Nogomet

Večer raspoloženih strijelaca

Marin Vuković, Petar Plevnik • utorak, 17.10.2006.

Čak 25 pogodaka u osam utakmica, više od tri po utakmici, epilog je trećeg kola Lige prvaka u skupinama E, F, G i H. Moskovski CSKA pobrinuo se za priču dana svladavši aktualnog viceprvaka Europe i preuzevši vodstvo u skupini G. Uvjerljivim pobjedama Lyon i Real gotovo su riješili svoj status u skupini E, baš kao Manchester United i Celtic u skupini F. Milan je s 10 igrača slavio u Bruxellesu...

Skupina E: Nadmoćni Real i Lyon

Uzmite sjajnu atmosferu na tribinama i pun stadion, dodajte žličicu odabrane statistike koja vam ide u korist, promiješajte s malo sportske sreće i dobit ćete rumunjski recept za pobjedu nad Realom. Na nesreću Steaue, madridska momčad nije previše marila za rumunjsku kuhinju te se i uvjerljivije nego je to bilo očekivano prošetala Bukureštom.

Već od prve minute gosti su preciznim kratkim dodavanjima preuzeli kontrolu nad igrom, te već u devetoj minuti prvi put zatresli mrežu domaćina. Nakon kornera kojeg je izveo Guti u šesnaestercu se našao potpuno zaboravljeni Sergio Ramos i snažnim udarcem glavom zakucao loptu u mrežu Steaue.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Domaćini su prvi put zaprijetili Casillasu tek u 21. minuti kada se Dica izborio za poziciju, pucao s 20-ak metara, no vratar gostiju se iskazao lijepom obranom. Desetak minuta prije odmora Real je praktički riješio utakmicu. Brza akcija s nekoliko dodavanja izbacila je u stopostotnu priliku Ruuda Van Nistelrooya, čiji udarac brani Carlos Fernandes, ali na odbijenu loptu natrčava Raúl i šalje je u nebranjenu mrežu.

U nastavku utakmice Real je zadovoljan rezultatom zaigrao ležernije, ali i u takvom izdanju izgledao je opasnije od domaćina. U 56. minuti munjevito je lijevom stranom prošao Robinho i snažno pucao, a lopta se na putu do mreže odbila od Valentina Badee i prevarila Carlosa Fernandesa. Osam minuta kasnije Badea se iskupio pogotkom na drugoj strani. Iskoristio je povratnu loptu Thereaua i iz neposredne blizine svladao Casillasa. Sve dvojbe oko pobjednika u ovoj utakmici razriješio je Ruud Van Nistelrooy majstorskim potezom u 76. minuti. Odmjerenim dodirom prebacio je domaćeg vratara i postavio konačnih 4:1 za kraljevsku momčad.

Francuski prvak nastavio je impresivnom lakoćom nizati pobjede i već nakon trećeg kola praktički su osigurali plasman u drugi krug natjecanja. Dinamo iz Kijeva bio je nedostojan protivnik sjajnom Lyonu te mu preostaje bitka za treće mjesto, odnosno nastavak natjecanja u Kupu Uefe. Listu strijelaca na Olimpijskom stadionu u Kijevu otvorio je, a tko drugi nego Juninho Pernambucano i kako drukčije nego - iz slobodnog udarca. U 31. minuti neobranjivim udarcem doveo je Lyon u vodstvo, a samo sedam minuta kasnije Kim Källström povisuje na 2:0.

Svaku nadu domaćinima Lyon je uništio već početkom drugog dijela. Korner je u 50. minuti izveo Juninho, a loptu je ispred vratara glavom zahvatio Florent Malouda i od grede je poslao u mrežu za visokih 3:0 i neprikosnoveno prvo mjesto skupine E.

Skupina F: Po tri slatka komada...

Identičnim rezultatom i pobjedom od 3:0 Manchester United i Celtic ponosno su obranili čast otočkog nogometa nakon poraza Arsenala u Moskvi. Manchester je na Old Traffordu u potpunosti opravdao epitet favorita iako je dugo lomio otpor nedovoljno kvalitetnog Kopenhagena. Tek u 39. minuti United je načeo mrežu gostiju sjajnim udarcem Paula Scholesa koji je rasparao mrežu vratara Christiansena s 20-ak metara udaljenosti.

Već u prvoj minuti nastavka, nakon kornera kojeg je izveo Cristiano Ronaldo najviše je u šesnaestercu skočio John O'Shea i svojim prvim pogotkom u Ligi prvaka udvostručio prednost domaćina. Krajnjih 3:0 postavio je Kieran Richardson sedam minuta prije kraja udarcem iz daljine kojega gostujući vratar nije uspio ukrotiti te je lopta završila u mreži.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Celticu je trebalo gotovo sat vremena da pronađe put do mreže Benfice, a to je u 56. minuti napokon uspjelo Kennyju Milleru. Loptu je s lijeve strane ubacio Naylor, udarac je uputio Shunsuke Nakamura, ali je posljednji kontakt s loptom imao Miller i skrenuo je u mrežu gostiju.

Deset minuta kasnije isti igrač je ponovno u prvom planu. Nakon brze kontre Shaun Maloney sjajno upošljava Millera, a ovaj snažnim udarcem svladava vratara za 2:0. Vrlo važnu pobjedu za zeleno-bijele potvrdio je i zaključio Stephen Pearson u sudačkoj nadoknadi. Celtic se ovim trijumfom učvrstio na drugom mjestu skupine F iza Manchester Uniteda koji sa stopostotnim učinkom čvrsto drži vrh ljestvice.

