

Nakon uvjerljivog i očekivanog poraza u Milanu na otvaranju Lige prvaka, AEK je u Ateni dočekao ravnopravnijeg protivnika, Anderlecht. Prepuni Olimpijski stadion zanijemio je u 25. minuti kada u 16-ercu domaćina Boussoufa pronalazi "zaboravljenog" Froutasa, koji dovodi Belgijance u vodstvo. Tuga domaćina trajala je samo tri minute, kada Grke u kolektivnu euforiju baca Julio Cesar pogotkom za 1:1.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Odličnu prigodu da dovede domaćine u vodstvo u nastavku susreta ponovno je imao Julio Cesar u 52. minuti, no u izglednoj situaciji pred gostujućim vratarom Zitkom, Brazilac reagira vrlo loše. S druge strane, Belgijanci su najbolju prigodu da iz Atene odnesu sva tri boda imali u 68. minuti kada Frutos i Biglia ne koriste odlično progiravanje Boussoufae. Do kraja susreta nije bilo izglednijig prigoda, tako da se AEK morao zadovoljiti prvim bodom, dok je Anderlecht i drugi susret u Ligi prvaka završio bez pobjednika.

Milan je, nakon uvodnih 3:0 protiv AEK-a, u drugom kolu dočekao puno ozbiljniji ispit, gostovanje kod neugodnog Lillea. U prvom dijelu, u kojem se najveća borba odvijala na sredini terena, gledatelji na Felix Bollaert stadionu u Lensu, na kojem Lille igra svoje europske utakmice, najbolje prigode vidjeli su pred kraj prvog dijela. Najprije je Sylva u 42. minuti izašao kao pobjednik iz dvoboja "jedan na jedan" protiv Kake, da bi u istoj minuti Gilardino propustio novu prigodu za vodstvo Milana.

Drugi dio ponovno je prigodom otvorio Kaka, udarcima u 47. i 57. minuti, no Sylva je ponovno na mjestu. Domaćini su najbolju prigodu za vodstvo propustili u 69. minuti, točnije Dida je sjajno reagirao na udarac glavom Bodmera. U samoj završnici susreta Dida je ponovno bio na mjestu nakon udarca Cabayea, dok je Inzaghi na drugoj strani propustio posljednju prigodu za Milan, za koji nije nastupio naš Dario Šimić.

Skupina E
Steaua - Lyon 0:3 (Fred 43', Tiago 55', Benzema 89')
Real Madrid - Dinamo Kijev 3:0 (Van Nistelrooy 20', 70-11m, Raúl 27', 61', Reyes 45'; Milevskij 47')

Skupina F
Benfica - Manchester United 0:1 (Saha 61')
Celtic - Kopenhagen 1:0 (Miller 36' - 11m)

Skupina G
Arsenal - Porto 2:0 (Henry 38', Hleb 48')
CSKA - Hamburg 1:0 (Dudu 59')

Skupina H
AEK - Anderlecht 1:1 (Júlio César 28'; Frutos 25')
Lille - Milan 0:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!