Tenis

Davidenkov veliki povratak

Ivor Krapac • petak, 08.09.2006.

Muški turnir US Opena dobio je i trećeg polufinalista. Nikolaj Davidenko pridružio se sunarodnjaku Mihailu Južnjom i Andyju Roddicku uz četvrtfinalni preokret nakon izgubljena prva dva seta protiv Tommyja Haasa. Sedmopostavljeni Rus slavio je s 4:6, 6:7(3), 6:3, 6:4 i 6:4, za dolazak do svojeg drugog Grand Slam polufinala u karijeri...

Nakon što je lani bio među posljednja četiri u Roland Garrosu, Davidenko se sada može pohvaliti jednakim dosegom i na newyorškom Grand Slam turniru, na kojem mu je u prethodnim pokušajima maksimum bilo treće kolo iz 2004. godine. Ove sezone je obilato nadmašio taj rezultat, potvrdivši dobru formu koju je pokazao i tjedan uoči US Opena, kada je slavio u New Havenu.

Dvoboj s Haasom donio je tri sata i 45 minuta punih preokreta, ali i dosta slabih razdoblja s puno neforsiranih pogrešaka oba igrača. Davidenko je ipak bio nešto konstantniji i uspio nadoknaditi razočaranje iz prva dva seta, nakon što je propustio vodstvo od 4:2 u prvom, pa pao s nekoliko promašaja u tie-breaku drugog.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Haas je u tim trenucima djelovao kao izgledniji pobjednik, no nije znao iskoristiti ono što je bilo na pladnju. U trećem setu koštao ga je izgubljeni servis u osmom gemu, dok su se u četvrtom ključne stvari dogodile na Davidenkovom servisu u šestom gemu, u kojem je spasio dvije break-lopte, a potom u Haasovom servis-gemu kod 4:4, uz Rusov ključni break za ulazak u peti set.

Već u završnici četvrtog Haas je iskazivao nervozu i burno reagirao nakon većine promašaja, a nije izgledalo puno bolje ni s tjelesnim stanjem - dvaput je tražio pomoć fizioterapeuta, da bi u završnici, možda i taktički, uzeo i medicinski time-out zbog problema s grčevima u obje noge.

Iako se i na njemu osjetilo da je umoran, Davidenko je iskoristio suparnikove probleme i s dva breaka pobjegao do 5:2, pa izdržao posljednji Nijemčev nalet i dovršio posao na drugom servisu za meč, uz okretanje 15:40.

Posao nije bio lak, no nagrada je velika - sedmi nositelj u subotu će odigrati svoje drugo Grand Slam polufinale, u kojem će dočekati boljeg iz noćašnjeg četvrtfinalnog ogleda Rogera Federera i Jamesa Blakea.

Tenisači, četvrtfinale: Davidenko (Rusija, 7) - Haas (Njemačka, 14) 4:6, 6:7(3), 6:3, 6:4, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolGrand Slam
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!