Tenis

Jelena uspješna, razočaranje za Ljubičića

Ivor Krapac • utorak, 29.08.2006.

Jelena Kostanić pobrinula se za jedinu hrvatsku pobjedu prvog dana US Opena. Jelena je na startu sa 6:4, 7:6(4) svladala Japanku Shinobu Asagoe i izborila drugo kolo protiv Lindsay Davenport. Iz muškog turnira nisu stigle dobre vijesti. Trećepostavljeni Ivan Ljubičić postao je najzvučnija dosadašnja priča prvog dana, uz rani oproštaj sa 6:3, 6:3 i 6:3 u korist Španjolca Feliciana Lopeza. Ivo Karlović također je ispao u tri seta, sa 6:4, 7:6(3) i 7:5 za Šveđanina Robina Söderlinga. Kraj dana donio je poraz Karoline Šprem...

Nakon pet uzastopnih poraza u glavnom ždrijebu na WTA turnirima, s posljednjom pobjedom još u lipnju u Hertogenboschu, Jelena Kostanić prekinula je loš niz prolaskom prvog kola posljednjeg Grand Slam turnira sezone. Jelena je na startu u dva seta svladala Japanku Shinobu Asagoe.

Kostanić je slavila uz preokret u oba seta. U prvoj dionici izgubila je servis u trećem gemu, pa odmah potom nadoknadila taj zaostatak breakom za 2:2 uz okretanje Japankinih 40:15. Odluka je pala s nova tri breaka u završnici seta. Jelena je u osmom gemu oduzela servis Asagoe i povela s 5:3, pa propustila servis za set, da bi sve riješila breakom u desetom gemu, za startnih 6:4.

Drugi set bio je još neizvjesniji. Asagoe je došla do breaka u petom gemu i otišla do 4:2, pa zadržala tu prednost do servisa za set kod 5:4. Jelena se vratila u posljednji čas, a potom u nastavku, nakon još jedne izmjene breakova i Japankinog propuštenog drugog servisa za set kod 6:5, dovršila meč sa 7:4 u tie-breaku.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Kao nagrada za pobjedu nad Asagoe, Jelenu u drugom kolu očekuje izgledan nastup na jednom od dva najveća stadiona u Flushing Meadowsu. Razlog za veliku pozornicu je u suparnici. Na idućoj prepreci slijedi ogled s 10. nositeljicom Lindsay Davenport, koja se stigla oporaviti od ozljede ramena i predaje u subotnjem finalu New Havena protiv Justine Henin-Hardenne. Amerikanka je prošla prvo kolo sa 6:1 i 6:4 protiv Čehinje Klare Zakopalove.

Ivan Ljubičić ove godine neće nadmašiti svoj najbolji doseg na US Openu. Lani je došao do trećeg kola i zapeo na Richardu Gasquetu, a u pokušaju da ovog puta stigne još dalje ispriječio se raspoloženi ljevoruki Španjolac Feliciano Lopez.

Razigrani suparnik bio je samo dio razloga za Ivanov oproštaj u tri seta. Dobar dio ležao je na indisponiranosti prvog hrvatskog reketa, koji je bio nekoliko razina niže u usporedbi s njihovim posljednjim susretom na Grand Slamu, Ljubinom pobjedom u teških pet setova u ovogodišnjem prvom kolu Wimbledona.

Ono što smo vidjeli u današnjem meču bilo je na oko 25 ili 30 % Ivanovog najboljeg, bez prave čvrstine u izmjenama, pogotovo na inače pouzdanom bekhendu, kao i bez prave uvjerljivosti na servisu - a tako se ne može do pobjede ni protiv slabijeg igrača od Lopeza.

Ljevoruki Španjolac iskoristio je sve što je bilo na ponudi uz po dva breaka u prvom i trećem, te jedan u drugom setu. Ljubo tijekom cijelog meča nije mogao ni do break-lopte. Najbliže je bio kod 0:30 pri zaostatku od 4:3 u trećem setu, no Lopez je i tada uspio okrenuti gem i spriječiti Ivanov mogući povratak u život.

"Ni u jednom trenutku nisam uspio ući u igru. Teško mi je objasniti što se dogodilo, jednostavno nije bio moj dan", rekao je Ljubo pred novinarima nakon poraza: "Kad sam vidio ždrijeb, znao sam da će biti teško. Naravno da nisam očekivao da ću izgubiti ovako uvjerljivo, no on je servirao iznimno dobro, nije mi dao da dođem do break-lopte. Osim toga, vraćao je moje servise dosta lako... Bilo je to ružno iskustvo za mene."

Ivo Karlović nije mogao do iznenađenja protiv Robina Söderlinga, koji se prošlog tjedna zagrijao za US Open dolaskom do polufinala New Havena. Karlo se, pak, već mjesecima bori s boli u koljenu, zbog koje je nastupio na samo dva turnira nakon Wimbledona, s predajom Georgeu Bastlu u prvom kolu Newporta i porazom od Grega Rusedskog u istoj fazi New Havena. Bilo je to daleko od željene turnirske pripreme za nastup u Flushing Meadowsu.

Söderling je slavio uz po jedan break u završnici prvog i trećeg seta, dok je u drugom prošao s glatkih 7:3 u tie-breaku. Taj set bio je najveća prilika da Ivo zakomplicira ovaj meč, ali nije išlo.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Karolina Šprem zaokružila je loš hrvatski ponedjeljak porazom od Sanije Mirze. Indijka je slavila sa 6:4 i 6:2, ostavivši hrvatski tenis na Jeleni Kostanić kao jedinoj preživjeloj seniorskoj predstavnici u singlu.

Šprem je otvorila meč breakom u prvom gemu, no Mirza je već gem kasnije vratila izgubljeno i odvela set u potpuni egal. Presudio je drugi Indijkin break u setu, u desetom gemu.

U drugoj dionici Mirza je s nova dva breaka pobjegla do 5:1, što Karolina više nije mogla stići. Nadoknadila je jedan break zaostatka i smanjila na 5:2, pa popustila na servisu u osmom gemu, u kojem je Indijka dovršila priču na svoju četvrtu meč-loptu.

Izuzevši pobjedu Kostanić, nije to bio dan kojeg ćemo pamtiti po dobrom, a kraj ga nije uljepšao...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!