Nogomet

Dinamo opet na Auxerre

Bernard Jurišić • petak, 25.08.2006.

Dinamo je danas u ždrijebu u Monte Carlu saznao protivnika u 1. kolu Kupa Uefe. Naš jedini preostali europski predstavnik za protivnika je dobio francuski Auxerre, s kojim ima već bogatu povijest u europskim klupskim natjecanjima. Nažalost - zasad negativnu...

Put prema europskoj Dinamovoj jeseni opet vodi preko - Auxerrea. Po treći put se ovaj francuski prvoligaš ispriječio na putu zagrebačkom klubu, a u oba dosadašnja ogleda Auxerre je izlazio kao pobjednik.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prvi put Dinamo i Auxerre ždrijeb je spojio u pretkolu Kupa Uefe u sezoni 1989/90. Zagrepčani su u Auxerreu ostvarili odličan rezultat, pobijedili s 1:0 i u uzvratu bili izraziti favoriti za prolaz. No, momčad legendarnog Guya Rouxa slavila je u Maksimiru s 3:1 i šokirala pune tribine. Nakon toga, Auxerre je dogurao sve do četvrtfinala tog natjecanja, gdje je ispao od Fiorentine.

I drugi put kad su se sastala ova dva kluba, bio je to prvi i jedini europski ogled te sezone za Dinamo. U šesnaestini finala Kupa pobjednika kupova 1994/95, Dinamo je bio još uvjerljiviji kod kuće i pobijedio 3:1. No, u uzvratu je doživio debakl, izgubio s 0:3 i oprostio se od Europe već na prvoj stepenici.

Prošle sezone Auxerre je završio na 6. mjestu francuske lige, čime se nije kvalificirao za nastup u europskim kupovima. No, zbog skandala s namještanjem u Italiji, Auxerre je pozvan zamijeniti Palermo u 3. kolu Intertoto kupa. Bila im je dovoljna jedna ukupna pobjeda protiv rumunjske Farul Constante (4:1 kod kuće, 0:1 u gostima) za ulazak u 2. pretkolo Kupa Uefe.

Slika 2 od 3.

Tamo su dobili srpskog predstavnika OFK Beograd i u prvom susretu izgubili na gostovanju 0:1. No, debelo su to nadoknadili u uzvratu kod kuće, pobijedivši s 5:1.

Prva zvijezda ovosezonske momčadi je danski napadač Thomas Kahlenberg, kapetan momčadi je Benoit Cheyrou, opasan je i rumunjski reprezentativac Daniel Niculae. Momčad ne obiluje zvučnim imenima, ali će svakako biti veliki izazov za Dinamo.

Bez obzira što dolaze iz jedne od pet najjačih europskih liga, Auxerre nikako nije klub kojeg Dinamo ne bi mogao izbaciti. No, za dobar rezultat našem će predstavniku trebati puna koncentracija svih 90 minuta, što Dinamovci protiv Ekranasa i Arsenala nisu imali.

Dinamo i Auxerre već se dva ljeta sastaju i u pripremnim utakmicama. Uoči prošle sezone utakmica je završila 2:2, a ovog ljeta Dinamo je u okviru priprema za novu sezonu pobijedio Auxerre s 2:1. Pogotke za Dinamo dali su Da Silva u 75. iz jedanaesterca i Ljubojević u 80., dok je pogodak za Francuze postigao Traore u 50.

Prvi susret igra se u Zagrebu 14. rujna, uzvrat je u Auxerreu dva tjedna kasnije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!