Nogomet

Sljedeći tjedan popis, najavljeno preko 5.000 Engleza

Bernard Jurišić, HINA • četvrtak, 14.09.2006.

Hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić na konferenciji za novinare u HNS-u najavio je da će listu igrača za naredne kvalifikacijske utakmice protiv Andore i Engleske objaviti naredni tjedan. Bilić je izvijestio javnost i o posjeti seminara u Berlinu, na kojem su sudjelovali brojni izbornici sa svih strana svijeta...

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić će za tjedan dana objaviti popis igrača na koje računa u kvalifikacijskim utakmicama protiv Andore i Engleske, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare HNS-a.

U kvalifikacijama za EP 2008. Hrvatska 7. listopada igra protiv Andore, a četiri dana kasnije protivnik nam je Engleska. Obje utakmice igraju se u Zagrebu na maksimirskom stadionu. Ulaznice za susret protiv Andore koštat će između 10 i 30 kuna, dok cijene karata za dvoboj s Engleskom još nisu određene.

Prema dosadašnjim najavama, moguće je da u Zagreb stigne oko sedam tisuća engleskih navijača. Englezi će biti smješteni na južnoj tribini maksimirskog stadiona, koja ima kapacitet od 4.100 mjesta. Gosti imaju pravo na deset posto kapaciteta stadiona, a to otprilike odgovara kapacitetu južne tribine. Također, budući da se očekuju velike mjere sigurnosti, teško je zamisliti da bi engleski navijači mogli biti smješteni i na nekim drugim dijelovima stadiona. Stoga je malo vjerojatno da će HNS moći ispuniti engleske želje o sedam tisuća ulaznica za otočke navijače.

Bilić je izvijestio je i o svom boravku na seminaru u Berlinu, gdje su se ovog tjedna okupili mnogi sadašnji i bivši izbornici koji su raspravljali o brojnim aktualnim pitanjima svjetskog nogometa. U prvi plan, rekao je Bilić, iskočili su sudački kriteriji kod dosuđivanja zaleđa, te prekršaja u kaznenom prostoru.

"Većina izbornika je protiv sadašnjeg pravila o tzv. pasivnom zaleđu, te se zalaže za povratak na staro, odnosno da zaleđe bude dosuđeno bez obzira da li igrač sudjeluje u akciji ili ne. Također, kad su pitanju prekršaji za najstrožu kaznu, treneri smatraju da je dovoljna sankcija 11-erac, te da nema potrebe da igrač uz to dobije i crveni karton, osim ako nije namjerno igrao rukom. Sada je postala praksa da sudac dosudi 11-erac, igrač koji ga je skrivio dobije crveni karton zbog čega ne može igrati na sljedećoj utakmici, i tako praktično dobijete trostruku sankciju", objasnio je Bilić.

Hrvatski izbornik je kazao da je za njega berlinski seminar bio iznimno vrijedno iskustvo, te da je velika čast biti u društvu trenerske elite. "Iznimna je čast kad uz vas sjede Lippi i Scolari, izbornici koji su osvojili naslov svjetskih prvaka", dodao je.

Bilić je spomenuo i vrlo zanimljivu ideju bivšeg brazilskog izbornika Carlosa Alberta Parreire, koji je predložio izmjenu sustava natjecanja na svjetskim prvenstvima. Parreira se zalaže za povratak na sustav koji je vrijedio na SP 1982., kada su postojala dva stadija natjecanja po skupinama, a eliminacijski sistem je počeo tek u polufinalu. Parreira smatra da bi 16 najboljih reprezentacija koje prođu prvu fazu natjecanja po skupinama trebale biti podijeljene u četiri grupe, a pobjednici tih grupa plasirali bi se u polufinale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolEuro 2008.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!