Nogomet

Gosti kao kod kuće, Budan strijelac

Marin Vuković, Ivan Milatić • četvrtak, 19.10.2006.

Najbrojnije klupsko natjecanje europskog nogometa stiglo je i do natjecanja po skupinama. Svojevrstan kuriozitet predstavlja podatak da je prvo kolo gotovo u potpunosti pripalo gostima, koji su od 16 večeras odigranih utakmica izgubili tek - četiri. Lijepa vijest stigla je iz Danske, gdje je Parma pogotkom bivšeg Riječanina Igora Budana osigurala pobjedu nad Odenseom...

Skupina A: Rangersi uspješni u Italiji

Livorno je pao protiv Rangersa. Domaćini su od samoga starta morali stizati Škote a dva pogotka kapetana Christana Lucarellija nisu bila dovoljna za nešto više od minimalnog poraza. Dosadna kiša i hladna večer bili su protiv nogometa. U prvom dijelu sve vrijedno spomena dogodilo se u osam minuta. U 27. minuti prilično opuštena je bila obrana domaćih u kojoj do Nove godine kada su europske utakmice u pitanju ne smije nastupati Dario Knežević, Smith je pored dvojce projurio kao da ih nema, ubacio je za Boyda koji je pak ostavio povratnu loptu za Adamsa, a on je ljevicom «probušio» Ameliu za 0:1.

Tri minute kasnije gosti su udvostručili vodstvo. Nacho Novo pobjegao je Kuffouru, koji ga ruši u kaznenom prostoru a jedanaesterac u pogodak pretvara Chris Boyd. Livorno se nije predavao i u 33. minuti uspio je smanjiti. Lucarellija je u šesnaestercu srušio Rodriguez a s bijele točke kapetan «crvenih» bio je neumoljiv, ali vjera domaćih navijača u povoljniji rezultat razbijena je nakon svega nekoliko minuta. Boyd je glavom spustio za Nacha Nova koji preciznim udarcem pogađa desni donji kut za 1:3. U utakmici u kojoj je Dado Pršo odigrao posljednje tri minute domaći su preko Lucarellija ublažili poraz nekoliko sekundi prije kraja. Za Talijane bi gostovanje u Beogradu u sljedećem kolu moglo biti od presudne važnosti.

Kada navijači Dinama pogledaju rezultat iz Haife bit će im još više žao što su njihovi ljubimci ispali od Auxerrea koji je jučer poražen sa uvjerljivih 3:1. Za Francuze je kobna bila 13. minuta kada je kongoanski veznjak Alain Masudi iz blizine pogodio donji lijevi kut i matirao Coola. Igrala se 29. minuta kada je Auxerre uspio poravnati preko Daniela Niculaea. Rumunj je svoj deseti pogodak u UEFA-inim natjecanjima postigao sjajnim udarcem glavom nakon centaršuta Bakaria Sagne.

Od toga trenutka Francuzi su preuzeli inicijativu i držali je do 56. minute a onda je domaćin drugi puta poveo. Brazilski veznjak Gustavo Boccoli prekrasnim je udarcem s 18 metara pogodio za 2:1. Dvije minute kasnije priči je bio kraj. Svojim trećim euro pogotkom ove sezone Roberto Colautti osigurao je domaćinima prije susreta teško očekivanu pobjedu.

Livorno - Glasgow Rangers 2:3, Maccabi Haifa - Auxerre 3:1

Skupina B: Spursi slavili u Turskoj, Bruggeu samo bod

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Vratar Bešiktaša Vedran Runje neće po dobru pamtiti prvo kolo Lige UEFA i dvoboj protiv Tottenhama. Spursi su upisali pobjedu od 2:0 a hrvatski čuvar mreže bio je bespomoćan kod oba pogotka. Gosti su poveli nakon nešto više od pola sata igre kada je egipatski veznjak Ghaly koji je u London stigao ovoga ljeta iz Feyenoorda odbijenu loptu nakon udarca Jenasa pospremio u praznu mrežu. Bešiktaš je nakon primljenog pogotka preuzeo inicijativu ali je nakon sjajne kontre Berbatov povećao na 2:0 i potvrdio zasluženu pobjedu gostiju.