Skupina G: Arsenal pao u Moskvi, nastavak agonije HSV-a

U prvom večerašnjem susretu CSKA je u Moskvi uspio nanijeti prvi poraz Arsenalu, preuzevši prvo mjesto u skupini. Topnici se nisu snašli u hladnoj Moskvi, što su domaćini znalački iskoristili te pogotkom Carvalha zasluženo došli do tri vrijedna boda. Brazilac je u 24. minuti iskoristio loše postavljeni živi zid gostiju te sa ruba 16-erca svladao Lehmanna. Do kraja prvog dijela Lehmann se još nekoliko puta našao u teškim situacijama, a domaćinima je poništen i pogotak Vagner Lovea.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

U nastavku susreta Arsenal je pokušao nametnuti svoju igru, ali najviše što su uspjeli učniti bila je stativa Adebayora u 79. minuti, dok je pogodak Henrya iz 86. minute poništen zbog zaleđa. Ivica Olić u igru je ušao tek u 85. minuti, a samo tri minute kasnije nije iskoristio prigodu za pogodak.

U drugom susretu skupine G, Porto je na svom Dragaou s uvjerljivih 4:1 svladao HSV, produživši tako agoniju njemačkog sastava, koji na pobjedu u službenim utakmicama čeka više od pet mjeseci. Porto je u vodstvo došao na prilično jeftin način, nakon što je Anderson iskoristio netočno dodavanje Benjamina te u petercu gostiju pronašao usamljenog Lisandra, kojem nije bilo teško gurnuti loptu u praznu mrežu.

Trenutak koji je možda i prelomio utakmicu dogodio se u 35. minuti, kada engleski sudac Hamer, čini se neopravdano, poništava pogodak Ljuboje zbog navodnog prekršaja na vrataru Porta Heltonu. Da bi stvari po HSV i Ljuboju bile gore, srpski je napadač u posljednjim trenucima prvog dijela nesmotreno igrao rukom u vlastitom šesnaestercu, osiguravši Portugalcima najstrožu kaznu. Siguran realizator s bijele točke bio je domaći kapetan Lucho Gonzalez.

U drugom poluvremenu Porto je dotukao demoralizirane goste s još dva pogotka. Najprije je u 69. minuti Quaresma promiješao obranu gostiju te centrirao u šesnaesterac gostiju, gdje se najbolje snalazi Helder Postiga te glavom iz, kako se pokazalo, nedozvoljene situacije zabija za 3:0. U 81. minuti Lisandro se po drugi put upisao u listu strijelaca, da bi u pretposljednoj minuti susreta gosti samo uspjeli ublažiti poraz preko Trochowskog.

Skupina H: Lille očekivano, Milan može i s desetoricom

Nakon neuvjerljivih igara u Serie A, Milan je na noge Anderlechtu otputovao s naglašenom željom za pobjedom, kako bi si osigurao lagodniju poziciju u nastavku natjecanja te kupio malo mira za nastavak u talijanskom prvenstvu. Iako je na strani domaćina bila i dobra tradicija u sudaru s talijanskim klubovima, rossoneri se u Milano vraćaju s punim plijenom.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon ne baš previše zanimljivih prvih 45 minuta, već u trećoj minuti nastavka počela su uzbuđenja. Drugi je žuti karton zaradio branič gostiju Daniele Bonera, a 11 minuta kasnije dogodio se trenutak odluke. Nakon brze kontre Milana, kojoj je čini se prethodio prekršaj nad domaćim napadačem, lopta je došla do Kake koji sjajnim udarcem s gotovo 30 metara svladava nemoćnog Zitku. Najbolju prigodu za izjednačenje Anderlecht je imao pred sam kraj susreta, kada je udarac Juhasza odsjeo na gredi tako da je Milan, za koji je na klupi sjedio Dario Šimić, došao do zaslužene pobjede.

Uoči gostovanja atenskog AEK-a, u Lilleu su znali kako im je u večerašnjem susretu prijeko potrebna pobjeda ukoliko žele zadržati objektivne šanse za prolazak u drugi krug, dok bi atenskom sastavu poraz značio i vrlo vjerojatni oproštaj od daljnjih europskih ambicija. Na kraju su se ipak ostvarile ambicije francuskog sastava, iako je Lille do pobjede došao teže od očekivanog.

Francuzima su bile potrebne 64 minute kako bi probili čvrstu gostujuću obranu, a radost domaćinima donio je Robail. Međutim, gosti se ne predaju te samo četiri minute kasnije, preko Ivića dolaze do izjednačenja. Ipak, napori domaćina urodili su plodom u posljednjih osam minuta. Najprije za 2:1 zabija Gygax, da bi pobjedu domaćina potvrdio Makoun u 90. minuti susreta.

Skupina E:
Steaua - Real Madrid 1:4 (Badea 64'; Sergio Ramos 9', Raul 34', Robinho 56', Van Nistelrooy 76')
Dinamo Kijev - Lyon 0:3 (Juninho 31', Källström 38', Malouda 50')

Skupina F:
Celtic - Benfica 3:0 (Miller 56', 66', Pearson 90')
Manchester United - Kopenhagen 3:0 (Scholes 39', O'Shea 83', Richardson 83')

Skupina G:
CSKA - Arsenal 1:0 (Carvalho 24')
Porto - Hamburg 4:1 (Lisandro Lopéz 14', 81', Lucho González 45', Hélder Postiga 69'; Trochowski 89')

Skupina H:
Lille - AEK 3:1 (Robail 64', Gygax 82', Makoun 90'; Ivić 68')
Anderlecht - Milan 0:1 (Káká 58')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!