Vodeni sportovi

Sanja u finalu, Gordan 13 stotinki prekratak

Branimir Korać • petak, 04.08.2006.

Petog dana Europskog prvenstva u plivanju koje se održava u Budimpešti dvoje naših aduta nastupilo je u polufinalnim utrkama. Sanja Jovanović ispunila je cilj i ušla u finale na 50 leđno dok je Gordan Kožulj osvojio nezahvalno deveto mjesto u polufinalu na 200 leđno...

Za sjajne vijesti na kraju petog dana plivačkih događanja u Budimpešti, pobrinula se Sanja Jovanović. Jovanović je u polufinalu na 50 metara leđno ostvarila sedmo vrijeme 29.30 te će plivati u finalnoj utrci. Najbrža je bila Bjeloruskinja Aleksandra Herasimenia koja je isplivala 28.51, novi rekord europskih prvenstava.

Gordan Kožulj nije uspio ući u finale na 200 leđno. U jakoj konkurenciji Gordan je u polufinalu isplivao granično deveto vrijeme i završna utrka pobjegla mu je za 13 stotinki koliko je osmoplasirani Talijan Aversa imao bolje vrijeme. Najbrže vrijeme polufinala isplivao je prvi favorit za zlato Rus Arkadij Vjačanin.

U najdužoj utrci Europskog plivačkog prvenstva u Budimpešti, na 1500 metara kod plivača pobjedu je odnio Rus Jurij Prilukov. Prilukov je s lakoćom došao do očekivane pobjede pritom popravivši rekord europskih prvenstava za gotovo sedam sekundi. Drugo i treće mjesto zauzeli su Francuzi Sebastien Rouault i Nicolas Rostoucher.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Na 200 prsno kod plivačica Mađari su se nadali kako će pobjedu odnijeti njihov najjači adut Agnes Kovacs. No Kovacs nije u onoj svojoj najboljoj formi i ipak mora biti zadovoljna osvojenom broncom. Zlato je odnijela odlična Britanka Kirsty Balfour dok je srebrna bila s tri sekunde slabijim vremenom Ukrajinka Julija Pidlisna.

Utrka dana plivana je na 100 metara slobodnim načinom kod plivača. U strašnoj konkurenciji Talijan Filippo Magnini pokazao je kako najbolje vrijeme iz kvalifikacija nije slučajnost i uzeo je zlato ispred trojke koja je završila u šest stotinki. Drugi je bio pomalo neočekivano Šveđanin Stefan Nystrand dok je svjetski rekorder Peter Van Den Hoogenband bio tek treći. Francuz Frederick Bousquet za drugoplasiranim Nystrandom zaostao je svega šest stotinki, ali ostao je bez medalje.

Na 100 delfin za plivačice očekivala se velika borba za zlato između nadolazeće zvijezde, Nizozemke Inge Dekker i slovačke veteranke Martine Moravcove. Veliki dvoboj je izostao jer je Dekker odmah pobjegla i Moravcova se zadovoljila drugim mjestom ispred Francuskinje Alene Popchanke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!