Tenis

Federer ima odgovor na sve

Ivor Krapac • petak, 08.09.2006.

Agresivan, hrabar, napadački tenis, puno lijepih poena, maksimalan angažman i trka na svaku loptu... Sve ovo pokazao je James Blake u ogledu s Rogerom Federerom u četvrtfinalu US Opena, no ni to mu nije bilo dovoljno da slomi prvog na svijetu. Švicarac je slavio sa 7:6(7), 6:0, 6:7(9), 6:4 i time osigurao polufinalni dvoboj s Nikolajem Davidenkom...

Kako se uopće može izaći na kraj s Rogerom Federerom? Pitanje se već nametalo više puta nakon raznih mečeva i brojnih Švicarčevih pobjeda, a javilo se i nakon ovog susreta. James Blake bacio je sve karte na napad i preuzeo golem rizik koji s time ide, računajući i vjerojatnost većeg broja neforsiranih pogrešaka, a taj plan uopće nije izgledao loše - no, sve izgleda loše čim nema pobjede, a domaćem adutu teško će biti utjeha što je prvi put u pet međusobnih susreta uzeo set prvom na svijetu.

Blakeova agresivnost stvorila je Federeru brojne probleme i postavila ga pred niz izazova. Od četiri seta, Švicarac je pružio svoje najbolje i bio nedodirljiv jedino u drugom, dok je u preostala tri Amerikanac propustio nekoliko prilika da sve završi drugačije i za njega sretnije.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Vezane vijesti

U tri teža seta, Federeru se čak triput dogodilo da posrne kad je bio u prilici zaključiti stvar na servisu. U prvom je popustio u servis-gemu kod 5:4, nakon breaka kod 4:4, u trećem je imao servis za meč kod 5:3, a u četvrtom nije iskoristio prvi od dva izborena breaka prednosti, uz pad na servisu kod 5:2. Uza sve to, treba dodati i da je pri vodstvu od 9:8 u tie-breaku trećeg seta imao i meč-loptu, koju je Blake spasio winnerom bekhend-paralelom... Nošen bučnim navijanjem i atmosferom koja je podsjećala na Davis Cup, Amerikanac se borio do kraja i nekoliko puta zaljuljao inače iznimno čvrsto samopouzdanje prvog na svijetu.

Na putu do nečeg jačeg i opipljivijeg od dobrog otpora i 'časnog' poraza Blakea su ponajviše zaustavile njegove propuštene šanse. Imao je dvije uzastopne set-lopte kod 6:4 u tie-breaku prvog seta, uz servis kod 6:5, a imao je i break-loptu za potpuni povratak u četvrtom, na Federerovom servisu za meč kod 5:4. Od tih prilika, najizglednija je bila posljednja, kad je ispustio šansu za poravnanje na 5:5 promašajem reterna bekhendom nakon Švicarčevog drugog servisa...

Federer je tada pomalo sretno izbjegao nastavak neizvjesnosti, a možda i ulazak u peti set, obzirom da na Blakeu nije bilo tragova gubitka snage ili posustajanja u igri. Bio je to prvi pravi ovogodišnji test prvog na svijetu na putu prema trećem uzastopnom newyorškom naslovu, a hoće li ostati i najteži - doznat ćemo u idućih nekoliko dana.

Tenisači, četvrtfinale: Federer (Švicarska, 1) - J. Blake (SAD, 5) 7:6(7), 6:0, 6:7(9), 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrolGrand Slam
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!