U utakmici u kojoj su potencijalno mogla zaigrati tri Hrvata cijeli je susret odradio tek napadač domaćina Boško Balaban. Marko Babić u igru je s klupe «apotekara» ušao u drugoj minuti sudačke nadoknade a Ivan Leko ostao je grijati klupu domaće momčadi. Poveli su gosti prekrasnim pogotkom Bernda Schneidera u 35. minuti oz praktično prve prigode na susretu. Već u drugoj minuti nastavka domaći su poravnali preko Clermanta i očekivalo se da će preokrenuti tijek stvari, no ostalo je 1:1 bez pravih prigoda do kraja susreta. Balaban je bio prilično aktivan a propustio je dvije poluprilike u 56. i 60. minuti.

Beşiktaş - Tottenham 0:2, Club Brugge - Bayer Leverkusen 1:1

Skupina C: Slab početak Seville, Braga pregažena

AZ je u Alkmaaru bez većih problema izašao na kraj sa portugalskom Bragom. Vratar domaćih Joey Didulica bio je vrlo siguran i pouzdan. Na vodeći pogodak trebalo se čekati 37 minuta a postigao ga je Areveladze. Petnaest minuta prije kraja Danny Koevermans četvrtim je ovosezonskim pogotkom u ovom natjecanju povisio na 2:0 a pobjedu je europskim prvijencem potvrdio Stijn Schaars osam minuta prije kraja.

Jedno od najvećih iznenađenja prvoga kola svakako predstavlja remi bez pogodaka Libereca i branitelja naslova Seville u susretu bez pravih prigoda koji će brzo biti zaboravljen.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

AZ Alkmaar - Braga 3:0, Slovan Liberec - Sevilla 0:0

Skupina D: Budan donio prvu pobjedu Parmi

Igor Budan u igru je ušao u 46. minuti a četiri minute kasnije donio je svojim pogotkom Parmi prvu pobjedu u službenim natjecanjima ove sezone. Nakon 11 godina opet su Talijani stigli do pobjede na istom mjestu i s istim rezultatom, ali s potpuno novim licima. Iako su već nakon sedam minuta imali pogodak zaostatka uspjeli su sve preokrenuti i upisati važan trobod.

Heerenven Danijela Pranjića (odigrao je svih 90 minuta) osvojio je vrijedan bod na gostovanju u Pamploni u čvrstoj utakmici bez stopostotnih prigoda pa je ovaj ishod možda i najpravedniji.

Osasuna - Heerenveen 0:0, Odense - Parma 1:2

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Skupina E: Baselu samo bod, odličan start Blackburna

Blackburn u Premiershipu već pet kola ne zna za poraz, a odličnu su formu prebacili i u europska natjecanja. U vrlo uzbudljivoj i dramatičnoj utakmici u Krakowu uspjeli su preokrenuti zaostatak iz prvog poluvremena i u posljednjim trenucima susreta postići pogodak za pobjedu.

Iako su domaći poveli u 28. minuti pogotkom Cantoroa, Blackburn je tijekom cijelog susreta bio bolja momčad i sasvim su zasluženo došli do preokreta u drugom poluvremenu. Najbolji igrač utamice David Bentley prvo je u 56. minuti asistirao Robbieju Savageu za izjednačujući pogodak, a zatim je osigurao tri boda svojoj momčadi pogodivši mrežu u sudačkoj nadoknadi.

Momčad trenutno najpopularnijeg hrvatskog reprezentativca nije uspjela na svom travnjaku svladati nizozemski Feyenoord. Mladen Petrić odigrao je svih 90 minuta za Basel, ali se nije upisao u listu strijelaca iako je bio jedan od najaktivnijih pojedinaca.

Hrvatski golgeter mogao je i u ovom susretu ponoviti sjajnu izvedbu iz susreta protiv Andore, no lopta ovaj put jednostavno nije htjela u mrežu. Upravo nakon njegovog udarca i odbijene lopte od strane vratara Basel je i poveo. Zbilo se to u 60. minuti, a strijelac je bio Eduardo. Gosti izjednačuju 15 minuta kasnije zgoditkom Steina Huysegemsa koji je samo pet minuta ranije ušao u igru s klupe za pričuve.

Wisla - Blackburn 1:2, Basel - Feyenoord 1:1

Skupina F: Matthys potopio Austriju

U dvoboju dviju prosječnih momčadi Austria iz Beča teško je poražena na svom travnjaku od Waregema koji je uspio preokrenuti zaostatak od jednog pogotka, prije svega zahvaljujući hat-tricku Tima Matthysa. Domaći su poveli nakon 22 minute pogotkom Andreasa Lasnika, ali je tada na scenu stupio Matthys i golovima u 33., 56. i 69. minuti u potpunosti okrenuo susret u korist gostiju. Krajnjih 1:4 postavio je u posljednjoj minuti utakmice čovjek dugačkog prezimena Wouter Vandendriessche.

Gosti su odnijeli čitav plijen i u drugoj utakmici skupine F. Sparta je u Pragu doživjela hladan tuš, te su početna tri boda otišli na stranu Espanyola. U 17. minuti Luis Garcia srušen je u šesnaestercu Sparte, engleski sudac Howard Webb pokazao je na bijelu točku, a Garcia se pokazao i sigurnim izvođačem te doveo Espanyol u vodstvo. Španjolci su prednost održali do samog kraja utakmice, te potvrdili pobjedu pet minuta prije kraja pogotkom Riere.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Sparta - Espanyol 0:2, Austria Beč - Waregem 1:4

Skupina G: Panathinaikos može i bez navijača

Grčki je Panathinaikos svoju prvu domaću utakmicu u Kupu Uefe morao igrati pred praznim tribinama. Kazna je to zbog nereda tijekom utakmice prvog kola protiv Metalurga iz Zaporožja, no unatoč izostanku vatrene atmosfere tri su boda ostala u Ateni. Put do pobjede Panathinaikosu je otvorio igrač Hapoela Tal Chen, nes(p)retno skrenuvši ubačaj Sebastiana Romera u vlastitu mrežu početkom drugog poluvremena.

Romero je u 64. minuti postigao i svoj prvijenac u europskim kupovima te tako potvrdio pobjedu grčke momčadi na otvaranju natjecanja po skupinama. Veliki udio u pobjedi Panathinaikosa dala su i trojica Hrvata: Anthony Šerić i Srđan Andrić odigrali su svih 90 minuta susreta, dok je Igor Bišćan odigrao gotovo cijelo drugo poluvrijeme.

U drugoj utakmici ove skupine bukureštanski Rapid i Paris St. Germain dovršili su svoj susret najnepopularnijim rezultatom - 0:0, uz malo prigoda i premalo nogometa vrijednog spomena.

Panathinaikos - Hapoel Tel Aviv 2:0, Rapid Bukurešt - Paris St. Germain 0:0

Skupina H: Palermu i Newcastleu po tri boda

Palermu ove sezone puno toga ide od ruke. Nakon šest odigranih kola u Italiji nalaze se na trećoj poziciji, a danas su i prvo gostovanje u Kupu Uefe riješili u svoju korist. Eintracht je inače specijalist za neodlučene rezultate. U dosadašnjih sedam kola u Bundesligi čak šest su utakmica završili remijem, no ovaj put pognute su glave napustili travnjak. U prvom su poluvremenu bili bolja momčad i okrunili tu nadmoć pogotkom Alberta Streita neposredno prije odlaska na odmor.

U nastavku utakmice druga slika. Palermo je krenuo po izjednačenje i već nakon pet minuta Franco Brienza je pogodio za povratak Talijana u igru. Potpuni preokret stigao je dvije minute prije kraja susreta kada je Cristian Zaccardo iskoristio ubačenu loptu Bresciana i glavom iz neposredne blizine svladao vratara Prölla. Sjajan uvod za utakmicu drugoga kola kada će na Siciliji gostovati Newcastle, koji je večeras također zabilježio pobjedu.

Engleska je momčad na polupraznom St. James Parku zasluženo pobijedila Fenerbahçe iako su do pogotka došli tek pred kraj utakmice, u 79. minuti. Steven Taylor je uputio udarac prema golu kojeg je gostujući vratar Rustu Recber uspio tek odbiti, a na loptu je natrčao Antoine Sibierski i zakucao je u mrežu.

Eintracht - Palermo 1:2, Newcastle - Fenerbahçe 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!